Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-001203/2021
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Antonio López-Istúriz White (PPE), Caterina Chinnici (S&D), David Lega (PPE), Hilde Vautmans (Renew), Laurence Farreng (Renew), Michaela Šojdrová (PPE), Eva Kaili (S&D), Sandro Gozi (Renew), Nathalie Loiseau (Renew), Milan Brglez (S&D), Irène Tolleret (Renew), Cyrus Engerer (S&D), Patrizia Toia (S&D), Elissavet Vozemberg-Vrionidi (PPE), Karen Melchior (Renew), Alex Agius Saliba (S&D), Olivier Chastel (Renew), Rosa Estaràs Ferragut (PPE), Radka Maxová (Renew), Ioan-Rareş Bogdan (PPE), Josianne Cutajar (S&D), Pablo Arias Echeverría (PPE)

Κατά τη διάρκεια των υφιστάμενων μέτρων που εφαρμόζονται για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού COVID-19, έχει εκτοξευθεί στα ύψη ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά στο διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να αυξηθούν δραματικά και οι διαδικτυακοί κίνδυνοι με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωπα. Τον περασμένο μήνα, υπό το πρίσμα των πρόσφατων γεγονότων στην Ιταλία, όπου ένα δεκάχρονο κορίτσι από το Παλέρμο πέθανε ενώ συμμετείχε σε «παιχνίδι ασφυξίας» στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok, η ιταλική αρχή ψηφιακής προστασίας επέβαλε απαγόρευση στη χρήση του TikTok από χρήστες των οποίων η ηλικία δεν μπορεί να επαληθευτεί.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω:

1. Γνωρίζει η Επιτροπή εάν το TikTok παραβιάζει τα δικαιώματα των καταναλωτών που προβλέπονται στη νομοθεσία της ΕΕ — μεταξύ άλλων με επιθετική και παραπλανητική διαφήμιση που απευθύνεται σε παιδιά;

2. Με ποιον τρόπο σχεδιάζει η Επιτροπή να διασφαλίσει τη συνέπεια και τη συνοχή μεταξύ όλων των νομοθετικών πράξεων της ΕΕ, ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλα τα κράτη μέλη θα εφαρμόζουν ειδικά μέτρα για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο;

3. Ποιες πρωτοβουλίες θα μπορούσε να προτείνει η Επιτροπή προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας και άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα θέσουν σε εφαρμογή κατάλληλα μέτρα ασφάλειας —όπως εργαλεία για ασφάλεια εκ σχεδιασμού— για τη βελτίωση της ασφάλειας των παιδιών στο διαδίκτυο, και ποιες πρωτοβουλίες θα μπορούσε να προτείνει για τη στήριξη και τον συντονισμό των στοχευμένων δράσεων και εκστρατειών ευαισθητοποίησης των κρατών μελών σχετικά με τους διαδικτυακούς κινδύνους για τα παιδιά και τους νέους;

Βουλευτής που στηρίζει την ερώτηση(1)
(1) Αυτή η ερώτηση έχει τη στήριξη βουλευτή εκτός των συντακτών: Vilija Blinkevičiūtė (S&D)


Απάντηση του κ. Breton
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αριθμός αναφοράς της ερώτησης: E-001203/2021

Η Επιτροπή και το δίκτυο των εθνικών αρχών προστασίας των καταναλωτών (δίκτυο συνεργασίας για την προστασία των καταναλωτών (δίκτυο ΣΠΚ)(1)) ειδοποιήθηκαν(2) για εικαζόμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας της ΕΕ για την προστασία των καταναλωτών από το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ενώσεων Καταναλωτών (ΕΓΕΚ) , βάσει του κανονισμού ΣΠΚ . Οι αρχές του ΣΠΚ αξιολογούν επί του παρόντος τις πρακτικές που επισημαίνει το ΕΓΕΚ και θα αποφασίσουν την κατάλληλη πορεία δράσης με την εταιρεία, με βάση το σύνολο των γεγονότων και των περιστάσεων της υπόθεσης.

Γενικότερα, υπάρχουν διάφορες πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ για την προστασία και την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον.

Ήδη στο πλαίσιο της αναθεωρημένης οδηγίας ΥΟΑΜ(3), οι πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο πρέπει να θεσπίσουν μέτρα(4) για τον περιορισμό της πρόσβασης των παιδιών σε επιβλαβές επιγραμμικό περιεχόμενο.

Η ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα διαδίκτυο καλύτερα προσαρμοσμένο στα παιδιά(5) καθορίζει το πλαίσιο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Ο συντονισμός περιλαμβάνει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών(6), μια πλατφόρμα αυτορρύθμισης για τις εταιρείες τεχνολογίας και την κοινωνία των πολιτών,(7) και το συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ δίκτυο κέντρων ασφαλούς διαδικτύου στα κράτη μέλη. Η πλατφόρμα betterinternetforkids.eu προσφέρει δωρεάν πληθώρα συναφών πόρων, μεταξύ άλλων και σχετικά με τους διαδικτυακούς κινδύνους.

Η νέα πρόταση νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες(8) επιβάλλει περισσότερες υποχρεώσεις στους παρόχους υπηρεσιών για τη διασφάλιση της ασφάλειας των χρηστών στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ανηλίκων(9). Επιπλέον, επί του παρόντος εκπονείται πρόταση για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο.

Η στρατηγική της ΕΕ για τα δικαιώματα του παιδιού(10) εξαγγέλλει νέες δράσεις, καθώς και συστάσεις προς τα κράτη μέλη της ΕΕ και τις ιδιωτικές εταιρείες, ώστε να διασφαλίζεται ότι τα παιδιά είναι ασφαλή στο διαδίκτυο(11).
(1) https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/consumer-rights-and-complaints/enforcement-consumer-protection/consumer-protection-cooperation-network_en
(2) https://www.beuc.eu/publications/beuc-files-complaint-against-tiktok-multiple-eu-consumer-law-breaches/html
(3) Οδηγία για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων — https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2018/1808/oj?locale=el
(4) συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής εξακρίβωσης της ηλικίας, των γονικών ελέγχων και των μηχανισμών επισήμανσης και υποβολής αναφοράς,
(5) https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/european-strategy-better-internet-children
(6) https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/expert-group-safer-internet-children
(7) https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/alliance-better-protect-minors-online
(8) Πρόταση κανονισμού σχετικά με την ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών (πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες) και την τροποποίηση της οδηγίας 2000/31/ΕΚ, με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2020, COM/2020/825 final
(9) COM(2020) 607 final της 24.7.2020
(10) COM(2021) 142 final
(11) Η στρατηγική περιλαμβάνει επίσης ενισχυμένες προσπάθειες για την ενσωμάτωση και τον συντονισμό, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δικαιώματα των παιδιών ενσωματώνονται σε όλες τις σχετικές πολιτικές της ΕΕ.