ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα. Φάνη Πάλλη Πετραλιά

Θέμα: Διακινδύνευση θέσεων εργασίας στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων

Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) εκφράζει έντονες ανησυχίες για την διακινδύνευση πολλών θέσεων εργασίας ως συνέπεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο κίνδυνος εντοπίζεται σε περικοπές θέσεων εργασίας με απολύσεις, μη ανανέωση συμβάσεων εργασίας, προγράμματα εθελουσίας εξόδου και συνταξιοδοτήσεις προσωπικού χωρίς αναπλήρωση. Οι εκτιμήσεις της ΟΤΟΕ κάνουν λόγο για 3.500 – 4.000 χαμένες θέσεις εργασίας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσα στο 2009.
Την αρχή κάνουν ξένες τράπεζες που λειτουργούν για πολλά χρόνια στην Ελλάδα, οι οποίες και εκδηλώνουν με διάφορους τρόπους τις προθέσεις τους για μείωση των θέσεων εργασίας. Ήδη η BNP Paribas ανακοίνωσε ότι θα απολύσει τους μισούς από τους 163 υπαλλήλους της, καθώς μέσα στο 2009 θα προχωρήσει σε σταδιακή διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας της χορήγησης καταναλωτικών δανείων και πιστώσεων στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση θα προχωρήσει σε σημαντική μείωση του προσωπικού της.

Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται η κα. Υπουργός:
Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να διασφαλίσει τα εργασιακά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων, ενόψει, μάλιστα και της οικονομικής ενίσχυσης των τραπεζών με 28 δις. Ευρώ για την ενδυνάμωση της ρευστότητας της οικονομίας;

Η ερωτούσα Βουλευτής

Εύα – Ευδοξία Καϊλή