ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:
- Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλο Γερουλάνο
- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου
- Οικονομικών, κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου

ΘΕΜΑ: Προβλήματα στο Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρά τις συνεχείς προσπάθειες φοιτητών και διδασκόντων, εξακολουθεί, πέντε χρόνια μετά τη δημιουργία του, να ταλανίζεται από σοβαρά προβλήματα.
Το Τμήμα Κινηματογράφου στεγάζεται προσωρινά σε ενοικιαζόμενους ορόφους καπνομάγαζου στη Σταυρούπολη απέναντι από την Καπναποθήκη, που έχει παραχωρηθεί από το υπουργείο Γεωργίας στο υπουργείο Παιδείας, με στόχο να διαμορφωθεί για στέγαση του Τμήματος Κινηματογράφου. Δυστυχώς, η έλλειψη κονδυλίων δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης του κτιρίου, προκειμένου να μπορεί να στεγαστεί χωρίς προβλήματα το Τμήμα.
Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης γίνεται ακόμα πιο έντονο αν αναλογιστεί κανείς ότι ο εξοπλισμός του τμήματος δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες όλων. Υπάρχει έντονη ανάγκη όχι μόνο για τη σωστή συντήρηση του υπάρχοντος εξοπλισμού, αλλά και για την ανανέωσή του με αγορά σύγχρονων μηχανημάτων, καθώς στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων η τεχνολογία προχωράει με τόσο ραγδαία βήματα που σημαντικό κομμάτι του υπάρχοντος εξοπλισμού θεωρείται ήδη ξεπερασμένο.
Επιπροσθέτως, στο Τμήμα Κινηματογράφου υπάρχει ανάγκη για περισσότερους διδάσκοντες, αφού σε ένα τμήμα με οχτώ θεματικές ενότητες προβλέπονται μόνο 21 θέσεις ΔΕΠ.

Ενόψει των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να ενισχύσει το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε επίπεδο κτιριακό, στελέχωσης και χρηματοδότησης, προκειμένου να μπορέσει το Τμήμα να ανταποκριθεί στα διεθνή ακαδημαϊκά δεδομένα;

Η ερωτούσα Βουλευτής

Εύα – Ευδοξία Καϊλή