Κατεπείγουσα ερώτηση για το θέμα των διαγραφών και άλλων πειθαρχικών ποινών σε βάρος δημοσιογράφων από την ΕΣΗΕΑ κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επικεφαλής των Ελλήνων Ευρωβουλευτών του S&D Εύα Καϊλή.

​H κ. Καϊλή δήλωσε ότι “Δυστυχώς, η χώρα μας δυσφημείται πανευρωπαϊκά με τις αλλεπάλληλες προσπάθειες χειραγώγησης των μέσων ενημέρωσης, που επιχειρεί η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Ξεκίνησε με το νόμο για τα ΜΜΕ, με τον οποίο ξεκάθαρα ευνοεί τους εκλεκτούς της καναλάρχες και εργολάβους, καταπατώντας αρχές και έννοιες όπως η ελευθεροτυπία, η ανεξαρτησία των ΜΜΕ και η πολυφωνία.

Συνεχίστηκε με τη διαγραφή των μη εκλεκτών δημοσιογράφων από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όσων δηλαδή εξέφρασαν την άποψή τους στο κορυφαίο πολιτικό ζήτημα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2015. Η κατηγορία ήταν ότι «υποκαθιστούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα με απροκάλυπτη προπαγάνδα».

Όχι όμως όλων όσοι εξέφρασαν τις απόψεις τους, αλλά μόνο όσων επιχειρηματολόγησαν υπέρ του “ΝΑΙ”. Αντίθετα, όσοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ του “ΟΧΙ”, θέση που πήρε και η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, έμειναν στο απυρόβλητο. Όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν αλλά δεν τους ασκήθηκε καν πειθαρχική δίωξη. Φαίνεται όσοι επιχειρηματολόγησαν υπέρ του “ΟΧΙ” δεν έκαναν “απροκάλυπτη προπαγάνδα...”.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Προ ολίγων ημερών το Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδίκασε γνωστούς δημοσιογράφους σε διαγραφές και άλλες πειθαρχικές ποινές, επειδή είχαν πάρει θέση στο δημοψήφισμα του Ιουνίου 2015 στην Ελλάδα, με την αιτιολογία ότι “υποκαθιστούν το δημοσιογραφικό λειτούργημα με απροκάλυπτη προπαγάνδα”. Η ελευθερία του λόγου και της κριτικής και η πολυφωνία των ΜΜΕ αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα και προϋποθέσεις άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, κατοχυρώνεται δε στο άρθρο 11 παρ. 1 και 2 της Χάρτας (ECHR). Αξιοσημείωτο είναι ότι όλοι οι δημοσιογράφοι που καταδικάστηκαν είχαν πάρει θέση υπέρ του “Ναι” στο δημοψήφισμα, ενώ ούτε καν παραπέμφθηκαν δημοσιογράφοι που είχαν πάρει δημόσια θέση - και με μεγαλύτερη ένταση - υπέρ του “Όχι”, θέση την οποία στήριξε η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ. Και τούτο έρχεται σε συνέχεια άλλων παραβιάσεων της ελευθερίας του τύπου σε Τουρκία, Ουγγαρία και Πολωνία.

Ερωτάται λοιπόν η Επιτροπή:

α) Θεωρεί τη διαγραφή δημοσιογράφων για την έκφραση της άποψής τους επί ενός τόσο σοβαρού πολιτικού ζητήματος συνάδουσα προς την αρχή της ελευθερίας του τύπου;

β) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει για την προστασία της ελευθερίας του τύπου στον Ευρωπαϊκό Χώρο;

γ) Με ποιους τρόπους μπορεί να βελτιωθεί η εναρμόνιση των νομοθεσιών περί ΜΜΕ των ΚΜ με την Ευρωπαϊκή Χάρτα;».