Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης του στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιχειρηματολόγησε αναλυτικά υπέρ της ανάγκης «εκσυγχρονισμού» και «αναθεώρησης» της Συνθήκης της Λωζάνης.

Πρόκειται για τη Συνθήκη που όρισε τα σύνορα πλήθους χωρών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία. Παρόλο που σίγουρα αποτελούν κλιμάκωση των τουρκικών διεκδικήσεων, οι σημερινές δηλώσεις μόνο πρωτόγνωρες δεν είναι, καθώς ο κ. Ερντογάν είχε θέσει και στο παρελθόν ζήτημα τροποποίησης της συγκεκριμένης Συνθήκης.

Απαντώντας σε παλαιότερη ερώτησή μου (E-007516/2016), ο επίτροπος Χαν ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή ενέργεια κατά κράτους μέλους ή αιτία προστριβής ή ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών».

Ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς σχολιάζει τις αναθεωρητικές δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας, χώρας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ;

Πώς προτίθεται η Επιτροπή να εξασφαλίσει ότι η Τουρκία θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς Συνθήκες, οι οποίες αποτελούν τη βάση για τις σχέσεις καλής γειτονίας και διαμορφώνουν τα σύνορα των χωρών της ευρύτερης περιοχής;