Την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, η Τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε το άνοιγμα των συνόρων της με την ΕΕ, σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης EE - Τουρκίας για το Προσφυγικό. Έκτοτε, αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών έχουν κατακλύσει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα.

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως από το πρωί του Σαββάτου (29/02/2020) έως το πρωί της Κυριακής (01/03/2020) αποτράπηκε η είσοδος στην ελληνική επικράτεια σε 10.000 άτομα. Παράλληλα, 73 άτομα μη προερχόμενα από την εμπόλεμη ζώνη στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ εισήλθαν παράνομα σε ελληνικό έδαφος, συνελήφθησαν και σχηματίστηκαν εις βάρος τους αντίστοιχες δικογραφίες.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δηλώνει πως τα τουρκικά σύνορα είναι ανοιχτά και χιλιάδες πρόσφυγες έχουν ήδη συγκεντρωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι ελληνικές αρχές είναι προετοιμασμένες για την απόπειρα προσελεύσεων λέμβων από τα τουρκικά παράλια καθώς φαίνεται ότι οι μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί υπολογίζονται στις 150.000.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Υπάρχει πρόβλεψη χρηματικής βοήθειας προς την Ελλάδα για να αντεπεξέλθουν οι εθνικές αρχές στις αυξημένες πιέσεις διαφύλαξης των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της με την Τουρκία;

2. Μπορεί η ΕΕ να ενισχύσει έμπρακτα τις δυνατότητες της Ελλάδας να προστατεύει τα ευρωπαϊκά συνόρα με την αποστολή επιχειρησιακού εξοπλισμού και στρατιωτικών μέσων και υποδομών;


Απάντηση της κ. Johansson
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Αριθμός αναφοράς της ερώτησης: E-001249/2020

Στις 4 Μαρτίου 2020 η Επιτροπή πρότεινε την παροχή χρηματοδοτικής συνδρομής ύψους έως 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Η βοήθεια αυτή αποτελείται από 350 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα και έχουν ήδη προγραμματιστεί, και 350 εκατ. ευρώ επιπλέον, όπως εγκρίθηκαν από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή μετά τον διορθωτικό προϋπολογισμό που πρότεινε η Επιτροπή.

Η στήριξη θα παρασχεθεί ως δέσμη έργων και όχι ως επιχορήγηση προς τις ελληνικές αρχές. Τα κονδύλια θα βελτιώσουν κυρίως τη στέγαση και την παροχή υπηρεσιών στους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Θα χρησιμοποιηθούν επίσης για προγράμματα υποβοηθούμενης οικειοθελούς επιστροφής και επανένταξης, καθώς και για την κάλυψη των δαπανών που συνδέονται με την ανάπτυξη συνοριοφυλάκων στα εξωτερικά σύνορα. Επίσης, θα ενισχύσουν το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για την ταχεία επιστροφή προσώπων χωρίς δικαίωμα παραμονής και την παροχή πρόσθετων πόρων στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο για την αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Ελλάδα.

Επιπλέον, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής έχει δρομολογήσει δύο ταχείες συνοριακές επεμβάσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτό περιλαμβάνει την ανάπτυξη περισσότερων από 200 πρόσθετων συνοριοφυλάκων και μελών πληρώματος, καθώς και την ανάπτυξη αρκετών στοιχείων ενεργητικού (π.χ. περιπολικά σκάφη, αεροσκάφη σταθερών πτερύγων, οχήματα με ανιχνευτές θερμότητας).