ΠΗΓΗ: https://www.infowoman.gr/eva-kaili-sto-infowoman-athroizoume-tis-dynameis-mas-gia-tin-epistrofi-ton-glypton-tou-parthenona-sto-spiti-tous/

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη συνέκριναν με τη Μελίνα Μερκούρη, η οποία έδωσε έναν σημαντικό αγώνα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα.

Ο λόγος για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, Ευα Καϊλή, η οποία σήκωσε τα μανίκια κι ανέλαβε δράση μαζί με 29 ακόμη ευρωβουλευτές από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, στέλνοντας επιστολή στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο Βρετανικό Μουσείο για το πάγιο αίτημα της Ελλάδας, σε μία αξιοσημείωτη χρονική συγκυρία που συμπίπτει με την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

Η Εύα Καϊλή μίλησε στο Infowoman.gr για αυτό το σπουδαίο εγχείρημα, τις προκλήσεις του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά και τον ρόλο της γυναίκας στην πολιτική και την κοινωνική ζωή.

–Κυρία Καϊλή, κατ’ αρχάς συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα. Είναι ένα ζήτημα πολλών ετών, για το οποίο έδωσε μεγάλο αγώνα η αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη. Δεν είναι λίγοι που αναφερόμενοι στο πρόσωπό σας έκαναν λόγο για μία «νέα Μελίνα». Θα αποδεχόσασταν μία τέτοια σύγκριση; Κι επίσης, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι τελικά αυτό το εγχείρημα;

Χωρίς να μπορεί κανείς να συγκριθεί με μια τέτοια προσωπικότητα, η αναφορά στο πρόσωπο μιας τόσο εμβληματικής γυναίκας όπως ήταν η Μελίνα Μερκούρη είναι τιμητική, καθώς η Μελίνα είναι ένα σύμβολο για την σύγχρονη γυναίκα στην Ελλάδα, συνώνυμο του δυναμισμού που ανατρέπει στερεότυπα, κατακτά στόχους και βάζει βάσεις για το νέο.

Αν κάτι προσπαθώ είναι να μην δέχομαι πως χάθηκε ο πόλεμος, όταν μπορούμε να δώσουμε μια ακόμη μάχη για το δίκαιο, αθροίζοντας δυνάμεις με Έλληνες που έχουν πείσμα και δυναμισμό σε ακόμη μια προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση.

Οφείλουμε να δώσουμε το θετικό παράδειγμα σε Ελλάδα και Ευρώπη, για τις γενιές που μεγαλώνουν σε μια τόσο ανατρεπτική και απρόβλεπτη εποχή, ότι οι μεγαλύτερες αλλαγές ξεκίνησαν από λίγους και αμφισβητήθηκαν πολύ.

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα είναι πάγιο αίτημά μας. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσει και να επιστρέψει το Ηνωμένο Βασίλειο τα Γλυπτά στον φυσικό τους χώρο, στο σπίτι τους, και να αποκαταστήσει δια παντός ένα ζήτημα που έχει πλέον όχι μόνο ευρωπαϊκή υποστήριξη αλλά και διεθνή, καθώς και άλλες χώρες έχουν καταθέσει ανάλογες διεκδικήσεις.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη για την πρωτοβουλία συντονισμού αυτής της διακομματικής δράσης 30 Ευρωβουλευτών από όλη την ΕΕ, που μαζί απευθύνουμε επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να ασκηθεί πίεση στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, ενόψει και του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση το 2021. Λόγω Brexit μια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της βρετανικής κυβέρνησης, θα έδινε ένα μήνυμα καλής θέλησης προς όλη την ΕΕ, επιβεβαιώνοντας τις θερμές σχέσεις Ευρώπης – Ηνωμένου Βασιλείου, και μάλιστα εφόσον μετά από πολυετείς προσπάθειες φαίνεται πως το τελευταίο εμπόδιο που παρουσιάζει το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να αρθεί με μια τροπολογία που θα αποσαφηνίζει την δυνατότητα του να μετακινεί εκθέματα εκτός συνόρων.

