Βρυξέλλες, 22 Οκτωβρίου 2015

«Επιστολή - απάντηση Ντράγκι στην Εύα Καϊλή για τα capital controls και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών»

Στο τέλος του 2015 τοποθετεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, σε απάντησή του σε ερώτηση της Επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εύας Καϊλή.

Αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν το τέλος του χρόνου θα αποσοβήσει τον κίνδυνο ενός bail-in που απειλεί τις καταθέσεις εκατομμυρίων Ελλήνων. Είναι σημαντικό επίσης ότι ο Μάριο Ντράγκι χαρακτηρίζει την ανακεφαλαιοποίηση ως "ακρογωνιαίο λίθο" για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών και της αγοράς προς της ελληνικές τράπεζες.

Αναφορικά με τους ελέγχους κεφαλαίων (capital controls) ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης υπογραμμίζει ότι είναι εκτός των αρμοδιοτήτων της ΕΚΤ, δήλωση που εμμέσως απαντά στις αιτιάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης ότι η ΕΚΤ επέβαλε τους ελέγχους κεφαλαίων. Τέλος, ο Μάριο Ντράγκι υπογραμμίζει στην Εύα Καϊλή ότι η έγκαιρη και πλήρης εφαρμογή του προγράμματος είναι προϋπόθεση-κλειδί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την σταδιακή περαιτέρω χαλάρωση των capital controls.

Στην ερώτηση αυτή ο Μάριο Ντράγκι δεν υπεισέρχεται στις λεπτομέρειες της ανακεφαλαιοποίησης, σημειώνεται ωστόσο ότι η Εύα Καϊλή έχει ήδη ζητήσει μέσω της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου σαφείς διευκρινίσεις ως προς τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων των μακροοικονομικών υποθέσεων που θα χρησιμοποιήσει η ΕΚΤ για τον ορισμό του ύψους της ανακεφαλαιοποίησης και τον τρόπο που θα συνεκτιμηθούν τα Differed Tax Αsset (DTAs) των τραπεζών.