Ορίστηκε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή εισηγήτρια για το επενδυτικό πακέτο γίγας 650 δις ευρώInvestEU, ώστε να διαπραγματευτεί εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίς, Τεχνολογίας και Ενέργειας του Ευρωκοινοβουλίου για το S&D. Εξαιρετική επιτυχία για την Ελλάδα καθώς αναγνωρίστηκε η δουλειά της στο σχέδιο Γιούνκερ (EFSI)

Το InvestEU είναι το μεγάλο επενδυτικό πακέτο που συνεχίζει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστό και ως Σχέδιο Γιούνκερ. Αθροιστικά τα δύο πακέτα επενδύσεις μοχλεύουν κεφάλαια της τάξης του 1 τρις 150 δις ευρώ. Η Εύα Καϊλή, στα πλαίσια του θεσμικού της ρόλου, ήταν πρωτεργάτης στον σχεδιασμό και των δύο πακέτων έχοντας άμεση συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τροποποιητική διαδικασία του Σχεδίου Γιούνκερ, η Ελλάδα ήταν 13η στην απορρόφηση των επενδυτικών κεφαλαίων, που μέχρι εκείνη τη στιγμή απορροφούσε κυρίως η Γερμανία η Βρετανία και η Γαλλία, ενώ μετά της αλλαγές που πέτυχε στη διαπραγμάτευση η Εύα Καϊλή, η Ελλάδα πλέον είναι πρώτη σε απορροφησιμότητα, με τις χώρες της περιφέρειας να λαμβάνουν πλέον εξίσου σημαντικά κεφάλαια για τις υποδομές και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τους.

Η συμβολή της Εύας Καϊλή στον σχεδιασμό και του InvestEU ήδη ήταν καταλυτική, αλλάζοντας ουσιαστικά τον αρχικό ορίζοντα της νομοθετικής πρότασης της Επιτροπής, και ενισχύοντας τη θέση των μικρών περιφερειακών κρατών στη διεκδίκηση ζωτικών κεφαλαίων σε τέσσερεις τομείς επενδύσεων: (α) τις υποδομές, (β) τη καινοτομία, (γ) τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και (δ) τα έργα κοινωνικής επίδρασης. Σε αναγνώριση της δουλειάς αυτής ανατέθηκε στην Εύα Καϊλή η διεξαγωγή και η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας του ΕΚ, στη διαδικασία των Τριλόγων με το Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μετά την ανάθεση του φακέλου η Ελληνίδα ευρωβουλευτής δήλωσε: «Το InvestEU αποτελεί το βασικό εργαλείο ανάπτυξης και θέσεων εργασίας της Ένωσης και συνιστά χρυσή ευκαιρία για τη χώρα μας ώστε να προχωρήσει σε βασικά έργα πνοής των υποδομών που έχει ανάγκη, στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και την προώθηση της καινοτομίας. Με την επιτυχημένη συνταγή και την εμπειρία του Σχεδίου Γιούνκερ, πάμε να κλείσουμε άλλη μία μεγάλη διαπραγμάτευση για της χώρες που χρειάζονται κεφάλαια, δουλειές και ανάπτυξη περισσότερο από ποτέ. Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη νομή κεφαλαίων από τα 500 δις για τη περίοδο 2015-2020, και θα εργαστώ έτσι ώστε να πετύχουμε το ίδιο με τα 650 δις που ακολουθούν για τη περίοδο 2021-2027. Είμαστε με την ομάδα μου στη διάθεση κάθε επιχείρησης, δήμου ή περιφέρειας που έχει ανάγκη ανάπτυξης και έργων υποδομής. Συνεχίζουμε την καλή δουλειά για την χώρα μας και την Ευρώπη στη πρώτη γραμμή των κορυφαίων διαπραγματεύσεων τη Ένωσης».