Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία η γνωμοδότησης της Επιτροπής Βιομηχανίας για την χρήση της τεχνολογίας blockchain στις διαδικασίες του Διεθνούς Εμπορίου όπου η Εύα Καϊλή ήταν η εισηγήτρια των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Σημαντική εξέλιξη , καθώς μειώνονται τα κόστη των διακρατικών εμπορικών συναλλαγών, αυξάνεται η διαφάνεια στις διεθνείς εμπορικές αλυσίδες, και η θέση και η τεκμηρίωση των προϊόντων σε σχέση με την προέλευση και πιστοποίηση της αυθεντικότητάς τους.

Με τη Γνωμοδότηση της Επιτροπής Βιομηχανίας για τη χρήση της τεχνολογίας blockchain επιτυγχάνεται το πρώτο βήμα για την δραστική μείωση του κόστους στις διεθνείς εμπορικές διαδικασίες. "Ο πρώτος που ευνοείται είναι ο καταναλωτής εισαγόμενων προϊόντων και ο εισαγωγέας πρώτων υλών καθώς το κόστος μεταφοράς συρρικνώνεται αλλά και η βεβαιότητα για την ποιότητα του προϊόντος, για το προϊόν, αυξάνεται κατακόρυφα καθώς η πιστοποίηση προέλευσης δεν μπορεί να αλλοιωθεί ή να παραποιηθεί όταν καταγράφεται στα ψηφιακά DLT, στα λογιστικά φύλλα", υπογράμμισε η Ευρωβουλευτής.

Πρόκειται για μία σημαντική σύζευξη της τεχνολογίας με τις πολιτικές της Ένωσης για το Διεθνές Εμπόριο που θα βελτιώσει τις μεταφορές και θα ρίξει το κόστος στην διεθνή εμπορική αλυσίδα, από τις ναυτιλιακές εταιρίες που χειρίζονται πλοία για container, τις ναυτιλιακές μικρών αποστάσεων και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με οδικές μεταφορές και φορτηγά. Με το να δημιουργήσουμε ένα νομικά βέβαιο πλαίσιο για το blockchain σε σχέση με τις υπηρεσίες διεθνούς εμπορίου, μειώνουμε το ρίσκο παραποίησης ή νοθείας, το ρίσκο του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής καθώς η πιστοποίηση θα είναι ψηφιακή και αμετάβλητη.

Με την υιοθέτηση των θέσεων της Εύας Καϊλή από την Επιτροπή Βιομηχανίας, δημιουργείται και χώρος για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και start ups να ενταχθούν στη διαδικασία βελτίωσης του Διεθνούς Εμπορίου, καθώς με ψηφιακές λύσεις μπορούν να ρίξουν το κόστος των υπηρεσιών tracking απέναντι στους κολοσσούς των διεθνών μεταφορών. Το ίδιο και στον τομέα των χρηματοδοτήσεων που μέσω blockchain μπορεί να μειωθεί το κόστος των συναλλαγών, και να διατηρηθεί στο ακέραιο καθ’ όλη την εμπορική αλυσίδα, χωρίς τεχνική απώλεια ρευστότητας ή τραπεζικής έγκρισης.

«Πριν λίγους μήνες φέραμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το blockchain ως τεχνολογία που θα βελτιώσει τη ζωή του πολίτη, θα μειώσει τα κόστη συναλλαγών, θα αυξήσει τη διαφάνεια και θα δώσει νέα ώθηση σε καινοτόμα μοντέλα επιχείρησης. Η Επιτροπή όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη στρατηγική μας προσέγγιση και πάνω σε αυτή, μετατρέπει σιγά σιγά την Ευρώπη στο κυρίαρχο παγκόσμιο παίχτη στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Είμαστε περήφανοι που μια Ελληνική ομάδα πέτυχε να ανοίξει πάνω από 700 εκατ. χρηματοδοτικών ευκαιριών και αποδοχής μιας ανατρεπτικής τεχνολογίας», υπογράμμισε η Εύα Καϊλή.