Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000544/2022
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Εύα Καϊλή (S&D), Νίκος Ανδρουλάκης (S&D)

Ένα από τα πλέον ιστορικά μνημεία του Ποντιακού Ελληνισμού – τη Μονή της Παναγίας Σουμελά, υποψήφια για συμπερίληψη στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO – βεβήλωσαν οι τουρκικές αρχές, δίνοντας άδεια για τη μετατροπή του σε κέντρο διασκέδασης, με ντι τζέι να παίζει ηλεκτρονική μουσική.

Οι τουρκικές αρχές έδωσαν άδεια με σκοπό, όπως ισχυρίστηκαν, την τουριστική προώθηση του μνημείου, περιφρονώντας πλήρως το θρησκευτικό αίσθημα εκατομμυρίων Ορθόδοξων Χριστιανών, για τους οποίους η Παναγία Σουμελά αποτελεί λίκνο της πίστης τους εδώ και περισσότερους από 16 αιώνες.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Πολιτισμού της Τουρκίας ανέφερε ότι έχουν εντοπισθεί «77 κειμήλια της Μονής Παναγίας Σουμελά» εντός και εκτός της χώρας, κίνησε δε διαδικασίες για τη διεκδίκηση και την επιστροφή τους στην Τουρκία.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Σκοπεύει να απευθύνει σύσταση/διάβημα διαμαρτυρίας προς τις τουρκικές αρχές για τη λοιδορία του μνημείου;

2. Μετά και την προκλητική μετατροπή σε τζαμί της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, καθώς και της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη, πώς σκοπεύει να επισημάνει στην Τουρκία ότι ο σεβασμός προς την πολιτιστική κληρονομιά των μνημείων που βρίσκονται στην επικράτειά της αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ;

3. Σκοπεύει να παρέμβει προς τις τουρκικές αρχές με σκοπό την επανατοποθέτηση των κειμηλίων που φυλάσσονται στις αποθήκες του μουσείου της Άγκυρας και της Αγίας Σοφίας στον χώρο της Μονής, που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο;