Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002078/2022/rev.1
προς τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Fabio Massimo Castaldo (NI), Gianna Gancia (ID), Francisco Guerreiro (Verts/ALE), Isabel Santos (S&D), Martin Sonneborn (NI), Miriam Lexmann (PPE), François-Xavier Bellamy (PPE), Lars Patrick Berg (ECR), Mario Furore (NI), Evin Incir (S&D), Ivan Štefanec (PPE), Κώστας Μαυρίδης (S&D), Carles Puigdemont i Casamajó (NI), Antoni Comín i Oliveres (NI), Clara Ponsatí Obiols (NI), Εύα Καϊλή (S&D), Tiziana Beghin (NI), Sabrina Pignedoli (NI), Λουκάς Φουρλάς (PPE), Carlo Fidanza (ECR), François Alfonsi (Verts/ALE), Chiara Gemma (NI), Dino Giarrusso (NI), Emmanuel Maurel (The Left), Charlie Weimers (ECR)

Ενώ η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στην εγκληματική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η κατάσταση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ επιδεινώνεται.

Στις 24 Μαρτίου 2022 στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν επιτέθηκαν στο χωριό Parukh και στις 28 Μαΐου 2022 παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός τραυματίζοντας θανάσιμα έναν Αρμένιο στρατιώτη.

Αυτό συνέβη μία ημέρα μετά από την άκομψη δήλωση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, ο οποίος αφού περιέγραψε τη χρήση βίας ως προσπάθεια επιβολής του διεθνούς δικαίου, ισχυριζόμενος ότι η σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ έχει διευθετηθεί πλήρως, εγείροντας αξιώσεις επί των κυρίαρχων εδαφών της Αρμενίας και χρησιμοποιώντας σκληρά λόγια, είπε ότι «οι Ναζί στην Αρμενία θα πρέπει να καθίσουν ήσυχοι και να μην κοιτάνε προς το μέρος μας αν δεν θέλουν να φάνε πάλι το κεφάλι τους»[1].

Οι εν λόγω ενέργειες και δηλώσεις αντιβαίνουν φανερά στις διατάξεις της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός του Νοεμβρίου 2020, καθώς και στο πνεύμα της δήλωσης που ακολούθησε μετά την τριμερή συνάντηση μεταξύ Αρμενίας, Αζερμπαϊτζάν και Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 22 Μαΐου 2022 στις Βρυξέλλες.

Θα θέλαμε συνεπώς να ρωτήσουμε τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής/Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας ποια συγκεκριμένα μέτρα λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης προκειμένου να αποτραπεί η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και να συνεχιστεί ο εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των μερών.

[1] https://president.az/en/articles/view/56208


Απάντηση του ύπατου εκπροσώπου/αντιπροέδρου κ. Borrell i Fontelles εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ΕΕ ανησυχεί βαθύτατα για τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν και για την πιθανή κλιμάκωση τυχόν περαιτέρω επεισοδίων. Η Επιτροπή εκφράζει τη λύπη της για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.

Η ΕΕ προσβλέπει σε θετική πρόοδο στις τριμερείς συζητήσεις υπό την ηγεσία του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν. Η προσπάθεια αυτή έχει αποφέρει πολυάριθμα αποτελέσματα[1]. Ωστόσο, η ειρηνευτική διαδικασία δεν είναι ποτέ χωρίς δυσκολίες. Στόχος της ΕΕ παραμένει να συμβάλει σε μια συνολική συμφωνία για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος βρίσκεται σε τακτική επαφή τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν από την έναρξη των εχθροπραξιών[2][3][4][5]. Ο ειδικός εκπρόσωπος της ΕΕ για τον Νότιο Καύκασο και τη σύγκρουση στη Γεωργία εργάζεται για την προετοιμασία των τριμερών συναντήσεων, καθώς και για την παρακολούθηση σε τοπικό επίπεδο της εφαρμογής των συμφωνιών που συνήψαν οι ηγέτες της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, πιο πρόσφατα στις αρχές Ιουνίου 2022. Στις 31 Μαΐου 2022, ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξέδωσε δήλωση στην οποία επαναλάμβανε την ανάγκη για δίκαιη και ισορροπημένη διαδικασία διαπραγματεύσεων και για προετοιμασία των πληθυσμών για την ειρήνη[6]. Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήρθε επίσης σε επαφή και με τους δύο ηγέτες στις αρχές Ιουλίου 2022 σχετικά με την πρόσφατη σκληρή ρητορική που δεν ευνοεί τη φύση και το πνεύμα των συζητήσεων και δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να συγκαλέσει τον επόμενο γύρο των τριμερών συζητήσεων στις Βρυξέλλες.

[1] https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2022/05/23/press-statement-by-president-michel-of-the-european-council-following-a-trilateral-meeting-with-president-aliyev-of-azerbaijan-and-prime-minister-pashinyan-of-armenia/
[2] https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2020/11/19/nagorno-karabakh-declaration-by-the-high-representative-on-behalf-of-the-european-union/
[3] https://www.eeas.europa.eu/eeas/nagorno-karabakh-statement-high-representativevice-president-josep-borrell_en
[4] https://www.eeas.europa.eu/eeas/armenia-azerbaijan-hrvp-borrell-convenes-call-two-foreign-ministers_en
[5] https://www.eeas.europa.eu/eeas/armeniaazerbaijan-statement-high-representative-josep-borrell-latest-developments_en
[6] https://www.consilium.europa.eu/el/press/press-releases/2022/05/31/statement-by-the-spokesperson-of-charles-michel-president-of-the-european-council-regarding-armenia-and-azerbaijan-31-may-2022/