ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κυρίους Υπουργούς Εσωτερικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Υγείας και Οικονομίας

Θέμα: Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»

Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» ξεκίνησε πιλοτικά το 1996 στο Δήμο Περιστερίου με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και από το 1998 επεκτάθηκε σε άλλα 96 ΚΑΠΗ Δήμων της επικρατείας. Πρόκειται για πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει στόχο την παροχή οργανωμένης και κοινωνικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Παρέχει συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, νοσηλευτική μέριμνα, φροντίδα του νοικοκυριού, συντροφιά, μικροαγορές, πληρωμή λογαριασμών, βοήθεια στην ατομική υγιεινή και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες. Οι υπηρεσίες παρέχονται με περιοδικές επισκέψεις του προσωπικού στο σπίτι των εξυπηρετούμενων ανάλογα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες τους. Εν όψει των σκοπών και των δράσεων του προγράμματος, η χρησιμότητα του εν λόγω προγράμματος και η αναγκαιότητα μονιμοποίησής του ως σταθερού θεσμού σε ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος τίθεται πέραν κάθε αμφιβολίας.
Σε δήλωση του ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γιώργος Τσιώτρας, βεβαίωσε την έγκριση συνέχισης της χρηματοδότησης του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για συγκεκριμένους Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης, η οποία έληγε την 31η Αυγούστου 2008. Παρά την φαινομενικά ευνοϊκή αυτή διαβεβαίωση, η ευκαιριακή λύση της παρατάσεως της χρηματοδότησης αδυνατεί να συμβάλει στην συνέχιση, στην ανάπτυξη και στην οργάνωση του προγράμματος σε θεσμικό και διοικητικό επίπεδο, ώστε να παρασχεθούν πραγματικές, σταθερές και μόνιμες λύσεις στα προβλήματα των δημοτών.
Η ευκαιριακής λογικής συνέχιση του προγράμματος, χωρίς καν να αναφέρεται μέχρι ποιου χρονικού σημείου θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση, διαιωνίζει το πρόβλημα της απουσίας θεσμικής κατοχύρωσης ενός ιδιαιτέρου σημαντικού κοινωνικού προγράμματος και διατηρεί σε καθεστώς εργασιακής ανασφάλειας τους εργαζόμενους σ’ αυτό και σε καθεστώς αβεβαιότητας τους εξυπηρετούμενους δημότες. Επιπροσθέτως, παραγνωρίζεται η πάγια θέση του Σωματείου Εργαζομένων Βοήθεια Στο Σπίτι για την τοποθέτηση όλων των μέχρι σήμερα εργαζομένων σε οργανικές θέσεις τακτικού προσωπικού.
Ενόψει των παραπάνω, ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε προκειμένου να δημιουργηθούν μόνιμες δομές «Βοήθειας στο Σπίτι», ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Προγράμματος χωρίς να δίνονται διαρκώς νέες παρατάσεις, και να ικανοποιηθεί παραλλήλως και το αίτημα των εργαζομένων σε αυτό;

Η ερωτούσα βουλευτής

Εύα – Ευδοξία Καϊλή