Στρασβούργο, 16 Δεκεμβρίου 2015

«Σημαντική εξέλιξη, που ανοίγει νέους ορίζοντες για την επιχειρηματικότητα στην Ευρωπαϊκή Αγορά, η υπερψήφιση της έκθεσης για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά (Digital Single market) στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Ερευνάς και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αίρονται εμπόδια και περιορισμοί στο ηλεκτρονικό εμπόριο εντός ΕΕ!»

Σημαντικό βήμα προόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσε η υπερψήφιση της έκθεσης για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) και Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO). Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έρχεται να ενισχύσει την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την δημιουργία μιας ενιαίας ψηφιακής αγοράς στην ευρωπαϊκή ήπειρο, δημιουργώντας ανάπτυξη και εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Η Ευρωβουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύα Καϊλή μέσω τροπολογιών που κατέθεσε και συνυπέγραψε σε συνεργασία με άλλους συναδέλφους της, κατάφερε να ενισχύσει το κείμενο του κοινοβουλίου στοχεύοντας στην ενίσχυση των πολιτικών καινοτομίας και στην κατάργηση των εμποδίων προς αυτήν την κατεύθυνση, έχοντας πάντα σαν προτεραιότητα την προστασία των καταναλωτών αλλά και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού επιχειρηματικού πνεύματος.

Πιο συγκεκριμένα, η κα. Καϊλή, μέσω των τροπολογιών που κατέθεσε κατάφερε να επιτύχει ισχυρή προστασία των καταναλωτών σε όλο το φάσμα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα φρόντισε να υπάρχει αναλογικότητα στην παρέμβαση των νομοθετικών αρχών κρατώντας όσο το δυνατόν χαμηλότερα το κόστος για της επιχειρήσεις. Επιπροσθέτως, μέσω διαφορετικής τροπολογίας που υπερψηφίστηκε, τονίστηκε η σημασία της ανάπτυξης της ηλεκτρονικής εκπαίδευσης για το σύνολο του πληθυσμού, με σαφή προτεραιότητα τις μικρές ηλικίες. Ακόμα, τονίστηκε η ανάγκη για την αντιμετώπιση της πώλησης προϊόντων απομίμησης διαδικτυακά. Επιπλέον, ζήτησε δίκαιη αντιμετώπιση των πολιτών και των εταιρειών, στα πλαίσια της ενιαίας αγοράς.

Στο πλαίσιο της έκθεσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατάφερε, με κινητήρια δύναμη την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να εξασφαλίσει ότι η αναγκαία ψηφιοποίηση της βιομηχανίας, θα γίνει ανανεώνοντας τους εργασιακούς κανόνες έχοντας στο επίκεντρο της προσοχής τον εργαζόμενο.

Η απλοποίηση της γραφειοκρατίας με σκοπό την ανάδειξη της επιχειρηματικότητας και των αναδυόμενων startup αποτέλεσε επίσης, προτεραιότητα στην έκθεση αυτή. Κλείνοντας, ζητήματα όπως το κλείδωμα υπηρεσιών βάση γεωγραφικής τοποθεσίας ( geo-blocking) και η σταδιακή εναρμόνιση των εθνικών νομοθεσιών ήταν ζητήματα πάνω στα οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την άμεση αντίδραση των κρατών μελών και της Επιτροπής.

Η έκθεση για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει βραχίονα ανάπτυξης της οικονομίας για την ΕΕ μέσα στα επόμενα χρόνια, προσφέροντας πάνω από τέσσερα εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας και πάνω από 415 δισεκατομμύρια ευρώ στο σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, σύμφωνα με έρευνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεδομένα που καθιστούν εξαιρετικά σημαντικές τελικά, τις παρεμβάσεις που μετά από πολλές συναντήσεις εργασίας, κατέθεσε προς ψήφιση η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής.