ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Προκόπη Παυλόπουλο

Θέμα: Έλλειψη εξοπλισμού και προσωπικού στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης

Ανησυχητική για την απρόσκοπτη λειτουργία του αστυνομικού έργου αποτελεί η κατάσταση στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης, καθώς πολλές υποθέσεις δεν δύνανται να εξιχνιαστούν ή καθυστερούν σημαντικά λόγω της έλλειψης προσωπικού και απαραίτητου εξοπλισμού στα εργαστήρια.
Αν και στην υποδιεύθυνση εγκληματολογικών ερευνών Βόρειας Ελλάδας υπάρχει εργαστήριο όπλων για βαλλιστικές εξετάσεις, τα δείγματα πρέπει να μεταφέρονται στην Αθήνα προκειμένου να διασταυρωθεί η χρήση ενός όπλου σε άλλες εγκληματικές ενέργειες, αφού το εθνικό αρχείο εκκρεμών υποθέσεων υπάρχει μόνο εκεί. Ενδεικτικό του προβλήματος είναι το γεγονός ότι μέχρι το καλοκαίρι στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης υπήρχαν στοιβαγμένες περισσότερες από 1.000 εκκρεμείς βαλλιστικές εξετάσεις όπλων. Το αποτέλεσμα είναι μια άσκοπη κατασπατάληση χρόνου και προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., καθώς μεγάλος αριθμός αστυνομικών αναλώνεται στη συνοδεία ευρημάτων από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα και στην επιστροφή.
Στα ίδια δυσάρεστα αποτελέσματα οδηγεί και η απουσία εργαστηρίων DNA, αφού εργαστήριο εξέτασης DNA υπάρχει μόνο στις κεντρικές υπηρεσίες στην Αθήνα, και η έλλειψη εργαστηρίου εξέτασης ψηφιακών στοιχείων. Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακοί δίσκοι που πρέπει να εξεταστούν από τα εργαστήρια των ειδικών της ΕΛ.ΑΣ., πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα για να ελεγχθούν, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος στην εξιχνίαση υποθέσεων που αφορούν κυρίως το ηλεκτρονικό έγκλημα. Απουσιάζει, επίσης, και τοξικολογικό εργαστήριο, παρά την ύπαρξη ειδικευμένου αστυνομικού.

Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ως άνω ελλείψεις που παρατηρούνται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Θεσσαλονίκης;

Η ερωτούσα Βουλευτής

Εύα – Ευδοξία Καϊλή