Κατεπείγουσα ερώτηση για τη θέσπιση του αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών («κόφτη») που ψήφισε την Κυριακή η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η επικεφαλής των Ελλήνων Ευρωβουλευτών του S&D Εύα Καϊλή.

Η κ. Καϊλή δήλωσε πως: «Η άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που ταλανίζει εκατομμύρια Έλληνες, εντείνεται με την πρωτοφανή θέσπιση ενός αυτόματου μηχανισμού περικοπής δαπανών. Η κυβέρνηση σκοπεύει να περικόπτει οριζόντια και αλόγιστα μισθούς και συντάξεις καθώς και να αυξάνει ασφαλιστικές εισφορές και φόρους, κάθε χρόνο, εφόσον παρατηρείται δημοσιονομική εκτροπή. Η ανασφάλεια και η οικονομική αφαίμαξη των Ελλήνων πολιτών επρόκειτο να οξυνθεί, θίγοντας έως και το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης αυτών”.

Η ευρωβουλευτής υποστηρίζει ότι με τη διαδικασία και το νόμο για τον “κόφτη” παραβιάζονται αρκετές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Χάρτας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μεταξύ των οποίων και η υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίζει την αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών του.

Σε άλλο σημείο τόνισε η κ. Καϊλή ότι “Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν θα ξέρουν μέχρι το τέλος Μαΐου κάθε έτους ποιος είναι ο μισθός και η σύνταξή τους, όπως και οι φορολογούμενοι τι φόρους θα πληρώσουν ακριβώς. Οι δε περικοπές θα γίνονται αναδρομικά από την αρχή κάθε χρόνου στο τέλος Μαΐου. Και οι περικοπές θα είναι οριζόντιες και αδιάκριτες, καθώς θα τίθενται οριζόντια και με ποσοστό σε κάθε κωδικό του προϋπολογισμού, ακόμη και σε εκείνους των μισθών, των συντάξεων, της υγείας και της πρόνοιας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η φύση και η αποστολή κάθε κονδυλίου”.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

H ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί τη θέσπιση μηχανισμού αυτόματης περικοπής δαπανών του Δημοσίου που θα αφορά σε συντάξεις, μισθούς και παροχές κοινωνικής ασφάλισης αλλά και επιβολή φορολογικών βαρών. Εφόσον διαπιστώνεται αρνητική απόκλιση μεταξύ του στόχου του πρωτογενούς ισοζυγίου και του αποτελέσματος του εκάστοτε προηγούμενου οικονομικού έτους, θα εκδίδεται μέχρι την 31η Μαΐου Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο θα επέρχεται αυτόματα δημοσιονομική προσαρμογή από 1η Ιουνίου του ιδίου έτους με μείωση κατά ίσο ποσοστό του συνόλου των δαπανών όλων των κατηγοριών τον εκτελούμενου προϋπολογισμού και μάλιστα αναδρομικά από την αρχή του έτους. Ο μηχανισμός (“κόφτης”) θα πλήξει επιπλέον τις κοινωνικές δαπάνες αλλά και τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων και επιχειρήσεων, χωρίς να είναι εξαρχής γνωστό στους πολίτες κάθε χρόνο το μηνιαίο εισόδημά τους ή οι κοινωνικές παροχές, ενόψει ενδεχόμενης ενεργοποίησης του μηχανισμού περικοπών κάθε Μάιο.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1) Το ενδεχόμενο να αιφνιδιάζεται ο πολίτης κάθε Μάιο με αναδρομικές μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών ή αυξήσεις φόρων και εισφορών είναι σύμφωνο με το κοινοτικό κεκτημένο και την ΕΣΔΑ;

2) Θίγεται το θεσμοθετημένο από την ΕΣΔΑ ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών, αφού οι περικοπές θα είναι οριζόντιες, χωρίς να εξετάζονται κάθε φορά οι ανάγκες κάθε κατηγορίας πολιτών;