«Ψηφιακή Ευρώπη:
Η Έρευνα και η Καινοτομία ως κίνητρα για Επιχειρηματικότητα -
Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, ως προτεραιότητα της ΕΕ για ανάπτυξη»

Η Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ-Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχει την τιμή να σας προσκαλέσει στην Ανοιχτή Ενημερωτική Συζήτηση για την Καινοτομία και τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, για τα Ψηφιακά και Χρηματοδοτικά Εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ενίσχυση της Ανάπτυξης Θέσεων Εργασίας, την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016, στις 15:00, στο Makedonia Palace Hotel, στην Θεσσαλονίκη.

Το Διαδίκτυο και οι Ψηφιακές Τεχνολογίες αλλάζουν τον κόσμο που ζούμε. Ωστόσο, τα πιθανά εμπόδια στην κατανόηση του κυβερνοχώρου, μπορεί να αποτρέπουν τους πολίτες της ΕΕ από το να έχουν πλήρη πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες. Ομοίως εταιρίες και start-ups παραμένουν περιορισμένες, ενώ επιχειρήσεις και κυβερνήσεις δεν μπορούν να επωφεληθούν από τα ψηφιακά εργαλεία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην προετοιμασία της Ενιαίας Αγοράς των 28 μελών –κρατών για την Ψηφιακή Εποχή, καταρρίπτοντας τους αποτρεπτικούς παράγοντες και ενώνοντας τις 28 εθνικές αγορές σε μία. Αυτό μπορεί να εισφέρει 415 δισ. ευρώ τον χρόνο στην ευρωπαϊκή οικονομία και να δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η ΕΕ έχει στο επίκεντρο την έρευνα και την καινοτομία, την εμπορικότητα ευρηματικών ιδεών και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την αύξηση θέσεων εργασίας, μέσα από την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας.

Η πρόσκληση για την ενημερωτική εκδήλωση απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές, νέους που επιθυμούν να δημιουργήσουν start-ups, σε νέους επιχειρηματίες, σε ερευνητές, σε ανέργους και σε ιδιοκτήτες Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων κάθε τύπου. Στην εκδήλωση κλήθηκαν και θα συμμετέχουν ως ομιλητές εκπρόσωποι φορέων της Δημόσιας Διοίκησης, Εκπαιδευτικών, Ερευνητικών και Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, Επιμελητηρίων και Ιδιωτικών Πρωτοβουλιών, οι οποίοι εκτός από το πληροφοριακό υλικό που θα μοιραστούν με το ακροατήριο, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις. Μπορείτε να κατεβάσετε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ. Η εκδήλωση θα καλυφτεί και μέσω του livemedia όπου θα μπορέσετε να την παρακολουθήσετε ζωντανά μέσα από το Link του site εδώ. Ακολουθεί αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης με τα βιογραφικά και τους τίτλους εισήγησης των ομιλητών το οποίο θα ανανεώνεται συνεχώς.

Πρόγραμμα Ημερίδας:


 

15.00 – 15.30 Εγγραφές

15.30 – 16.00 Έναρξη - Εισαγωγικά Σχόλια – Συντονισμός, Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής ΕΛΙΑΣ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Χαιρετισμός από εκπροσώπους του Δήμου Θεσσαλονίκης & της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας


16.00 - 18.30 Α’ Κύκλος Συζήτησης: Θεσμικοί Φορείς & Πανεπιστήμια – πώς μας «διασυνδέουν» με την ΕΕ , με ποια «εργαλεία» ενθαρρύνουν την ανάπτυξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων - πώς υιοθετούν την ατζέντα της ΕΕ για την Καινοτομία;

Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος ΣΒΕΕ – Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος

Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, "Χρηματοδότηση και προώθηση μιας ιδέας από το εργαστήριο στην αγορά"

Κωστής Καγγελίδης, Πρόεδρος ΣΕΠΒΕ- Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος, «Δεξιότητες τεχνολογιών πληροφορικής και ανάπτυξη»

Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΒΑΣΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΩΝ ΑΔΥΝΑΜΙΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΣΠΑ 2007-2013 – ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ

• Σοφία Οικονομάκου, Πρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών

• Γεώργιος Ηλιάδης, Αντιπρόεδρος Α’ ΕΠΕΠΘ - Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, "Ο Ρόλος των Επιμελητηρίων στην ενδυνάμωση της «Ψηφιακής Ευρώπης»"

Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος ΒΕΠΘ - Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, "ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ & ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ"

Άγγελος Τσατσούλης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας

• Θωμάς Φωκίων Αλγιαννάκογλου, Πρόεδρος ΕΦΕΠΑΕ – Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα»

17.00 - 17.10 Διάλειμμα

Αχιλλέας Ζαπράνης, Πρύτανης ΠΑΜΑΚ - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Νικόλαος Μουσιόπουλος, Αντιπρόεδρος Ελληνικού Διεθνούς Παν/μιου, "Πρωτοβουλίες του Διεθνούς Πανεπιστημίου για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας"

Γρηγόρης Τσόκας, Γραφείο Διασύνδεσης ΑΠΘ – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, "Το Α.Π.Θ. ως μοχλός ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας"

Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος ΕΚΕΤΑ – Εθνικoύ Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, "Το ΕΚΕΤΑ και οι πρωτοβουλίες του στο χώρο της επιχειρηματικότητας"

Παναγιώτης Κετικίδης, Μέλος ΔΣ Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, "Τριπλός Ελικας - Θέτοντας σε κίνηση/ανάπτυξη την Ελληνική καινοτομία"

Παναγιώτης Δεμέστιχας, Καθηγητής Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, ΠΑΠΕΙ- Πανεπιστήμιο Πειραιά

Νικόλαος Μαγκλαβέρας, Καθηγητής Βιοιατρικής ΑΠΘ - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

• Ιωάννης Χαραλαμπίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Υπεύθυνος Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας 

Νικόλαος Μουρούτσος, νομικός, επιστημονικός σύμβουλος κατάρτισης ΕΣΠΑ


 

18.30 - 19.00 Διάλειμμα


 

19.00 - 20.30 Β’ Κύκλος Συζήτησης – Η Πρωτοβουλία, οι Καλές Πρακτικές & τα Συμπεράσματα

Διονύσιος Κολοκοτσάς, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων GOOGLE Ελλάδας

• Βασίλειος Παπάς, Πρόεδρος Νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Θωμάς Παπαλιάγκας, Πρόεδρος ΕΒΕΤΑΜ - Εταιρία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας A.E., "Η βιομηχανική έρευνα και η καινοτομία ως οχήματα για την εμπορική επιτυχία – Το παράδειγμα της ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε."

Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ ΑΠΘ - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, "Καθοδηγώντας φοιτητές στην καινοτομία στο χώρο της υγείας και της ενεργούς γήρανσης"

Λίνα Τσαλταμπάση, Διευθύνουσα Σύμβουλος OECΟN.gr - Εταιρία Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων

Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια ΕΚΤ - Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, "Το Τρίγωνο της Γνώσης και η Καινοτομία στην Ελλάδα: Δείκτες και Προοπτικές"

Matthias Hoffmann, Διευθυντής Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο

Λίτσα Παναγιωτοπούλου, ΓΓ Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, "Ανταγωνιστική επιχειρηματικότητα , Ανταγωνιστική καινοτομία"

Θόδωρος Δουλουμπέκης, PES ACTIVISTS, Πολιτικός Ακτιβισμός και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα (Political Activism and Social Entrepreneurship)

Άλκης Κίσσας, Υποψήφιος Διδάκτωρ Αγρο-οικονομίας - PES ACTIVISTS Ξάνθη, " Οι μελλοντικές προκλήσεις για την ελληνική γεωργία - κτηνοτροφία - αλιεία, "προοδευτικές πολιτικές - καινοτόμες πρακτικές" "


*Q&A Session : Στο τέλος κάθε κύκλου συζήτησης θα δίνεται η δυνατότητα στο ακροατήριο για ερωτήσεις