ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, κ. Γεώργιο Σουφλιά
- Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταύρο Καλαφάτη

Θέμα: Συσσώρευση λυματολάσπης στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού Θεσσαλονίκης

Στην περιοχή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στη Σίνδο η λυματολάσπη συσσωρεύεται από τον Ιανουάριο τοιυ 2007. Η ΕΥΑΘ δεν μπορεί να τη διαθέσει πουθενά, μετά και την άρνηση της διάθεσής της στους Ταγαράδες. Ως αποτέλεσμα, έχουν δημιουργηθεί βουνά από το απόβλητο, το οποίο τοποθετείται σε λάκκους ή σε διπλανά χωράφια από τον ιδιωτικό χώρο που έχει προσδιοριστεί για την υποδοχή του, χωρίς την απαραίτητη άδεια. Για την τελευταία πρακτική έχουν μάλιστα επιβληθεί και πρόστιμα από την Νομαρχία Θεσσαλονίκης.
Η συσσώρευση της λυματολάσπης δημιουργεί έντονο περιβαλλοντικό πρόβλημα σε κατοίκους και εργαζόμενους στην περιοχή, οι οποίοι, ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες, υποφέρουν από την δυσοσμία. Το πρόβληματα γίνεται ακόμα πιο έντονο για έξι μήνες κάθε χρόνο και κυρίως το καλοκαίρι.
Καθώς οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις αδυνατούν να επεξεργαστούν πλήρως τους όγκους της ιλύος που παράγονται, η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης προωθεί έργο επεξεργασίας της λυματολάσπης. Η έναρξη του έργου, ωστόσο, συναντά διαρκείς καθυστερήσεις και παρατάσεις, εντείνοντας την ανησυχία και την ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής.

Ενόψει των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,
1) Σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το περιβαλλοντικό πρόβλημα που δημιουργεί η συσσώρευση της λυματολάσπης, αλλά και να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων και εργαζομένων της περιοχής;
2) Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός της ΕΥΔΕ για το έργο επεξεργασίας της λυματολάσπης;
3) Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της κατασκευής του έργου επερξεργασίας της λυματολάσπης;
4) Που θα διοχετευτεί η αποξηραμένη λάσπη όταν ολοκληρωθεί το έργο;
5) Πως σχεδιάζει η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί τον όγκο της παραγόμενης ιλύος σε πεδία όπως αυτό της γεωργίας, της δασοκομίας, ή σαν καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία και τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής;