Η Ευρωβουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Εύα Καϊλή, παραχώρησε συνέντευξη στον Αρχισυντάκτη του “The Socialist” , Άγγελο Γαβρή, για όλα τα θέματα της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα.

Μίλησε για την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στα κράτη μέλη λέγοντας μάλιστα πως “Είναι η πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια που η Ένωση έκανε το καθήκον της”, ενώ για τα Ελληνοτουρκικά, δήλωσε πως “Τα σόου Ερντογάν, έχουν αρχίσει να κουράζουν την Ε.Ε και δεν τον “παίρνουν στα σοβαρά” τον Τούρκο Πρόεδρο”. Στη συνέχεια, η κυρία Καϊλή, τοποθετήθηκε για τα όσα είχαν έρθει στο “Φως της Δημοσιοότητας” σχετικά με την ακίνητη περιουσία του κύριου Παπαδημούλη και την έκπληξη των συναδέλφων της στο Ευρωκοινοβούλιο. Σε αυτούς που την εγκαλούν για την στάση της απέναντι σε κυβερνητικούς, η Κα Καϊλή ήταν “αποστομωτική”: “Στηρίζω όποιον θεωρώ πως κάνει κάτι καλό για την πατρίδα μου, ακολουθώ την γραμμή του ΚΙΝΑΛ και των Σοσιαλιστών”. Δεν σημαίνει ολική ταύτιση όταν κάνεις RT κάποιον πολιτικό, αφήνει να εννοηθεί η Ευρωβουλευτής. Σε ό,τι αφορά την θεσμική της θέση στην Ε.Ε ως πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης, η Κα Καϊλή τόνισε πως το μέλλον είναι η “Τεχνητή Νοημοσύνη” αν και κρύβει κινδύνους που οφείλουμε τους προβλέψουμε και να τους αντιμετωπίσουμε. Στο ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών και την συμμετοχή της στα ψηφοδέλτια για την Ελληνική Βουλή, τόνισε πως οφείλει να σεβαστεί την ψήφο των πολιτών που την εξέλεξαν εκπρόσωπο της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο ενώ τέλος, σχετικά με την Ελλάδα ως Τουριστικό Προορισμό στην περίοδο της πανδημίας, επισήμανε πως λάθη της κυβέρνησης οδήγησαν σε μειωμένες ροές τουριστών στην χώρα μας και πως θα έπρεπε να επανεκτιμήσουμε την πολιτική του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον εσωτερικό τουρισμό…

– Κα Καϊλή, η επικαιρότητα συνεχίζει και “τρέχει αδιάκοπα”. Με την Ευρωπαϊκή Συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τα 72δισ ευρώ που θα αντλήσει η Ελλάδα, ωστόσο με αρκετές υποχωρήσεις στους “φειδωλούς του Βορρά” , πιστεύετε πως είναι μεγάλη ευκαιρία για την χώρα μας και για την Ε.Ε;

Πράγματι, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Επιτροπή έχουν κάνει ήδη την περισσότερη δουλειά και έχουν καταλήξει σε ένα συνολικό σχέδιο χρηματοδότησης, υπάρχουν ορισμένες χώρες, όπως η Αυστρία και η Ολλανδία που επιμένουν ότι το πακέτο είναι πολύ μεγάλο και όχι καλά συντονισμένο με τις ανάγκες που προέκυψαν από την πανδημία, και μπλοκάρουν τη συζήτηση στο Συμβούλιο. Ωστόσο το γεγονός ότι η Γαλλία με τη Γερμανία είχαν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους, σημαίνει ότι με κάποιες διορθώσεις στις κατανομές τόσο ανά οικονομικό τομέα όσο και ανά κράτος μέλος, «ξεμπλόκαρε» η διαδικασία και θα έγιναν διαθέσιμες οι γραμμές ρευστότητας που τόσο πολύ αποζητούν οι επιχειρήσεις, οι αυτοαπασχολούμενοι και τα νοικοκυριά.
Η Ένωση από τη πλευρά της, ίσως για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια έκανε το καθήκον της. Το ίδιο φαίνεται ότι έκαναν και οι κυβερνήσεις.

– Τα Ελληνοτουρκικά είναι ξανά στο διεθνές προσκήνιο, μετά και την μετατροπή της Αγιας-Σοφιας σε τζαμί, πιστεύετε πως η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει “σκληρά” και αποφασιστικά στον Τούρκο Πρόεδρο; Πως θα χαρακτηρίζατε την στάση της κυβέρνησης στα Εθνικά ζητήματα; Συμφωνείτε με την ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών;

Οι ευρωπαίοι Σοσιαλιστές από την πρώτη στιγμή στήριξαν τη χώρα μας και καταδίκασαν απερίφραστα και την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί αλλά και την NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για έρευνες στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η αλήθεια είναι ότι τα “σόου” Ερντογάν έχουν αρχίσει να κουράζουν την Ε.Ε σε σημείο που έχουν αρχίσει να μην τον λαμβάνουν πολύ σοβαρά στην Ευρώπη.

