ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
- Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Ιωάννη Παπαθασίου
- Δικαιοσύνης, κ. Νικόλαο Δένδια

Θέμα: Έξαρση πλειστηριασμών – Ελλιπής προστασία δανειοληπτών

Περισσότεροι από πέντε πλειστηριασμοί ακινήτων την ημέρα κατατίθενται στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όπου οι υποθέσεις έχουν αυξηθεί σε ποσοστό που φτάνει το 20% σε σχέση με πέρυσι. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2009 έχουν κατατεθεί 387 πλειστηριασμοί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, όταν όλο το 2008 ο αριθμός τους έφτασε τους 994, αυξημένος και σε σχέση με το 2007, όταν κατατέθηκαν 917 πλειστηριασμοί.
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, η κατάσταση των οφειλετών έχει επιδεινωθεί δραματικά και μεγάλος αριθμός πολιτών αδυνατεί να αποπληρώσει τα δάνειά του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις περιπτώσεις στις οποίες η αδυναμία εκπλήρωσης των οφειλών δεν οφείλεται σε κακούς υπολογισμούς, αλλά στην ίδια την οικονομική κρίση και στις επιπτώσεις της, καθώς για πολλούς πολίτες ο λόγος αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών τους έγκειται στο γεγονός ότι έχασαν την εργασία τους ή μειώθηκε το εισόδημά τους. Η πίεση που ασκείται στους οφειλέτες είναι μεγάλη και, δυστυχώς, πρόσφατα έγινε γνωστή στη Θεσσαλονίκη οικογενειακή τραγωδία όπου πατέρας δολοφόνησε τη γυναίκα του, αποπειράθηκε να δολοφονήσει τα παιδιά του και αυτοκτόνησε υπό την απειλή κατάσχεσης του σπιτιού του από τράπεζα για χρέη μόλις 1.600 €.
Παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, πολλές είναι οι τράπεζες που δεν εφαρμόζουν ευεργετικές διατάξεις για τους οφειλέτες που χρωστούν μικρά χρηματικά ποσά και ανυπαιτίως αδυνατούν να τα αποπληρώσουν.

Ενόψει των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιες παρεμβάσεις θα προβεί η κυβέρνηση έτσι ώστε να προστατεύονται και να διευκολύνονται οι οφειλέτες που ανυπαιτίως και εξαιτίας κακής εξέλιξης των οικονομικών πραγμάτων αδυνατούν να αποπληρώσουν άμεσα τις οφειλές τους, προκειμένου να μειωθεί και ο αριθμός πλειστηριασμών και να αποφευχθούν τραγικά γεγονότα, όπως το προαναφερθέν;

Η ερωτούσα Βουλευτής

Εύα – Ευδοξία Καϊλή