ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σωτήρη Χατζηγάκη

Θέμα: Αιτήματα αγροτών νομού Σερρών

Τις τελευταίες μέρες ο αγροτικός κόσμος κινητοποιείται και βρίσκεται στους δρόμους ολόκληρης της χώρας διεκδικώντας την ικανοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης των αιτημάτων του, προχωρώντας για ακόμη μια φορά σε καταλήψεις δρόμων και σε διακοπής της κυκλοφορίας. Μόνο στη Βορεία Ελλάδα στις 19-01-2009, οι αγρότες σταμάτησαν την κυκλοφορία σε τέσσερις περιοχές: στη Χρυσούπολη Καβάλας, στα Γιαννιτσά, στη Δράμα και στο Κιλκίς.
Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι αγρότες του νομού Σερρών διεκδικώντας την υλοποίηση των αιτημάτων τους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: οικονομική ενίσχυση, με κυριότερο την παράταση της ευρωπαϊκής επιδότησης για τον καπνό ως το 2013, η μείωση του ΦΠΑ, 50 ευρώ επιδότηση ανά στρέμμα στην καλλιέργεια βαμβακιών και δημητριακών, το αγροτικό πετρέλαιο, πάγωμα των δανείων στην Αγροτική Τράπεζα, καθώς και η συνέχιση των επιδοτήσεων από την ΕΕ μετά το 2013, ενώ προειδοποίησαν ότι θα προβούν σε νέες κινητοποιήσεις αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Ο ίδιος ο Νομάρχης Σερρών έχει τονίσει και την ανάγκη η ζημιά της βαμβακοπαραγωγής που υπέστησαν οι αγρότες από το πράσινο σκουλήκι, να ενταχθεί στα ΠΣΕΑ, επειδή δεν καλύπτεται από τον κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιηθούν τα ως άνω αιτήματα των αγροτών;
2) Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για αποζημιώση των αγροτών λόγω των ζημιών που υπέστησαν από την καταστροφή της βαμβακοπαραγωγής;

Η ερωτούσα Βουλευτής

Εύα – Ευδοξία Καϊλή