ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χρήστο Φώλια

Θέμα: Χρηματοδότηση Ελλήνων επιστημόνων που συμμετέχουν στο CERN

Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Φυσικής Σωματιδίων (CERN) αποτελεί την πρωτοπορία, τα τελευταία 35 χρόνια, στην επιστημονική έρευνα στο τομέα της δομής της ύλης τόσο με κατασκευές επιταχυντικών συστημάτων και ανιχνευτικών πειραματικών συσκευών (χρησιμοποιώντας πρωτοποριακή τεχνολογία), όσο και στην θεωρητική πρόοδο του πεδίου στο οποίο οι θεωρητικοί φυσικοί συμβαδίζουν, αλληλεπιδρούν και συνεργάζονται με τα πειράματα. Πριν μερικές ημέρες ξεκίνησαν στο CERN τα πρώτα πειράματα με σκοπό να δοθούν απαντήσεις σε μερικά από τα πλέον θεμελιώδη ερωτήματα της φυσικής, ερωτήσεις και αναζητήσεις απαντήσεων που καθιστούν το CERN το μεγαλύτερο πείραμα στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Το εγχείρημα της ευρωπαϊκής επιστημονικής συνεργασίας στο CERN έχει στεφθεί από πλήρη επιτυχία. Τα αρχικά 12 ιδρυτικά μέλη (1953) έχουν φθάσει τα 20, ενώ τα τελευταία χρόνια όλα σχεδόν τα κράτη της ανατολικής Ευρώπης έχουν γίνει ή ζητούν επίμονα να γίνουν μέλη. Στα νέα πειράματα συμμετέχουν με σημαντική οικονομική συνεισφορά η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν σε τόσο υψηλή κλίμακα στο τομέα αυτό, έρευνα που γίνεται εκτός της χώρας τους. Δυστυχώς δεν ισχύει κάτι ανάλογο και για την υποστήριξη των Ελλήνων επιστημόνων από την πλευρά της πολιτείας.
Εκατό Έλληνες επιστήμονες συμμετέχουν στο πείραμα του CERN, οι οποίοι με πολύ κόπο πέτυχαν κάτι που πριν από μερικά χρόνια για τα ελληνικά δεδομένα φαινόταν απραγματοποίητο. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως περισσότεροι από 40 επιστήμονες του ΑΠΘ, με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσικής, Χαρά Πετρίδου, έδωσαν την ψυχή τους τα τελευταία πέντε χρόνια και κατασκεύασαν το 10% του μιονικού φασματομέτρου του Αtlas, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην αναζήτηση του μποζονίου Higgs, κάτι που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους στο CERN. Ωστόσο, η ελληνική συμμετοχή δεν έχει την παρουσία που θα άρμοζε στο CERN, καθώς υπάρχει πρόβλημα στη χρηματοδότηση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Καθηγήτρια Πετρίδου «Οι περισσότεροι από εμάς λείπουν από το επιστημονικό γεγονός του αιώνα. Θέλουμε μόνο να καλυφθούν τα μεταφορικά έξοδα και τα έξοδα διαμονής». Πρέπει να τονιστεί ότι η Ελληνική Εταιρεία Σπουδών Φυσικής Υψηλών Ενεργειών έχει επισημάνει, ήδη από το 1999, πως η δυνατότητα της συμμετοχής των Ελλήνων επιστημόνων απαιτεί, πέραν από την ετήσια συνδρομή της χώρας μας προς το CERN, μια τρισδιάστατη οικονομική κάλυψη για την κατασκευή των ανιχνευτικών συσκευών που αναλαμβάνουν οι Ελληνικές πειραματικές ομάδες, για τα "running costs" και "common funds" και για τη "φυσική παρουσία", για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα, των Ελλήνων επιστημόνων στους χώρους του CERN.
Είναι προφανές ότι η χώρα μας, ένα από τα ιδρυτικά μέλη του CERN, πρέπει να κρατήσει μια σοβαρή ενεργό συμμετοχή στην επιστημονική έρευνα που αναπτύσσεται στο ευρωπαϊκό αυτό εργαστήριο, αν δεν θέλει να μείνει ουραγός και απλός θεατής των εξελίξεων στο τομέα αυτό της έρευνας.

Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Ποιες χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει και να διευκολύνει το έργο των κορυφαίων αυτών Ελλήνων επιστημόνων που συμμετέχουν στο πείραμα του CERN;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλιστεί άμεσα η απρόσκοπτη συμμετοχή των Ελλήνων επιστημόνων στο CERN, μέσω της κάλυψης των απαραιτήτων εξόδων;

Η ερωτούσα Βουλευτής,

Εύα – Ευδοξία Καϊλή