Εύα Ευδοξία Καϊλή

Εύα Ευδοξία Καϊλή, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Εύα Καϊλή είναι Ελληνίδα πολιτικός και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2022. Είναι εκλεγμένη ευρωβουλευτής με την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) από το 2014 και αποτελεί την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας STOA (2017- 2022) καθώς και του Κέντρου για την Τεχνητή Νοημοσύνη (C4AI).

Ως Αντιπρόεδρος, η Εύα Καϊλή είναι αρμόδια για τo Ευρωπαϊκό Συστήμα Στρατηγικής και Πολιτικής Ανάλυσης, την Πληροφορική και τις τηλεπικοινωνίες, την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, καθώς και για την Επιτροπή για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA). Παράλληλα, κατέχει την Προεδρία της ομάδας εργασίας για τη στρατηγική καινοτομίας στην Τεχνολογία Πληροφοριών και Επικοινωνίας (ICT). Επιπλέον, αναπληρώνει την Πρόεδρο σε επαφές με ευρωπαϊκές οργανώσεις επιχειρηματιών, πολυμερείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και του ΟΟΣΑ, και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επιπρόσθετα, είναι μέλος στις Επιτροπές Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας, Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, Προϋπολογισμού και στην Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA). Έχει δημιουργήσει το Κέντρο για την Τεχνητή Νοημοσύνη (C4AI) και από το 2019, συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Κοινοβουλευτικό Δίκτυο του ΟΟΣΑ. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (2014-2019).

Το 2018 βραβεύτηκε ως ευρωβουλευτής της χρονιάς για τις Ψηφιακές Πολιτικές και το 2020 κατετάγη 1η στην κατηγορία «Διαμόρφωση Ψηφιακής Πολιτικής της ΕΕ» του δείκτη επιρροής VoteWatch, ενώ έλαβε τη 13η θέση στην κατηγορία “Ανάπτυξη Πολυδιάστατων Συνεργασιών”.

Η Εύα Καϊλή ηγήθηκε του πρώτου θετικού ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την τεχνολογία Blockchain το 2015, καθιερώνοντας μια τεχνολογικά ουδέτερη και φιλική προς την καινοτομία προσέγγιση. Ήταν εισηγήτρια για την ετήσια φορολογική έκθεση όπως και σκιώδης εισηγήτρια για τις οικογενειακές επιχειρήσεις, τους παρόχους υπηρεσιών Crowdfunding και τη βιομηχανική πολιτική για την τεχνητή νοημοσύνη και τη ρομποτική. Υπήρξε, επίσης, εισηγήτρια για την άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού και των διακρίσεων και για τη δικαιοσύνη και τη διαφάνεια στις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Εργάστηκε για την επέκταση και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων και αποτελεί τη μόνιμη εισηγήτρια των Σοσιαλδημοκρατών για το InvestEU, ένα δυναμικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για τη νέα γενιά, που ενεργοποιεί επενδύσεις ύψους 372 δισεκατομμυρίων για την ενίσχυση των βιώσιμων επενδύσεων, της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας έως το 2027. Πρόσφατα εργάστηκε πάνω στο πρόγραμμα για την ασφάλεια δικτύων και πληροφοριών “Cybersecurity NIS2”, το πρώτο νομοσχέδιο σε επίπεδο ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Επίσης, ασχολήθηκε με το ζήτημα της βιωσιμότητας των καυσίμων του ναυτιλιακού τομέα και με την πολιτική ανταγωνισμού για την ΕΕ.

Η Εύα Καϊλή είναι Πρόεδρος του Δικτύου Ευρωβουλευτών ΕU40 και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Τεχνολογία Blockchain του ΟΟΣΑ. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την έχει ανακηρύξει Ψηφιακό Ηγέτη της Ευρώπης, ενώ παράλληλα συμμετέχει και ως μέλος στο Συμβούλιο Blockchain του ίδιου Φόρουμ. Είναι μέλος του Παγκόσμιου Συμβουλίου για την Εκτεταμένη Νοημοσύνη (EI) της IEEE Standards Association και του MIT Media Lab, σχεδιάζοντας συστήματα που ενσωματώνουν ανθρώπους και μηχανές δίνοντας προτεραιότητα στα ιδανικά, τους ανθρώπους και τον πλανήτη έναντι του κέρδους και της παραγωγικότητας.

Αποτελεί μέλος τoυ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR) και του ELONtech, και Πρόεδρος της ομάδας εργασίας για το Blockchain και τη Συνεργατική Οικονομία του Κέντρου Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής (CEPS). Συμμετέχει στη Συμβουλευτική Επιτροπή της Διάσκεψης για της δεξιότητες στην Κυβερνοασφάλεια τoυ Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου (IGF) και της Διεθνούς Συμφωνίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη του Παγκόσμιου Φόρουμ της Βοστώνης. Είναι μέλος του Δικτύου Allied for Startups, του Φόρουμ STS της Ιαπωνίας και πρεσβευτής του Global Blockchain Business Council (GBBC).

Το POLITICO Europe 2018 την συμπεριέλαβε μεταξύ των «Γυναικών που διαμορφώνουν τις Βρυξέλλες» και μεταξύ των κορυφαίων ευρωβουλευτών που ηγούνται της ψηφιακής επανάστασης. Το Der Spiegel την έχει χαρακτηρίσει μια από τους καλύτερους εκπροσώπους των πολιτών της ΕΕ και την έχει αποκαλέσει «διορατική πολιτικό» και «γενναία», κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, τη έχει τοποθετήσει στα «Πρόσωπα της Χρονιάς» για το 2011.

Πριν από την εκλογή της ως ευρωβουλευτής, η Εύα Καϊλή εργάστηκε στην Ελλάδα ως σύμβουλος σε ΜΜΕ και Επιχειρήσεις, στον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων και στο Υπουργείο Εσωτερικών ως Πρόεδρος του Κέντρου Ισότητας των Φύλων. Έχει διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2007-2012. Υπήρξε παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, από το 2004 έως το 2007.

Η Εύα Καϊλή έχει πραγματοποιήσει τη διδακτορική της διατριβή πάνω στη Διεθνή Οικονομική Πολιτική. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα για την τεχνητή νοημοσύνη στο Ινστιτούτο Διαδικτύου της Οξφόρδης το 2019. Διαθέτει μεταπτυχιακό στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Υποθέσεις από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς. Είναι πτυχιούχος της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχει σπουδάσει στο Εργαστήριο Δημοσιογραφίας στην Αθήνα.