Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε μονομερώς στο άνοιγμα των συνόρων της με σκοπό την προώθηση προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, παραβιάζοντας τις προβλέψεις της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έκανε λόγο για 18.000 μετανάστες που πέρασαν προς την Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά και ότι χιλιάδες πρόσφυγες έχουν ήδη συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά πως τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι είναι παρόντες κατά μήκος των 212 χιλιομέτρων των συνόρων. Ελληνικά, τουρκικά και διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν πως η κινητικότητα έχει αυξηθεί ραγδαία έπειτα από τη χορήγηση δωρεάν μεταφοράς προσφύγων με λεωφορεία από την Τουρκία στα χερσαία σύνορά της με την Ελλάδα. Παράλληλα, οι τουρκικές αρχές παρέχουν αστυνομική συνοδεία και έχουν κάνει χρήση εξοπλισμού καταστολής, όπως δακρυγόνα, με σκοπό να ωθήσουν μετανάστες και πρόσφυγες στα ελληνικά σύνορα.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ερωτάται το Συμβούλιο:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προβεί ώστε να εξασφαλίσει την ορθή εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό;

2. Ποια μέτρα θα λάβει για την αποτροπή πιθανών μελλοντικών μονομερών παραβιάσεων των προβλέψεων της κοινής δήλωσης από την Τουρκία;

3. Ποιες είναι οι κυρώσεις που θα εξεταστούν για την Τουρκία αν συνεχίσει να παραβιάζει την κοινή δήλωση για το προσφυγικό;


Απάντηση
Αριθμός αναφοράς της ερώτησης: E-001244/2020

Στις 4 Μαρτίου 2020, το Συμβούλιο συζήτησε για την κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία. Μολονότι αναγνώρισε την αυξημένη μεταναστευτική επιβάρυνση και τους συναφείς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Τουρκία στο έδαφός της και τις ουσιώδεις προσπάθειες τις οποίες έχει καταβάλει για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων μεταναστών και προσφύγων, το Συμβούλιο επανέλαβε ότι ανησυχεί σοβαρά για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα και απορρίπτει κατηγορηματικά τη χρήση της μεταναστευτικής πίεσης από την Τουρκία για πολιτικούς σκοπούς. Επιπλέον, το Συμβούλιο τόνισε ότι αναμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως τις διατάξεις της Κοινής Δήλωσης του 2016 έναντι όλων των κρατών μελών. Η εν λόγω Κοινή Δήλωση παράγει απτά αποτελέσματα, στηρίζοντας, μεταξύ άλλων, τις σημαντικές προσπάθειες της Τουρκίας για τη φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων. Η συνέχιση αυτής της συνεργασίας και δέσμευσης είναι προς όφελος τόσο της ΕΕ όσο και της Τουρκίας.

Στις 9 Μαρτίου, ο Πρόεδρος κ. Erdoğan, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Michel και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα von der Leyen συζήτησαν για την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ο Πρόεδρος κ. Michel και η Πρόεδρος κα von der Leyen ζήτησαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Borrell και, για την Τουρκία, από τον Υπουργό Εξωτερικών Çavuşoğlu, να αξιολογήσουν την εφαρμογή της δήλωσης. Οι σχετικές εργασίες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.