Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-005399/2020
προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Anna-Michelle Asimakopoulou (PPE), Elissavet Vozemberg-Vrionidi (PPE), Vangelis Meimarakis (PPE), Georgios Kyrtsos (PPE), Stelios Kympouropoulos (PPE), Maria Spyraki (PPE), Manolis Kefalogiannis (PPE), Theodoros Zagorakis (PPE), Lefteris Christoforou (PPE), Radan Kanev (PPE), Demetris Papadakis (S&D), Ivan Štefanec (PPE), David Lega (PPE), Annie Schreijer-Pierik (PPE), Charlie Weimers (ECR), Chrysoula Zacharopoulou (Renew), Costas Mavrides (S&D), Eva Kaili (S&D), Hermann Tertsch (ECR), Elżbieta Kruk (ECR), Lukas Mandl (PPE), Massimiliano Salini (PPE), Ulrike Müller (Renew), Loucas Fourlas (PPE), Frédérique Ries (Renew)

Τους τελευταίους μήνες, οι τουρκικές αρχές έχουν επιδοθεί σε μια ιδιαίτερα επιθετική πολιτική εκφοβισμού, μεταξύ άλλων, κατά ακτιβιστικών ομάδων πολιτών που αναδεικνύουν τις γενοκτονίες εις βάρος Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων στην Οθωμανική Τουρκία(1).

Τoν Μάιο του 2020 βεβηλώθηκε μια αρμενική εκκλησία στην Κωνσταντινούπολη(2).

Τον Ιούνιο του 2020 πραγματοποιήθηκαν στον Λίβανο, μετά από πρωτοβουλία ομάδας εξτρεμιστών υποστηριζόμενης από την Τουρκία, αντιαρμενικές διαδηλώσεις, τις οποίες πυροδότησε ένα βίντεο στο οποίο εξυμνείται η γενοκτονία των Αρμενίων(3). Στις 15 Ιουνίου 2020 συγκλήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Διαβούλευσης της Τουρκικής Προεδρίας σε μια προσπάθεια να αναπτυχθεί μια προκαθορισμένη στρατηγική για την προώθηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων και την αντιπαράθεση με όσους αγωνίζονται παγκοσμίως για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων(4).

Τέλος, στις 23 Ιουνίου 2020, ορισμένοι υψηλόβαθμοι τούρκοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν τη δημιουργία οργάνωσης με αποκλειστικό στόχο την κατασκευή υλικού που αρνείται τη γενοκτονία των Αρμενίων.

1. Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) σχετικά με την επιθετική πολιτική εκφοβισμού και την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία, δεδομένου ότι η άρνηση είναι το τελευταίο στάδιο μιάς γενοκτονίας;

2. Πώς σκοπεύει η ΕΥΕΔ να αντιμετωπίσει αυτές τις επικίνδυνες εξελίξεις;
(1) https://greekcitytimes.com/2020/05/12/erdogan-vows-to-fight-greek-armenian-lobbies/
(2) https://en.armradio.am/2020/05/27/armenian-church-in-istanbul-attacked-cross-ripped-off/
(3) Το βίντεο περιείχε επίσης απειλές κατά της ζωής και ρατσιστικές προσβολές που στρέφονταν κατά ενός Λιβανέζου δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής. Σύνδεσμος προς το βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=nAh3xR_9S_M
(4) Της πεντάωρης αυτής συνεδρίασης προήδρευσε ο ίδιος ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιπλέον, μόλις μία ημέρα μετά το Συμβούλιο Διαβούλευσης, ο τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε έναν εκπρόσωπο του κόμματος Εθνικιστικής Κίνησης (Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), που είναι ένα εξτρεμιστικό και φασιστικό κόμμα στην Τουρκία. Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.dailysabah.com/politics/diplomacy/turkish-presidency-discusses-proper-response-to-groundless-claims-on-1915-events


E-005399/2020
Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(7.1.2021)

Η συμφιλίωση αποτελεί βασικό θεμέλιο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και των αξιών που το διέπουν. Στο πνεύμα αυτό, έχει μεγάλη σημασία οι χώρες να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν το παρελθόν τους μέσω ανοικτών και ειλικρινών συζητήσεων.

Επιπλέον, η ΕΕ έχει τονίσει επανειλημμένα ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, οφείλει να επιδιώκει την επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερων δημοκρατικών προτύπων και πρακτικών, και πρέπει να εγγυάται τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η ΕΕ ενθαρρύνει τη λήψη περαιτέρω ουσιαστικών μέτρων που θα προετοιμάσουν το έδαφος για πλήρη συμφιλίωση των πολιτών της Τουρκίας και της Αρμενίας, καθώς και των κοινωνιών τους.

Οι λύσεις δεν θα προκύψουν μέσα από συγκρούσεις. Οι διαφορές πρέπει να συζητούνται και να διευθετούνται μέσω διαπραγματεύσεων. Ο διάλογος με καλή πίστη και σύμφωνα με την αρχή της ειρηνικής επίλυσης διαφορών βάσει του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να είναι ο μόνος τρόπος εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων.

Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας και προτρέπει αμφότερες τις πλευρές να συνεχίσουν να συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή χωρίς προαπαιτούμενα.