Φαίνεται πως βρίσκεται σε μόνιμη διάθεση για παζάρια και βλέπουμε ότι ήδη η κατάσταση έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται καθώς δεν φαίνεται να βρήκε την στήριξη που θα επιθυμούσε και από την διεθνή κοινότητα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχοντας την στήριξη όλων των δημοκρατικών πολιτικών παρατάξεων της χώρας μας επέδειξε ψυχραιμία αλλά και σθένος απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις. Τα εθνικά θέματα πρέπει να μας βρίσκουν όλους ενωμένους.

– Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε ο κ. Παπαδημούλης για την κατοχή ακινήτων, υπέβαλε την παραίτηση του στον κ. Τσίπρα, η οποία δεν έγινε τελικά δεκτή. Πως κρίνετε την κίνηση του αυτή; Θεωρείται δίκαιη την κριτική που δημιουργήθηκε γύρω από το όνομα του;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επικαλεστεί αμέτρητες φορές την άποψη ότι, ότι είναι νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Συνεπώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα ηθικό αδιέξοδο καθώς δεν νοείται ο κ. Παπαδημούλης τόσα χρόνια να μιλάει για ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη είσοδο προσφύγων και μεταναστών την ίδια στιγμή που έχει ο ίδιος όφελος από ενοικιάσεις ακινήτων του σε αυτούς τους ανθρώπους.

Προφανέστατα προκύπτει σύγκρουση συμφερόντων. Πρέπει να σας πω ότι οι συνάδελφοί μου στην Ευρωβουλή έμειναν έκπληκτοι με την αποκάλυψη ότι Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου προερχόμενος από την ομάδα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, έχει αναπτύξει τέτοια επενδυτική δραστηριότητα με σκοπό τη συσσώρευση κέρδους. Προσωπικά, θεωρώ ακόμα χειρότερο το γεγονός ότι αμέσως μετά τις αποκαλύψεις ο κ. Παπαδημούλης – στη προσπάθεια του να εξαγνιστεί – αναγκάστηκε να δεχτεί τα έσοδα από τα ενοίκια να πηγαίνουν σε φτωχούς Έλληνες και μετανάστες. Αυτή είναι μια πράξη που έπρεπε να έχει αποφασιστεί πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο καθώς τώρα είναι προφανέστατα απλά για τις εντυπώσεις και έχει χάσει κάθε αξία σαν κίνηση.

-Στα “εσωτερικά”, μετά την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τις πορείες, δημιουργήθηκε έντονο κλίμα εσωστρέφειας στο Κίνημα Αλλαγής, πολλοί έσπευσαν να σας κατηγορήσουν προσωπικά για “δεξιό μπλοκ” και “Αδωνιγεωργιαδισμό”, τί έχετε να απαντήσετε στους επικριτές σας;

Σαν να έχουμε μπερδέψει λιγάκι τι θα πει δεξιά αριστερά σοσιαλδημοκρατία φιλελευθερισμός… στήριξα την γραμμή του κόμματός μου και στηρίζω κάθε πολιτικό που είναι αποτελεσματικός για την πατρίδα μου χωρίς αυτό να σημαίνει ταύτιση ολική.

Το κλίμα εσωστρέφειας δημιουργήθηκε από στελέχη που διαφοροποιήθηκαν ανοιχτά και όπως φάνηκε, όχι στα όργανα του κόμματος. Το νομοσχέδιο για τις πορείες δεν τις απαγορεύει. Τις βάζει σε μια τάξη έτσι ώστε να μην παρατηρείται αυτό το χάος που ζούνε οι πολίτες κάθε φορά που διενεργούνται στο κέντρο της Αθήνας με αποτέλεσμα να υπάρχει φοβερή ταλαιπωρία . Δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης που να μην έχει θεσπίσει κανόνες για τις πορείες στις πόλεις της. Δυστυχώς στην Ελλάδα οτιδήποτε έχει να κάνει με τάξη ασφάλεια και κανόνες αποκαλείται “δεξιό μπλοκ”. Ο προοδευτισμός που με εκπροσωπεί και στηρίζω δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση “μπάχαλο” στις πόλεις. Στην Ευρώπη οι Σοσιαλδημοκράτες δεν δέχονται πως η ασφάλεια ειναι ασυμβίβαστη με την πρόοδο. Έχω την εντύπωση πως η ρητορική της δηθεν αριστεράς βρήκε τοίχο και ξοδεύεται σε κενά περιεχομένου και μη ρεαλιστικά μηνύματα.

– Ως Πρόεδρος της Επιτροπής για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (STOA) σε πρόσφατη συνέντευξη σας δηλώσατε ότι μία από τις προτεραιότητες σας είναι η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα ωφελήσει τους πολίτες. Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει αυτό και τέλος κρύβει η ανάπτυξη της κινδύνους;

Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) θα έχει αδιαμφισβήτητα πολλά οφέλη. Θα καταφέρει να αλλάξει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που εργαζόμαστε και παράγουμε σαν κοινωνίες. Φανταστείτε απλά πόσο ειδικά διαγνωστικά σκάνερ ΑΙ θα μπορούν στο μέλλον να εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο στους γιατρούς βοηθώντας τους στην ακριβέστερη διάγνωση και θεραπεία σπάνιων ασθενειών περιορίζοντας τα ιατρικά λάθη στο ελάχιστο. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια σε κάποιες αρνητικές προεκτάσεις της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να είμαστε προετοιμασμένοι για το πως οι πλατφόρμες χρησιμοποιώντας τεχνολογία ΑΙ θα μπορούν να κατευθύνουν τις επιθυμίες των πολιτών σύμφωνα με τις επιταγές της αγοράς, ελέγχοντας τα συναισθήματα τους. Ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι μεγάλες εταιρίες έχουν τη δυνατότητα μέσω της αναγνώρισης προσώπων (face recognition) να λαμβάνουν στοιχεία για την διάθεσή μας όταν τις χρησιμοποιούμε, ενώ ένας αλγόριθμος μπορεί να μελετήσει σε τι είμαστε ευάλωτοι εκείνη τη στιγμή και αυτό να μας διαφημιστεί έντονα στην επόμενη ώρα. Θεωρώ ότι το έργο της STOA – που λαμβάνει όλες αυτές τις προεκτάσεις όταν ενημερώνει και συμβουλεύει τους ευρωβουλευτές για τις μελλοντικές επιπτώσεις των τεχνολογιών – είναι πιο επίκαιρο και κρίσιμο από ποτέ.

-Με τις δράσεις σας στο Ευρωκοινοβούλιο, έχετε κερδίσει μεγάλο κοινό στην Ελλάδα που επιθυμεί την παρουσία σας στην Βουλή των Ελλήνων, σε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα εξετάζατε την περίπτωση υποψηφιότητάς σας για τα έδρανα του Ελληνικού Κοινοβουλίου;

Οι Έλληνες πολίτες με εμπιστεύτηκαν για δεύτερη φορά με την ψήφο τους να τους εκπροσωπήσω στην Ευρωβουλή. Θεωρώ ότι είναι βασική μου προτεραιότητα να συνεχίσω το έργο μου στην Ευρώπη προς το παρόν, όπου και μπορώ να είμαι ουσιαστικά αποτελεσματική.

-Στα τέλη Μαΐου είχατε κάνει ένα tweet στο οποίο λέγατε ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός για τουρισμό. Βρισκόμαστε στα τέλη, σχεδόν, του Ιουλίου με τα κρούσματα να αυξάνονται ραγδαία μετά την άρση των μέτρων και την κυβέρνηση να ανοίγει τα σύνορα για όλους από 1 Αυγούστου. Πιστεύετε ότι το ΕΣΥ μπορεί να αντέξει ένα νέο κύμα ασθενών;

Θεωρώ ότι η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν ασφαλή προορισμό για την Ευρώπη και αυτό διακηρύττουμε και στην Ευρωβουλή στηρίζοντας τις προσπάθειες της χώρας μας. Όλοι οι ευρωπαίοι ανεξαιρέτως μιλάνε με διθυραμβικά σχόλια για τα μέτρα που λάβαμε και παντού στον ξένο τύπο αναφέρεται ότι χάρη στην Ελλάδα, Οι Ευρωπαίοι φέτος θα έχουν την δυνατότητα να περάσουν ένα όμορφο καλοκαίρι. Ελπιζω ότι το ΕΣΥ έχει ήδη λάβει τα μέτρα του αναμένοντας ένα κύμα τουριστών ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση περισσότερων κρουσμάτων.

Τα θολά μηνύματα και η έλλειψη ξεκάθαρων πρωτοκόλλων ασφαλείας ως προς τις οδηγίες εισόδου στην χώρα μας ήταν δυστυχώς ο λόγος που η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη παρόλα αυτά, ενώ δεν εκτιμήθηκε η αξία που θα είχε η στήριξη του εσωτερικού τουρισμού όπως το ΠΑΣΟΚ πρότεινε εξαρχής.

ΠΗΓΗ: https://thesocialist.gr/2020/08/06/synenteyksi-eva-kaili-asfalis-touristikos-proorismos-i-ellada-lathi-apo-mitsotaki/