Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-002469/2021
προς την Επιτροπή
Άρθρο 138 του Κανονισμού
Loucas Fourlas (PPE), Anna-Michelle Asimakopoulou (PPE), Stelios Kympouropoulos (PPE), Vangelis Meimarakis (PPE), Elissavet Vozemberg-Vrionidi (PPE), Costas Mavrides (S&D), Theodoros Zagorakis (PPE), Alexis Georgoulis (The Left), Pernando Barrena Arza (The Left), François-Xavier Bellamy (PPE), Eva Kaili (S&D)

Στις 24 Απριλίου Αρμένιοι από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών της ΕΕ αρμενικής καταγωγής, τιμούν τα θύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που διαπράχθηκε το 1915 στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στη δήλωση της Επιτροπής, την 9η Δεκεμβρίου 2020, επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων του εγκλήματος της γενοκτονίας, η Επιτροπή τόνισε ότι: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τις φρικαλεότητες του παρελθόντος. Το οφείλουμε στα θύματα αυτών των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Το οφείλουμε όμως και στον εαυτό μας: μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, μόνο εάν αναγνωρίσουμε τις σκοτεινές ημέρες του παρελθόντος. Πρόκειται για ηθική υποχρέωση έναντι της ανθρωπότητας».

Τι κάνει η Επιτροπή για να διασφαλίσει ότι δεν θα λησμονηθούν τα θύματα και τα τραύματα της Γενοκτονίας των Αρμενίων και ότι η συγκεκριμένη φρικαλεότητα του παρελθόντος θα ομολογηθεί και θα αναγνωριστεί;