Ως προς τη διεθνή υποστήριξη που ανέφερα, θα ήθελα να πω ότι η επιστολή μας ακολούθησε την αντίστοιχη επιστολή 18 μελών του αμερικανικού Κογκρέσου, που ζητούν από τον Βρετανό πρωθυπουργό να σεβαστεί το δίκαιο αίτημα των Ελλήνων για επαναπατρισμό των γλυπτών που εκλάπησαν κατά την Οθωμανική κατοχή. Έτσι, θα έλεγα πως ενώ δεν είναι ένα εύκολο εγχείρημα από μόνο του, η διαρκής και σταθερή διεκδίκηση του επαναπατρισμού τους εκ μέρους της Ελλάδας, έχει πλέον βρει διεθνή έμπρακτη υποστήριξη η οποία πιστεύω πως θα έχει σημαντικό ρόλο στην τελική θετική έκβαση. Πίσω από την εκ νέου ενεργοποίηση της προσπάθειας αυτής βρίσκονται Έλληνες του εξωτερικού και μάλιστα με καταγωγή από την Μακεδονία. Μπορείτε να διαπιστώσετε την δυναμική που δημιουργείται με τις αναφορές σε σημαντικά ΜΜΕ, αλλά και την καθαρή θέση που θαρραλέα πήρε το Εργατικό κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο υπέρ της επιστροφής των κλεμμένων γλυπτών στο σπίτι τους.

-Προσφάτως βρεθήκατε στη λίστα με τους 20 ευρωβουλευτές που έχουν τη μεγαλύτερη επιρροή. Δεδομένου ότι οι γυναίκες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη στο χώρο της πολιτικής και αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις, θα ενθαρρύνατε νέα κορίτσια να ασχοληθούν με αυτή;

Στην ΕΕ για να πετύχει κάθε προσπάθεια απαιτείται αξιοπιστία και συμμαχίες μεταξύ συναδέλφων, παρατάξεων και χωρών. Μετρήθηκε η επιρροή μας εκ του αποτελέσματος -στην παραγωγή και υπερψήφιση νομοθεσίας- με συνεργασίες με βουλευτές τεσσάρων διαφορετικών πολιτικών ομάδων και 22 εθνικοτήτων. Στην ΕΕ χωρίς διακομματικές και διακρατικές συνεργασίες δεν υπάρχει μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Είναι γεγονός ότι, όπως σωστά είπατε, οι γυναίκες αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη δύναμη στο χώρο της πολιτικής και αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις. Δείτε, στη λίστα των 20 ευρωβουλευτών είμαστε 13 γυναίκες και 7 άντρες. Τι σημαίνει αυτό; Πως οι γυναίκες έχουν αντιληφθεί πλέον πως μπορούν να κατακτήσουν και να διαπρέψουν σε οποιονδήποτε χώρο επιλέξουν να δραστηριοποιηθούν. Τα στερεότυπα ανατρέπονται, αλλά όχι μόνα τους. Οφείλουμε εμπράκτως να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας δίνοντας καθημερινές μικρές και μεγάλες μάχες. Φυσικά και θα προέτρεπα τα νέα κορίτσια να ασχοληθούν όχι μόνο με τον τομέα της πολιτικής, αλλά με οποιονδήποτε τομέα επιλέξουν μακριά από στερεότυπα και ταμπέλες. Και, πιστέψτε με, είναι ακόμα πολλοί οι τομείς στους οποίους πρέπει να γίνει η «ανατροπή» και η διαφορά.

