H Εύα Καϊλή ζητά από τον Ντράγκι να παρέμβει για τα δάνεια της “Σύριζα Bank” σε μέλη της κυβέρνησης αλλά και φίλους, με ευνοϊκούς όρους ή ανύπαρκτες εξασφαλίσεις, αγνοώντας τους κανόνες της τραπεζικής πρακτικής!

Με αφορμή την υπόθεση δανείων σε κατασκευαστές φίλους, αλλά και στελέχη της κυβέρνησης από την Τράπεζα Αττικής, η Ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Εύα Καϊλή, επισημαίνει την εμπλοκή της κυβέρνησης στη συντήρηση των αδιεξόδων του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

«Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την Τράπεζα Αττικής για να χρηματοδοτεί φίλους, συγγενείς και κουμπάρους της, εκτός του συστήματος τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ»
Υπενθυμίζει στην Εποπτική Αρχή, τις δηλώσεις Δραγασάκη για "παράλληλο τραπεζικό σύστημα" (το 2015), την ενθάρρυνση της κυβέρνησης να βάλουν τα Ταμεία τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα κατά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, που οδήγησε σε τραγικές απώλειες κατά τον δεύτερο γύρο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Αττικής, και επιπλέον υπογραμμίζει ότι το ΔΣ της Τράπεζας, που ανέλαβε χωρίς την έγκριση του Στουρνάρα, δεν βελτίωσε τη διαχείριση της αλλά την επιδείνωσε, εγκρίνοντας "θαλασσοδάνεια".

"Πρόκειται για ένα τεράστιο σκάνδαλο και δεν μπορούν να μείνουν αδιερεύνητες οι ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων της κυβέρνησης. Πρέπει να ελεγχθεί η συμμετοχή του κ. Δραγασάκη και άλλων στελεχών και υπουργών, στην υπόθεση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής αλλά και στην έγκριση των δανείων των «κολλητών» τους", υπογράμμισε η Εύα Καϊλή.

Και καταλήγει: "Ο κύριος Τσίπρας άφησε τον στενό κύκλο των συνεργατών του να λεηλατήσουν τα Ταμεία αναγκάζοντάς τα να βάλουν λεφτά σε μία Τράπεζα που δεν έμελλε να εξυγιανθεί ποτέ, και επιπλέον αφήνει τον κ. Δραγασάκη να περιφέρεται δημόσια και να "προβλέπει" ανακεφαλαιοποιήσεις, λίγο πριν καταρρεύσει η κυβέρνηση. Ελπίζω ότι δεν ξέρουν κάτι παραπάνω από εμάς. Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ πρέπει να προστατεύσει τους Έλληνες καταθέτες και φορολογούμενους".

Ακολουθεί η Ερώτηση:

Σε συνέχεια της Ερώτησης Ζ 087/2016 για τη Τράπεζα Αττικής, νέα στοιχεία αναδεικνύουν την φαύλη σχέση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τραπεζικά κυκλώματα που συντηρούνται ζωντανά για να χρηματοδοτούνται αφερέγγυοί, φίλα προσκείμενοι στη κυβέρνηση, επιχειρηματίες.

Η διάσωση της Αττικής χωρίς εξυγίανση αλλά με παρασιτικό τρόπο, βασίστηκε στη λογική του πρώην οικονομικού συμβούλου της Αττικής και τώρα Αντιπρόεδρου της Κυβέρνησης, κ. Δραγασάκη, που στη Βουλή δήλωνε ότι «χρειάζεται ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα μακριά από τον έλεγχο της ΕΚΤ» (Οκτώβριος 2015). Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Αττικής έγινε με παράλογα υψηλό κόστος μετοχής και με απίστευτες πιέσεις από τη κυβέρνηση προς τα Ταμεία και της ΔΕΚΟ να διαθέσουν τα πενιχρά αποθεματικά τους.
Σημειώνουμε ότι κατόπιν της ΑΜΚ ο Διοικητής της ΤτΕ δεν ενέκρινε το ΔΣ της τράπεζας και δέχτηκε από τη κυβέρνηση εκβιασμούς στην άσκηση του εποπτικού του ρόλου.

Τέλος, ενώ οι υπουργοί της κυβέρνησης συμμετέχουν με παρεμβάσεις τους στη μη-εξυγίανση των τραπεζών, δηλώνουν δημόσια ότι θα χρειαστεί επιπλέον ανακεφαλαιοποίησή τους.

Γνωρίζει η ΕΚΤ τις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην υπόθεση της Αττικής;

Πως Σχολιάζει η Εποπτική Αρχή τις δηλώσεις του κ. Δραγασάκη ότι οι Ελληνικές Τράπεζες θα χρειαστούν εκ νέου ανακεφαλαιοποίηση;

Πως σκοπεύει η ΕΚΤ να παρέμβει για τον εξορθολογισμό του τραπεζικού συστήματος;