Συνέντευξη: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΟΡΤΑΡΓΙΑΣ

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστα λεπτά όταν στην αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο έχει αρχίσει να διαχέεται ταχύτατα η είδηση ότι ο νέος πρόεδρός του θα είναι ο Ιταλός Αντόνιο Ταγιάνι, από τη συντηρητική πτέρυγα, ο οποίος με μια κίνηση ματ, έθεσε εκτός τον ομόλογό του επίσης Ιταλό Τζιάνι Πιτέλα των Σοσιαλιστών.
Συναντήσαμε τη γνωστή ευρωβουλευτή Εύα Καϊλή στο Ευρωκοινοβούλιο, η οποία δέχθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις μας αναφορικά, τόσο με την εκλογή του νέου προέδρου του, όσο και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ.
Η ευρωβουλευτής της Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης τονίζει στη συνέντευξη της, ότι πολύ σύντομα ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, θα κριθεί για τις θέσεις του και τα όσα έχει δηλώσει και έχει πολύ ενδιαφέρον ότι προέρχεται από τη γείτονα χώρα που έχει αντίστοιχα προβλήματα με εμάς.
Αναφορικά με το προσκλητήριο και τη συνάντηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζει πως είναι ένα βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι το τέλος αυτής της κατεύθυνσης. «Αν μείνουμε μόνο σε αυτό έχουμε μια αναπαλαίωση», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Αν προχωρήσουμε στη διεύρυνση και την ανανέωση, με αναφορές στην κοινωνία, και όχι σε μεγαλοστελέχη, σε στρατηγούς και προσωπικές στρατηγικές, τότε θα έχουμε πετύχει».

Λόγω και των τελευταίων ευρωπαϊκών εξελίξεων στο Στρασβούργο με την εκλογή του νέου προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, θα ήθελα να σας ρωτήσω, τι μπορεί να αναμένει η χώρα μας κ. Καϊλή;
Η εκλογή του κ. Αντόνιο Ταγιάνι θα κριθεί πολύ σύντομα πιστεύω, αν ήταν μια καλή απόφαση, αλλά από τη στιγμή που κάποιες μεγάλες αντιπροσωπείες αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτό το ρίσκο, το ρίσκο έχει και ένα κόστος. Το ρίσκο έλεγε ότι μπορεί να είχαμε πρόεδρο στο Ευρωκοινοβούλιο, οι σοσιαλδημοκράτες, αλλά οι συμφωνίες μέχρι τελευταία στιγμή αλλάζουν και έτσι χτίστηκε μια συμμαχία απέναντί μας. Δεν ξέρω αν είναι καλό για την Ελλάδα, γιατί οι σοσιαλδημοκράτες στήριξαν τη χώρα μας, ώστε να μην βγει από το ευρώ, έδωσαν μια μάχη στο Ευρωκοινοβούλιο, τις στιγμές που χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο μέχρι να προσαρμοστεί και η νέα κυβέρνηση ή πιο σωστά να αποφασίσει η νέα κυβέρνηση, πού θέλει να κινηθεί, εντός ή εκτός Ευρώπης. Οπότε είχε τον χρόνο τουλάχιστον που χρειαζόταν. Στην Ευρώπη λειτουργείς με κανόνες, άρα θα πρέπει να είμαστε πιο ξεκάθαροι, γιατί εκτιμώ ότι τα πράγματα, οι καταστάσεις θα είναι πιο αυστηρές και θα υπάρξουν μεγαλύτερες δυσκολίες.
Βέβαια έχουμε έναν Ιταλό πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, άρα η ελληνοϊταλική συνεργασία, παραδοσιακά υπήρχε καθώς και η Ιταλία είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα. Και για να πάω και στην αισιόδοξη πλευρά του θέματος, η Ιταλία έχει προβλήματα με τις τράπεζές της, άρα αναμένουμε να έχει και μια μεγαλύτερη ευαισθησία, στη συγκεκριμένη διαχείριση των θεμάτων που αφορούν στη χώρα μας.

Ωστόσο κάθε πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κινείται μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων. Παράδειγμα, ο τέως πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτζ παρόλο που προσωπικά υποστήριζε την Ελλάδα, οι κανόνες και τα άλλα όργανα των Βρυξελλών, τον περιορίζανε σε αρκετά ζητήματα.
Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να μας λύσει το οικονομικό μας πρόβλημα, σίγουρα όμως η Γερμανία, έχει έναν λόγο παραπάνω, επειδή διαχειρίζεται και το πορτοφόλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την άλλη πλευρά, η Ιταλία είναι πιο κοντά σε εμάς σε νοοτροπία χωρίς να είναι πιο αυστηρή με τους κανόνες, οπότε θα έχουμε ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Αν το σκεφτεί κανείς οι συμμαχίες και οι προσωπικές στρατηγικές, αλλά και ο τρόπος που αλλάζουν, είναι παρόμοιες σε όλα τα κράτη μέλη. Δεν ξέρεις τι μπορεί να προκύψει.

