Βρυξέλλες, 23 Οκτωβρίου 2015

«Ερωτήσεις Καϊλή-Ανδρουλάκη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε Γιούνκερ-Μογκερίνι σχετικά με την προσέγγιση ΕΕ-Τουρκίας»

 kaili_androul

Με κατάθεση γραπτής ερώτησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ και προς την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο κα Μογκερίνι, οι Ευρωβουλευτές της Ελιάς κα Εύα Καϊλή και κ. Νίκος Ανδρουλάκης, εκφράζουν την ανησυχία τους για την αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα με γραπτή ερώτηση που κατέθεσαν την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, οι δύο ευρωβουλευτές της Ελιάς επισημάνουν την υποχώρηση της Τουρκίας τους τελευταίους μήνες, σχεδόν, σε όλα τα κριτήρια της Κοπεγχάγης αλλά και την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της δημοσιοποίησης της Έκθεσης Προόδου.

Συγχρόνως, ρωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν και κατά πόσο συνδέεται η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με την συνεργασία της τελευταίας στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης όπως αυτό εκφράστηκε από την Γερμανίδα Καγκελάριο κα Άνγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Τουρκία και κατά πόσο αληθεύει ότι κάποια σημεία της Έκθεσης τροποποιήθηκαν λόγω της προσφυγικής κρίσης.

Παράλληλα, συνυπέγραψαν, μαζί με άλλους ευρωβουλευτές -ανάμεσά τους η εισηγήτρια της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας κ. Κάτι Πίρι-  επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιούνκερ και προς την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπο κα Μογκερίνι, στην οποία επισημαίνουν μεταξύ άλλων πως  “οι προϋποθέσεις που θέτει η Ε.Ε. για τη διεύρυνση δε θα πρέπει να μετατρέπονται σε πολιτικό μέσο για την αντιστάθμιση μίας αποτυχημένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης”, και επιπλέον καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή “να προχωρήσει στην έκδοση της έκθεσης προόδου για την Τουρκία πριν τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου”. Τέλος να σημειωθεί ότι στην επιστολή αποδοκιμάζεται και η στιγμή που επέλεξε να κάνει το πρόσφατο ταξίδι της στην Τουρκία η Γερμανίδα Καγκελάριος - κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου -, χαρακτηρίζοντάς την ως "ιδιαίτερα ατυχή".