Η σύμβαση της ΔΟΕ αριθ. 182, το Καταστατικό της Ρώμης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, η Διεθνής Σύμβαση για τα δικαιώματα του παιδιού, η UNICEF και τα ψηφίσματα του Κοινοβουλίου 2003/2554(RSP) και 1998/2657(RSP) ορίζουν το διεθνές και το ευρωπαϊκό πλαίσιο όσον αφορά το θέμα των παιδιών­στρατιωτών.

α) Στην Τουρκία, το 2016, η Diyanet (Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων) δημιούργησε ένα κόμικ στο οποίο τα παιδιά διδάσκονται πόσο «σημαντικό» είναι να πεθάνουν ως μάρτυρες για την Τουρκία, μεταξύ άλλων δε «πόσο καλό είναι να γίνει κάποιος μάρτυρας» καθώς έτσι «αποκτά το δικαίωμα να πάει στον παράδεισο».

β) Το 2018, δύο οργανώσεις προσκείμενες στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), η DITIB στη Γερμανία και η ATIB στην Αυστρία, διοργάνωσαν θεατρικές παραστάσεις στις οποίες εμφανίζονται παιδιά στρατιώτες να πεθαίνουν για μια ισλαμική Τουρκία. Την ίδια χρονιά, ο πρόεδρος Ερντογάν εμφανίστηκε σε συνέδριο του κόμματος μαζί με μια εξάχρονη ντυμένη στρατιωτικά που έκλαιγε και για να την «καθησυχάσει» της έλεγε ότι εάν «μαρτυρήσει» για την Τουρκία θα τιμηθεί και ότι «αν αυτό, Θεού θέλοντος, συμβεί θα την σκεπάζει η τουρκική σημαία».

γ) Τον Μάιο του 2020, δημοσιεύθηκε μελέτη της οργάνωσης «Σύροι για την Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη» στην οποία αναφέρεται ότι μεταξύ των Σύρων μισθοφόρων που έχουν στρατολογηθεί από την Τουρκία για να πολεμήσουν στη Λιβύη υπάρχουν ανήλικοι.

Λαμβάνοντας υπόψη τα σημεία α) και β) ερωτάται το Συμβούλιο:

1. Έχει εγείρει το ζήτημα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και ειδικότερα της ζωής των παιδιών στην Τουρκία;

2. Σκοπεύει να διερευνήσει περαιτέρω τις κατηγορίες που αναφέρονται στο σημείο γ);