ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

ΘΕΜΑ : Αξιοποίηση έκτασης του πρώην ορφανοτροφείου “Mέγας Αλέξανδρος”

Εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζει για πέντε συναπτά έτη το ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», το όποιο τέθηκε υπό κατάληψη στις 20/10/06. Η έκταση του πρώην ορφανοτροφείου έχει περάσει στην κατοχή του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο επιστράφηκε το 2000 από το Φιλανθρωπικό Σωματείο "Μέγας Αλέξανδρος’’, και πλέον εναπόκειται στην πολιτεία η πρωτοβουλία για μετασκευή του κτιρίου ώστε να χρησιμοποιηθεί εκ νέου .
Η τελευταία αξιοποίηση έστω μέρους του όλου οικοδομήματος ήταν η τοποθέτηση προκάτ σχολικής μονάδας για παιδιά με ειδικές ανάγκες το 2008, η όποια έφυγε από το Παπάφειο λόγω των έργων της “Αττικό Μετρό “. Αυτό φυσικά αποτελεί ένα πολύ μικρό βήμα προς τον τελικό σκοπό επαναλειτουργίας του κτιρίου, καθ’ ότι υπάρχει ένα κτίριο πολλών τετραγωνικών μέτρων άδειο, και εκμεταλλεύσιμη είναι μόνο μικρή περιοχή της αυλής του.
Φυσικά ήταν σημαντική η άμεση μεταφορά της σχολικής αυτής μονάδας, αλλά η δημιουργία ενός προκάτ κτιρίου παραμένει ένα προσωρινό μέτρο. Η εικόνα της εγκατάλειψης γίνεται αισθητή, καθώς ο χώρος έχει μετατραπεί σε πάρκο αποσύνθεσης, διότι οι αλλεπάλληλες προσπάθειες ανακατασκευής του , ή μερικής χρήσης του, έχουν αφήσει πίσω τσιμεντένιες επιφάνειες χωρίς λειτουργική χρήση. Η δημιουργία κάποιου ΚΕΠ, ΚΑΠΗ, ή ενός δημοτικού ιατρείου, και η παράλληλη κατασκευή πάρκου και υπόγειου παρκινγκ, είναι σίγουρα από τις πρωτοβουλίες που θα έδιναν ανάσα στην καθημερινότητα των περιοίκων, οι οποίοι διεκδικούν την ουσιαστική αξιοποίηση του χώρου εδώ και χρόνια.

Ενόψει των παραπάνω : ρωτάται ο κ. Υπουργός :

Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για την μετασκευή και αξιοποίησης του κτιρίου του εγκαταλελειμμένου ορφανοτροφείου «Μέγας Αλέξανδρος» και στη βάση ποιων χρονοδιαγραμμάτων θα επιδιωχθεί η επίτευξή τους;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Εύα-Ευδοξία Καϊλή