Η Εύα Καϊλή ζητά η ποσόστωση ανδρών-γυναικών να επεκταθεί σε όλες τις εκλογές στο 40% και να εξεταστεί η επέκταση της και για την εκλογιμότητα.

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή σχετικά με την ισότιμη εκλογιμότητα ανδρών-γυναικών στα ψηφοδέλτια για όλες τις εκλογές.
Στην ερώτηση της η ευρωβουλευτής παραθέτει τα παραδείγματα χωρών όπου για κάθε άνδρα υποψήφιο που "σταυρώνεται" θα πρέπει να ψηφίζεται και μια γυναίκα υποψήφια. Αυτό το μέτρο στοχεύει στην ίση εκπροσώπηση ανδρών και γυναικών στα εκλεγμένα σώματα που εκπροσωπούν τον λαό αφού σε πολλές χώρες της Ε.Ε. – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας - και εν έτη 2019 οι γυναίκες συνεχίζουν να καταλαμβάνουν κάτω από το 30% των εδρών παρόλο που αποτελούν σχεδόν το 52% του πληθυσμού.
"Σε συνέχεια της πρότασης της Ελληνικής κυβέρνησης να επεκταθεί η ποσόστωση σε 40% σε εθνικές, τοπικές και περιφερειακές εκλογές, για να μην μείνει προσχηματική αυτή η προσπάθεια, ζητάμε να επεκταθεί αντίστοιχο μέτρο και για τις ευρωεκλογές και μάλιστα με πρόβλεψη για υποχρεωτική ισότιμη εκλογή ανδρών-γυναικών αντίστοιχα με ότι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες", δήλωσε σχετικά η Εύα Καϊλή .

Ακολουθούν τα ερωτήματα προς την Επιτροπή:

1) Θεωρεί ότι το προτεινόμενο μέτρο θα μπορούσε να επεκταθεί ώστε να συνδράμει στην προσπάθεια προώθησης της ισότητας των φύλων στις ευρωπαϊκές εκλογές;

2) Θα μπορούσε να εντάξει ένα τέτοιο μέτρο στη στρατηγική της για την ισότητα των φύλων στις εκλογές, παρομοίως με την ευρωπαϊκή υποχρέωση να μην αποκλείονται από το εθνικό εκλογικό σύστημα στις ευρωεκλογές κόμματα που έχουν λάβει 5% ελάχιστο όριο εκπροσώπησης;

3) Πως θα δημιουργήσει κίνητρα για τα κράτη μέλη ώστε να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση;