Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002672/2021
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Christian Ehler (PPE), Sabine Verheyen (PPE), Maria da Graça Carvalho (PPE), Ivan Štefanec (PPE), Sara Skyttedal (PPE), Iuliu Winkler (PPE), François-Xavier Bellamy (PPE), Peter Pollák (PPE), Franc Bogovič (PPE), Sven Schulze (PPE), Pernille Weiss (PPE), Tomasz Frankowski (PPE), Theodoros Zagorakis (PPE), Andrius Kubilius (PPE), Massimiliano Salini (PPE), Pilar del Castillo Vera (PPE), Henna Virkkunen (PPE), Eva Kaili (S&D), Massimiliano Smeriglio (S&D), Ibán García Del Blanco (S&D), Lina Gálvez Muñoz (S&D), Andrus Ansip (Renew), Klemen Grošelj (Renew), Dace Melbārde (ECR), Elżbieta Kruk (ECR), Ivars Ijabs (Renew), Cyrus Engerer (S&D), Ioan-Rareş Bogdan (PPE), Angelika Niebler (PPE)

Το Κοινοβούλιο συμφώνησε να δρομολογήσει ένα σχέδιο ανάκαμψης από τη νόσο COVID-19, ένα φως στην άκρη του τούνελ για τους Ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Επιπλέον, η ευελιξία της Επιτροπής όσον αφορά τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις έχει μετριάσει ορισμένες από τις οικονομικές επιπτώσεις των κύκλων εγκλεισμού.

Ο κινηματογραφικός και οπτικοακουστικός τομέας είναι ένας από τους ελάχιστους κλάδους, μαζί με αυτούς της φιλοξενίας και των αεροπορικών μεταφορών, που δεν μπόρεσε να ξαναρχίσει τις δραστηριότητες διά ζώσης λόγω των περιορισμών για τη νόσο COVID-19, ακόμη και καθώς οι οικονομίες αρχίζουν να λειτουργούν εκ νέου. Οι επιχειρήσεις στον τομέα αυτόν είναι κυρίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που ζητούν στήριξη από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

1. Δεδομένου του ανατρεπτικού χαρακτήρα των κύκλων εγκλεισμού, η ευελιξία όσον αφορά τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις —συμπεριλαμβανομένων των φορολογικών κινήτρων των κρατών μελών— αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία. Ποια είναι η θέση της Επιτροπής επί του θέματος;

2. Δεδομένου ότι η Επιτροπή έχει δρομολογήσει κατευθυντήριες γραμμές για την ασφαλή επαναλειτουργία του πολιτιστικού τομέα, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις σημαντικών ενδιαφερόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων όσων προέρχονται από τον ίδιο τον τομέα; Για περισσότερο από ένα έτος, ο κλάδος συνεργάστηκε επιτυχώς με τις τοπικές και εθνικές αρχές για να διασφαλίσει —όταν ήταν δυνατόν— τη δημιουργία και την προβολή περιεχομένου υπό ασφαλείς συνθήκες. Θα εξετάσει η Επιτροπή τις βέλτιστες πρακτικές;


Απάντηση της εκτελεστικής αντιπροέδρου κ. Vestager
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αριθμός αναφοράς της ερώτησης: E-002672/2021

Η Επιτροπή συμφωνεί απόλυτα ότι είναι σημαντικό να καταστεί δυνατή η βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας της ΕΕ, μεταξύ άλλων και των τομέων που έχουν πληγεί περισσότερο, όπως ο πολιτισμός. Η Επιτροπή ενέκρινε το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις για να μπορούν τα κράτη μέλη να κάνουν χρήση της πλήρους ευελιξίας που προβλέπουν οι κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου του οπτικοακουστικού τομέα. Το προσωρινό πλαίσιο πρόκειται να λήξει στο τέλος του Δεκεμβρίου 2021. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή του προσωρινού πλαισίου, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων κρατικής ενίσχυσης που σχετίζονται με την COVID-19, με επανεξέταση για τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης λόγω της κρίσης όταν το επιτρέψει η κατάσταση και αποφεύγοντας παράλληλα την ξαφνική αλλαγή της κατάστασης. Επίσης, τα κράτη μέλη έχουν κι άλλες δυνατότητες να στηρίξουν τον οπτικοακουστικό τομέα. Για παράδειγμα, η Επιτροπή ενέκρινε μέτρα ενίσχυσης για τον οπτικοακουστικό τομέα με σκοπό την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 στο πλαίσιο της ανακοίνωσης για τον κινηματογράφο(1).