Για παράδειγμα, το ποσοστό των γυναικών στην Ευρώπη που έχουν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες και εργάζονται στον τομέα αυτό είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό των ανδρών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Women in Digital Scoreboard 2020), αφού στην ΕΕ μόνο το 18% των ειδικών στις τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών είναι γυναίκες. Δυστυχώς, η Ελλάδα, βρίσκεται στην 26η θέση και εμφανίζει σημαντική υστέρηση. Να μην επιτρέψουν σε κανέναν να τις αποθαρρύνει, αντιθέτως, να πεισμώσουν και να δουλέψουν σε όποια κατεύθυνση αγαπούν.

Αν χρειαστούν βοήθεια να τη ζητήσουν και να διεκδικήσουν όσα πιστεύουν οτι τους αξίζουν και όσα μπορούν. Στην εποχή της ψηφιακής διασύνδεσης, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ενδυνάμωσης κάθε προσπάθειας πέρα από σύνορα. Αρκεί κανείς να χτίσει γερά θεμέλια με πολλή δουλειά.

-Παρακολουθώντας κανείς τη δράση σας, βλέπει ότι είστε πολύ δραστήρια, εγείροντας διαρκώς ερωτήματα, αιτήματα και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στο Ευρωκοινοβούλιο. Ποιο είναι το πιο σημαντικό μέχρι τώρα αίτημα που έχετε θέσει, για το οποίο αισθάνεστε ότι θα παλέψετε με όλες σας τις δυνάμεις;

Η αλήθεια είναι πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν και είναι ένα μεγάλο σχολείο στο οποίο έμαθα πως δουλεύοντας και ενεργώντας συστηματικά, με πρόγραμμα, όραμα και συνέργειες, έχεις τη δυνατότητα να αναλάβεις πρωτοβουλίες και να μεταφέρεις στους κατάλληλους αποδέκτες όλα τα ζητήματα που είναι κρίσιμα αφενός για τη χώρα την οποία εκπροσωπείς, αλλά και την Ευρώπη γενικότερα, ως το «διευρυμένο» περιβάλλον όλων μας.

Στο πλαίσιο αυτό, από την αρχή της θητείας μου προσπαθούσα πάντα να εντοπίζω ζητήματα και προβληματικές «περιοχές» που ως πολίτης θα ήθελα να δω πρόοδο. Έβλεπα τι γίνεται στις άλλες χώρες και σκεπτόμουν «γιατί όχι και στην Ελλάδα;» Αντίστοιχα, σε άλλες περιπτώσεις έβλεπα να αντιμετωπίζεται η Ελλάδα με μέτρα και σταθμά άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και σκεπτόμουν «ναι, αλλά στην Ελλάδα χρειάζεται άλλη στρατηγική». Οπότε, προσαρμόζω ανάλογα τις ενέργειές μου. Ποιο αίτημα να θυμηθώ πρώτο; Αγγίζουν όλους τους τομείς. Όλα είχαν το δικό τους ειδικό βάρος όταν αποφάσιζα να τα αναδείξω αλλά και να αιτηθώ τη λύση out of the box.

Στην εξωτερική πολιτική επιμένω στην ανάγκη να δημιουργηθεί κλίμα και προϋποθέσεις για να χτίσουμε συμμαχίες και να αναδείξουμε την υποκρισία ορισμένων συμφερόντων και να σπάσει η υποκρισία των λαϊκιστών που κάνουν επιλεκτικές υποδείξεις στην Ελλάδα. Με ερωτήσεις για κατάθεση στοιχείων και επιμονή για την δέσμευση της ΕΕ σε οικονομικές πολιτικές που θα είναι δίκαιες και για την χώρα μας κατάφερα να επιταχύνω ορισμένες φορές τις εξελίξεις προς όφελος των πολιτών απέναντι στις αντιστάσεις συμφερόντων. Ξεκίνησε έλεγχος για κακοδιαχείριση Ευρωπαϊκών κονδυλίων με τη κατάθεση ερωτήσεων μου στην ΕΕ.

