ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς :τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Γερουλάνο Παύλο

ΘΕΜΑ : Αξιοποίηση του κτιρίου του εργοστασίου της ΥΦΑΝΕΤ

Από το 1965, το εγκαταλελειμμένο κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ στέκεται στη πόλη της Θεσσαλονίκης σηματοδοτώντας το τέλος της ελληνικής υφαντουργίας και θυμίζοντας το κοινωνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε με το κλείσιμό του λόγω πτώχευσης. Οι σημερινές ανάγκες στη Θεσσαλονίκη, εν όψει της γενικής οικονομικής κρίσης, απαιτούν την εκ των ενόντων εύρεση λύσεων για την αξιοποίηση των διαθέσιμων χώρων που απομένουν στην ασφυκτικά οικοδομημένη αυτή πόλη.
Από την αγορά του κτιρίου από το Υπουργείο Πολιτισμού αντί ποσού 10,2 εκ. ευρώ το 2006 και εντεύθεν, δεν διαφαίνεται κάποια προσπάθεια για την εκμετάλλευση του . Εν όψει του αρχικού σχεδίου αξιοποίησης του κτιρίου το 2000 το ΥΠΠΟ αγόρασε τα περίφημα έργα της συλλογής Κωστάκη αντί 60 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκτεθούν στο ανακατασκευασμένο κτίριο. Σήμερα, η ΥΦΑΝΕΤ, αποτελώντας σίγουρα ένα σπουδαίο δείγμα βιοτεχνικής αρχιτεκτονικής στη πόλη, καταρρέει υπό το βάρος της εγκατάλειψης.

Ενόψει των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην εργοστασίου της ΥΦΑΝΕΤ και στη βάση ποιων χρονοδιαγραμμάτων αναμένεται να επιχειρηθεί η υλοποίησή τους;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Εύα-Ευδοξία Καϊλή