Ενδιαφέρουσες εξελίξεις όμως υπάρχουν και στην Ελλάδα και ειδικότερα στον χώρο της Κεντροαριστεράς.
Αναφορικά με το προσκλητήριο και τη συνάντηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, είναι ένα βήμα, προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι το τέλος αυτής της κατεύθυνσης. Γιατί αν μείνουμε μόνο σε αυτό έχουμε μια αναπαλαίωση. Αν προχωρήσουμε στη διεύρυνση και την ανανέωση, με αναφορές στην κοινωνία, και όχι σε μεγαλοστελέχη, σε στρατηγούς και προσωπικές στρατηγικές, τότε θα έχουμε πετύχει.

Άρα δεν είστε υπέρ των προσώπων, αλλά υπέρ της κατεύθυνσης που θα εμπεριέχει και νέες πολιτικές;
Να υπάρχουν νέα στελέχη, με ήθος, με ηθική και να βασίζονται στις αρχές τις δικές μας. Θα έρθουν να αθροίσουμε δυνάμεις και όχι να κάνουμε μία συγκέντρωση του μίγματος που απέτυχε να εκφράσει την κοινωνία, η οποία άλλαξε.
Επαναλαμβάνω πως είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αν μείνουμε εδώ είναι σαν να είναι ένα βήμα πίσω. Θα είναι ένα βήμα αν συνεχιστεί και δείξει την τάση και τη δυναμική του. Αν μείνει εδώ δείχνει απλώς ότι έχουμε αποκλείσει το ευρύτερο και έχουμε παραμείνει στο παλιό ασφαλές περιβάλλον.

Τα πρόσωπα, στο οποίο πρέπει να γίνει το άνοιγμα περιλαμβάνουν μόνο την Αριστερά, ή μπορούν να περιλαμβάνουν και την κεντροδεξιά;
Το άνοιγμα αυτό έχει να κάνει με το προοδευτικό κέντρο. Υπήρξαν στελέχη, τα οποία όταν εμείς βρισκόμασταν σε εσωστρέφεια, κινήθηκαν προς τη κεντροδεξιά. Εγώ θα ήθελα πολύ να γυρίσουν πίσω, άλλωστε για εμάς οι περισσότεροι ψηφοφόροι μας, όσοι δεν έπεσαν θύματα λαϊκισμού κινήθηκαν προς την κεντροδεξιά και κάποιοι κινήθηκαν και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά νομίζω ότι εκείνοι πολύ πιο γρήγορα θα γυρίσουν πίσω.
Ήδη πολλά στελέχη έχουν δείξει τη διάθεση να επιστρέψουν από τους προαναφερόμενους χώρους. Πιστεύω ότι προσωπικές στρατηγικές πρέπει να παραμεριστούν και να αθροίσουμε όσους επιστρέψουν σε ένα συνέδριο, όπου θα ομογενοποιηθούμε σωστά, με εκλογή αρχηγού, με συμμετοχή της βάσης, με ανοιχτή ψηφοφορία, χωρίς φυτογραφικούς αποκλεισμούς. Θεωρώ ότι είναι το πιο σημαντικό, που πρέπει να γίνει.

Βλέπετε με όλα αυτά που συμβαίνουν να υπάρχουν και νεότερες πολιτικές εξελίξεις; Και ο χώρος του κέντρου πόσο έτοιμος είναι ώστε να τις αντιμετωπίσει;
Μα ήδη έχουμε πει ότι μέχρι τέλη Φεβρουαρίου να έχουμε τη βάση και μέσα στο επόμενο εξάμηνο αν δεν μας ξαφνιάσουν οι πολίτικές εξελίξεις τότε θα πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις διαδικασίες.

Αν έχουμε πολιτικές εξελίξεις και εννοώ εκλογές;
Αν γίνει αυτό συστρατευόμαστε όλοι όπου έχουμε φτάσει και συνεχίζουμε με την πρόεδρό μας, να είναι επικεφαλής στις εκλογές…

Και εσείς επιστρέφετε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο;

Εμείς έχουμε οριστεί να είμαστε εδώ. Φτάνει το παιχνίδι το πού θα πάρω μια καρέκλα παραπάνω. Έχει κουράσει τον κόσμο. Πρέπει να είμαστε στρατιώτες, σε κάτι που μας ανέθεσε η κοινωνία, δεν μπορεί μονίμως να κάνεις «παιχνίδια». Ο κόσμος μας όρισε εδώ και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε και χρήσιμοι, καθώς πολλοί από τους συναδέλφους της δικής μας αντιπροσωπείας, έχουν αναδειχθεί πολλές φορές, ως οι καλύτεροι ευρωβουλευτές. Έχουμε πολλή δουλειά στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που μου διαθέσατε.
Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.