"Η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει ποτέ από την ελευθερία του λόγου και για καμία δημοκρατία δεν είναι "πρόβλημα" τα ελεύθερα και αδέσμευτα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Πολίτες και δημοσιογράφοι έχουν αναφαίρετο δικαίωμα να διαφωνούν με τις κυβερνήσεις τους και να διατυπώνουν δημοσίως άφοβα την κριτική τους.

Αυτό δήλωσε στη Ρουμανική τηλεόραση η επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εύα Καϊλή με αφορμή τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα την Πολωνία αλλά και προσφάτως, την στοχοποίηση τοπικού τηλεοπτικού καναλιού από τη κυβέρνηση της Ρουμανίας.

"Δυστυχώς είναι δείγμα των καιρών η συστηματική εκδίωξη της ελευθεροτυπίας στην Ανατολική Ευρώπη και η απόπειρα ελέγχου ή φίμωσης των καναλιών και των δημοσιογράφων που αντιτίθενται στις κυβερνήσεις. Το είδαμε στην Πολωνία, το είδαμε στην Ουγγαρία, το ζούμε στη Ρουμανία. Φαίνεται ότι μία φασίζουσα νοοτροπία διαχέεται, τον κίνδυνο της οποίας δυστυχώς βιώνουμε και στην Ελλάδα, όταν αξιωματούχοι τις κυβέρνησης υποστηρίζουν επικίνδυνα την αντιδημοκρατική θέση που αντιτίθεται στις βασικές αξίες κ αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι τα ελεύθερα ΜΜΕ είναι κίνδυνος για τη Δημοκρατία, ή ότι πρέπει να "φιλτράρονται" οι πληροφορίες που μπαίνουν στο διαδίκτυο", δήλωσε η Ευρωβουλευτής.

"Όπως αποδεικνύουν οι καθεστωτικές συμπεριφορές Εθνικολαϊκιστικών κυβερνήσεων ανατολικού τύπου, από την Ελλάδα ως την Πολωνία, που αντί να κυβερνούν λαούς λειτουργούν μάλλον σαν "μεγάλες σχολές μικρών τεχνασμάτων", καμία θεμελιώδης δημοκρατική ελευθερία δεν είναι δεδομένη. Τα ανεξάρτητα και μη εκβιαζόμενα ΜΜΕ είναι δημοκρατική αξία που πρέπει να προστατεύουμε ή και να κατακτάμε κάθε μέρα. Είναι ζήτημα μόνιμου αγώνα αξιοπρέπειας κάθε πολίτη αλλά και κάθε δημοσιογράφου", κατέληξε η Εύα Καϊλή.