Αν κάτι είναι πλέον προτεραιότητα για μένα, είναι η ανάγκη να μπει νομοθετικό πλαίσιο στην ψηφιακή οικονομία, καθώς η κατάχρηση της δύναμης που έχουν αποκτήσει με την σάρωση των προσωπικών μας δεδομένων, μπορεί να απειλήσει ακόμη και τα θεμέλια της δημοκρατίας μας. Ο δε πλούτος που αποσπάται από την ΕΕ προς φορολογικούς παραδείσους μέσω των ασαφών ψηφιακών συνόρων του διαδικτύου, οδηγεί σε μια κατακόρυφη αύξηση των ανισοτήτων στην ΕΕ, και οφείλουμε να θέσουμε νέους κανόνες άμεσα με πρώτο βήμα την διασφάλιση επιλογών για κάθε πολίτη μεταφράζοντας την νομοθεσία προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ψηφιακή εποχή.

-Πόσο ανταγωνιστικό είναι το περιβάλλον στις Βρυξέλλες για μια νέα, Ελληνίδα πολιτικό; Συναντήσατε δυσκολίες στη διαδρομή σας και αν ναι, πώς τις διαχειριστήκατε; Υπήρξε κάποια στιγμή στην καριέρα σας που σκεφτήκατε να τα παρατήσετε;

Θα έλεγα, γενικότερα, ότι το περιβάλλον της πολιτικής είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό για μια γυναίκα πολιτικό, είτε στην Ελλάδα είτε στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, για να είμαι ειλικρινής, δεν θεωρώ πως η γυναίκα βιώνει περισσότερο ανταγωνισμό μόνο στην πολιτική, αλλά σε οποιοδήποτε απαιτητικό – και ίσως ανδροκρατούμενο – εργασιακό περιβάλλον βρεθεί. Θα πρέπει να έχει μια συγκροτημένη προσωπικότητα, αυτογνωσία και πίστη στον εαυτό της ώστε να μη φοβηθεί να σηκώσει το γάντι σε κάθε «μάχη» που θα εμφανιστεί μπροστά της μέχρι να αναγνωριστεί η αξία και οι ικανότητές της. θα πρέπει να εργαστεί διπλά για να αποκτήσει την αναγνώριση και τον σεβασμό των συναδέλφων της.

Ναι, φυσικά συνάντησα δυσκολίες στη διαδρομή μου τόσο στην Ελλάδα όσο και στις Βρυξέλλες, ποτέ όμως δεν σκέφτηκα να τα παρατήσω. Ίσως γιατί, έτσι είμαι ως χαρακτήρας. Αντίθετα, με οδηγό τις δυνατότητές αλλά και τις αδυναμίες μου, πεισμώνω και εργάζομαι ακόμα περισσότερο, ώστε να διαχειριστώ και να ανατρέψω τις όποιες δυσκολίες. Θα έλεγα ότι οι δυσκολίες με έχουν βοηθήσει να διευρύνω τα όριά μου και να αποδείξω οτι μπορώ ακόμη καλύτερα.

-Έχετε δηλώσει “είναι πολύ σωστή η κατάψυξη ωαρίων που δίνει μεγάλη ελευθερία στις γυναίκες από τις κοινωνικές πιέσεις και όλη την πίεση που μπορεί να σου ασκηθεί κατά καιρούς από την οικογένειά σου ή από τη δουλειά σου”… Επειδή απευθυνόμαστε σε γυναικείο κοινό, σε ήδη μητέρες, αλλά και νεαρές γυναίκες, που θα ήθελαν να γίνουν μητέρες, πείτε μας πόσο σημαντικό είναι για μια σύγχρονη γυναίκα σήμερα, επαγγελματία ή όχι, να μπορεί να αποφασίζει μόνη της για τα σημαντικά ζητήματα στη ζωή της… Πόσο έτοιμη είναι η ελληνική κοινωνία να στηρίξει τη γυναίκα σε αυτό; Ζώντας και στο εξωτερικό, τι διαφορές βλέπετε με την ελληνική κοινωνία;

