Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-005970/2020
προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Pina Picierno (S&D), Brando Benifei (S&D), Simona Bonafè (S&D), Patrizia Toia (S&D), Paolo De Castro (S&D), Elisabetta Gualmini (S&D), Giuliano Pisapia (S&D), Pietro Bartolo (S&D), Irene Tinagli (S&D), István Ujhelyi (S&D), Franco Roberti (S&D), Demetris Papadakis (S&D), Andreas Schieder (S&D), Tonino Picula (S&D), Costas Mavrides (S&D), Massimiliano Smeriglio (S&D), Andrea Cozzolino (S&D), Pierfrancesco Majorino (S&D), Alessandra Moretti (S&D), Giuseppe Ferrandino (S&D), Eva Kaili (S&D)

Στις 16 Οκτωβρίου 2020, αποκεφάλισαν έναν εκπαιδευτικό κοντά στο Παρίσι, επειδή κατά τη διάρκεια μαθήματος για την ελευθερία του λόγου και των θρησκευτικών πεποιθήσεων έδειξε τις γελοιογραφίες που είχε αντλήσει από το γνωστό σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo. Μετά την εν λόγω επίθεση οι Γάλλοι τάχθηκαν υπέρ του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και της ελευθερίας της έκφρασης. Ωστόσο, αντί να καταδικάσει την τρομοκρατική επίθεση, ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan προέβη σε απαράδεκτα σχόλια σχετικά με τον Πρόεδρο Macron της Γαλλίας. Κάλεσε τους μουσουλμάνους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα και ισχυρίστηκε ότι «η Δύση θέλει να ξαναρχίσει τις σταυροφορίες» καλλιεργώντας έτσι ένα κλίμα μίσους που θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω βία. Στις 29 Οκτωβρίου 2020, πραγματοποιήθηκε μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία, μεταξύ των οποίων ο τραγικός αποκεφαλισμός μιας 70χρονης γυναίκας και ο φόνος δύο άλλων ανθρώπων στον καθεδρικό ναό της Νίκαιας.

Στο πλαίσιο των δηλώσεων του Προέδρου Erdogan:

1. Ποια είναι τα διπλωματικά μέτρα τα οποία προτίθεται να λάβει ο ΑΠ/ΥΕ για να υπερασπιστεί τα κράτη μέλη και τις δημοκρατικές αρχές στις οποίες θεμελιώνεται η ΕΕ;


Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αριθμός αναφοράς της ερώτησης: E-005970/2020

Ο ύπατος εκπρόσωπος/αντιπρόεδρος αντέδρασε άμεσα, καθιστώντας σαφές ότι τα λόγια του Προέδρου Ερντογάν έναντι του Προέδρου Μακρόν ήταν απαράδεκτα. Κάλεσε την Τουρκία να θέσει τέλος στον επικίνδυνο φαύλο κύκλο της αντιπαράθεσης(1).

Στις 29 Οκτωβρίου 2020(2), το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία, οι οποίες είχαν ως στόχο τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Τα μέλη του Συμβουλίου, ενωμένα μέσα από τη σταθερή αλληλεγγύη προς τη Γαλλία, στον κοινό και συνεχή αγώνα κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, κάλεσαν τους ηγέτες σε ολόκληρο τον κόσμο να εργάζονται για τον διάλογο και την κατανόηση και όχι για τον διχασμό.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές στις τουρκικές αρχές ότι οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, όπως απευθύνθηκαν στις 26 Οκτωβρίου 2020, είναι απαράδεκτες και δεν συνάδουν με το γράμμα και το πνεύμα της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία.

Στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι η Τουρκία προχώρησε σε μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις και κλιμάκωσε τη ρητορική της κατά της ΕΕ, κρατών μελών της ΕΕ και Ευρωπαίων ηγετών(3).
(1) https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1320330408861569026
(2) https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2020/10/29/joint-statement-by-the-members-of-european-council/
(3) https://www.consilium.europa.eu/media/47296/1011-12-20-euco-conclusions-en.pdf