Εύα Καϊλή: H Ευρώπη οφείλει να αποτρέψει την φοροεπιδρομή και μείωση μισθών & συντάξεων χωρίς να αναβάλλει τα πάντα για μετά τις Γερμανικές εκλογές, προστατεύοντας τους Έλληνες πολίτες από τους τυχοδιωκτισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Προσπαθείτε να λύσετε ιδεολογικά ένα πρόβλημα αριθμητικής. Προσποιήστε ότι η κυβέρνηση είναι αποδοτική γιατί σας εξυπηρετεί με το μεταναστευτικό. Ο προϋπολογισμός του 2017 δεν βγαίνει. Βρισκόμαστε σε δημοσιονομικό αδιέξοδο. Ξεκινήστε τις συζητήσεις για επαναπροσδιορισμό των δημοσιονομικών πλεονασμάτων τώρα.»

‘Έντονη κριτική άσκησε η επικεφαλής της Ελιάς, Εύας Καϊλή, στη χθεσινή συζήτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη μακροοικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, παρουσία του Επιτρόπου Μοσκοβισί.

«Βρισκόμαστε σε ένα παράδοξο των καιρών. Κατέθεσε η κυβέρνηση ένα προσχέδιο προϋπολογισμού της ντροπής, και την ίδια στιγμή που προσπαθούν να πάρουν τα τελευταία ίχνη αντοχής από τους πιο εξαθλιωμένους πολίτες περικόπτοντας μισθούς, συντάξεις, επιδόματα αλληλεγγύης και στεγνώνουν την αγορά με εισφοροεπιδρομές, την ίδια στιγμή η Επιτροπή και οι δανειστές δηλώνουν ικανοποιημένοι για την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων», δήλωσε η Ευρωβουλευτής.

Με το προσχέδιο που κατατέθηκε, βλέπουμε πως ανεύθυνοι άνθρωποι γεμάτοι ιδεοληψίες χτίζουν κομματικό κράτος και αποσαθρώνουν την οικονομία, πλέον με το σιγοντάρισμα της Επιτροπής και ορισμένων ομάδων του Ευρ. Κοινοβουλίου που εθελοτυφλούν ή βολεύονται. Αν η Επιτροπή και τα υπόλοιπα μέρη της Τρόικα εμπιστεύονται, τον κύριο Τσίπρα και θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, γιατί δεν αποσυνδέουν τη συζήτηση για το χρέος, που έτσι κι αλλιώς πάει μετά τις Γερμανικές εκλογές, από την επαναδιαπραγμάτευση των παράλογων δημοσιονομικών πλεονασμάτων που στραγγαλίζουν την ελληνική αγορά;» επεσήμανε η Εύα Καϊλή για να καταλήξει:

«Ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής οικονομικών γνωρίζει, ότι σε συνθήκες δραματικής ύφεσης, τα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού είναι τα ελλείμματα της πραγματικής οικονομίας. Το δημοσιονομικό πλαίσιο που ζητάνε να κινηθεί η χώρα δεν είναι απλώς ασφυκτικό, είναι ανεφάρμοστο. Χρειαζόμαστε επειγόντως κυβέρνηση που να έχει τη διάθεση να αυξήσει την αξιοπιστία της μέσω της εφαρμογής πραγματικών μεταρρυθμίσεων, προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων και υλοποίησης του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να διαπραγματευτεί άμεσα μείωση των πλεονασμάτων και μία νέα αναπροσαρμογή του χρέους»

Ακολουθεί η τοποθέτηση της Ευρωβουλευτού στην Ολομέλεια:

Κύριοι συνάδελφοι, κύριε Επίτροπε, το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στην ελληνική Βουλή είναι τρανή απόδειξη του δημοσιονομικού αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η Ελλάδα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της διακυβέρνησης από ένα αριστεροδεξιό μόρφωμα. Ενδεικτικά, το Υπουργείο Οικονομικών προβλέπει νέα μείωση 326 εκατομμυρίων EUR στις συντάξεις, 440 εκατομμυρίων EUR στο ΕΚΑΣ, νέους φόρους πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια EUR με την ελπίδα να κλείσει το έτος με πρωτογενές πλεόνασμα 2%. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης σαμποτάρουν κάθε προσπάθεια μεταρρύθμισης που θα έφερνε επενδύσεις και κερδίζουν χρόνο, αφού εμείς τους το επιτρέπουμε, με φοροεπιδρομή χωρίς να προβαίνουν σε μεταρρυθμίσεις. Έτσι τα βάρη μετατίθενται στους πολίτες και οι περιουσίες τους ξεπουλιούνται.

Το ζήτημα, ασφαλώς, δεν είναι οι ψευδαισθήσεις και ο απολυταρχισμός μιας κυβέρνησης που επιχειρεί να ελέγξει μέσα ενημέρωσης, δικαιοσύνη και τράπεζες, αλλά η υποκρισία και η απάθεια της Ευρώπης που αναβάλλει τις αποφάσεις για μετά τις γερμανικές εκλογές. Παίζουμε μικροπολιτικά παιχνίδια αντί να στηρίζουμε τους πολίτες, δίνουμε παρατάσεις γιατί ίσως βολεύει σε σχέση με το προσφυγικό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ανεφάρμοστος ο προϋπολογισμός και δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε. Η ελάφρυνση του χρέους μεταφέρεται για μετά τις γερμανικές εκλογές όπως φαίνεται και θα αποδειχθεί πολύ λίγη, πολύ αργά. Στραγγαλίζεται η χώρα από παράλογες απαιτήσεις για δημοσιονομικά πλεονάσματα. Αυτό που χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή είναι να λύσουμε ένα πρόβλημα όχι ιδεολογικό, αλλά απλής αριθμητικής. Πριν υπάρξει δημοσιονομική κατάρρευση, πρέπει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για αναπροσαρμογή των στόχων των πλεονασμάτων. Είναι συζητήσεις που έπρεπε να ξεκινήσουν χθες. Οφείλουμε αλληλεγγύη και ειλικρίνεια προς στον λαό, και όχι, να σηκώνουμε παραπλανημένοι μια σημαία δήθεν αριστεροσύνης που είτε παρασύρει είτε βολεύει κάποιους εδώ μέσα.