Η επιλογή της μητρότητας είναι μια ευαίσθητη και ιδιαίτερα σημαντική απόφαση στη ζωή μιας γυναίκας. Ειδικά, δε, σήμερα όπου οι γυναίκες αισθανόμαστε την πίεση να αντεπεξέλθουμε σε πολλαπλούς ρόλους, την οποία πολλές φορές οι ίδιες, ίσως και η κοινωνία, επιβάλλουμε στον εαυτό μας. Είναι, επομένως, πολλοί οι λόγοι για τους οποίους με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη η επιλογή της κατάψυξης ωαρίων.

Άλλωστε, πως θα μπορούσα να διαφωνήσω ως άνθρωπος που ασχολείται με τις νέες τεχνολογίες και υποστηρίζει όσες εξ αυτών θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη ζωή και τις επιλογές μας; Ξέρετε, ως πρόεδρος της Επιτροπής για το μέλλον της Επιστήμης & της Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έρχομαι σε επαφή με όλο το φάσμα των νέων τεχνολογιών και των δυνατοτήτων τους ως προς την βελτίωση του τρόπου ζωής μας.

Οι εποχές έχουν αλλάξει και οι γυναίκες σήμερα έχουμε περισσότερες επιλογές σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Δεν θα ήταν κρίμα να αφήσουμε τις οικονομικές, κοινωνικές και οικογενειακές πιέσεις, ή ακόμα και θέματα υγείας, να καθορίσουν το εφικτό ή ανέφικτο της μητρότητας εφόσον έχουμε νέες δυνατότητες;

Γιατί θα πρέπει να εξακολουθεί ο χρόνος να χτυπά με έναν συγκεκριμένο τρόπο όταν υπάρχει πλέον η γνώση και η τεχνολογία; Νομίζω, όλες μας έχουμε ακούσει για γυναίκες που έγιναν μητέρες για να «προλάβουν», αλλά και για άλλες νεότερες οι οποίες για λόγους υγείας δεν «πρόλαβαν». Τώρα για την ελληνική κοινωνία και οικογένεια: ναι, έχουμε προχωρήσει σημαντικά στον τομέα αυτό και νομίζω πως η ελληνική οικογένεια είναι πλέον σε θέση να στηρίξει κάθε γυναίκα σε αυτήν της την επιλογή.

Οι διαφορές με την Ευρώπη δεν θα έλεγα ότι είναι πλέον τόσο μεγάλες, θα ήθελα όμως να δω την Ελλάδα να εντάσσει στην κοινωνική πολιτική της πρόνοιες σχετικές με την μερική ή ολική κάλυψη της δαπάνης μιας τέτοιας επιλογής. Αυτό θα ήταν πραγματικά προοδευτικό αλλά και ωφέλιμο για το σύνολο μιας κοινωνίας υπό την σκιά της υπογεννητικότητας.

-Τον τελευταίο καιρό ακούγονται σενάρια που σας θέλουν στο «τιμόνι» του Κινήματος Αλλαγής. Πόσο πιθανό είναι να δούμε μία νέα, όμορφη και δυναμική γυναίκα αρχηγό κόμματος, που -γιατί όχι- να διεκδικήσει την πρωθυπουργία της χώρας;

Ναι, έχετε δίκιο, ακούγονται σενάρια και σε πρόσφατη δήλωσή μου απάντησα ότι «εάν αλλάξουν οι συνθήκες βλέπουμε». Λοιπόν, το 2021 δεν έχω σχεδιάσει ούτε προετοιμάσει την διεκδίκηση της ηγεσίας. Σε κάθε περίπτωση, οι εκάστοτε συνθήκες είναι αυτές που θα υπαγορεύσουν την όποια απόφασή μου και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα ποιες θα είναι αυτές! Ωστόσο, σας ευχαριστώ πολύ για τα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά σχόλιά σας.