Όσον αφορά τις βέλτιστες πρακτικές για τον οπτικοακουστικό τομέα υπό ασφαλείς συνθήκες, η Επιτροπή εξέδωσε στις 29 Ιουνίου 2021 κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ για την ασφαλή επανέναρξη των πολιτιστικών δραστηριοτήτων και τη βιώσιμη ανάκαμψη του τομέα, σε συνέχεια της ανακοίνωσής της με τίτλο «Μια κοινή πορεία για την ασφαλή και βιώσιμη επανέναρξη των δραστηριοτήτων»(2) της 17ης Μαρτίου 2021. Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές αποσκοπούν στη διευκόλυνση των επιλογών των κρατών μελών όσον αφορά την επανέναρξη των δραστηριοτήτων των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων και περιλαμβάνουν συστάσεις για δράσεις στήριξης της ανάκαμψης, της ανθεκτικότητας και της βιωσιμότητας των πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Οι κατευθυντήριες γραμμές βασίζονται στις βέλτιστες πρακτικές που συγκεντρώθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα κατά τους τελευταίους μήνες. Η Επιτροπή ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να αξιοποιήσουν τα διάφορα μέτρα που είναι διαθέσιμα για τη στήριξη αυτής της διαδικασίας.
(1) Βλ. απόφαση C(2021) 2866 final της 22.4.2021, Κρατική ενίσχυση SA.62007 (2021/N) & SA.62008 (2021/N) — Ιταλία) — Internal Tax Credit for the production of cinematographic and audiovisual works — modifications (Πίστωση εσωτερικού φόρου για την παραγωγή κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων — τροποποιήσεις), με την οποία εγκρίνεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα χορήγησης πίστωσης φόρου σε περίπτωση μη αναστρέψιμης διακοπής των γυρισμάτων και απόλυτης αδυναμίας ολοκλήρωσής τους λόγω της νόσου COVID-19· Απόφαση C(2021) 1705 final της 10.03.2021, Κρατική ενίσχυση SA.59435 (2021/N) και SA.59437 (2021/N) — Γαλλία Aides financières automatiques à la production et à la préparation d’œuvres cinématographiques et Aides financières automatiques à la production d’œuvres audiovisuelles du genre fiction et documentaire de création — modification temporaire (Αυτόματες χρηματοδοτικές ενισχύσεις για την παραγωγή και δημιουργία κινηματογραφικών έργων και Αυτόματες χρηματοδοτικές ενισχύσεις για την παραγωγή οπτικοακουστικών έργων μυθοπλασίας και δημιουργικών ντοκιμαντέρ — προσωρινή τροποποίηση), με την οποία εγκρίνεται η αύξηση της έντασης της ενίσχυσης για έργα που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες λόγω της πανδημίας COVID-19· Απόφαση C(2020) 6821 final της 2.10.2020, Κρατική ενίσχυση SA.58206 (2020/N) — Film and TV Production Restart Scheme (Καθεστώς επανεκκίνησης κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών), με την οποία εγκρίνεται καθεστώς ενισχύσεων με στόχο τη στήριξη της επανεκκίνησης της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής παραγωγής, η οποία δυσλειτουργούσε λόγω έλλειψης επαρκούς ασφάλισης για την κάλυψη των κινδύνων που συνδέονται με τη νόσο COVID-19.
(2) https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/ALL/?uri=CELEX%3A52021DC0129