Την ξεκάθαρη υποστήριξη του κ. Μακρόν από τον κ. Μελανσόν, θέτουν ως όρο με επιστολή τους οι Ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και  Εύα Καϊλή για τη συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Σοσιαλιστών και Ευρωπαϊκής Αριστεράς .

Οι δύο Ευρωβουλευτές, επισήμαναν την δυσάρεστη έκπληξή τους από την άρνηση τόσο του κ. Μελανσόν, όσο και της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να καλέσουν τους Γάλλους πολίτες να ψηφίσουν υπέρ του κ. Μακρόν ώστε να εμποδιστεί η άνοδος της κας Λεπέν και του Εθνικού Μετώπου. Όπως τονίζουν είναι απαράδεκτο για κάποιον που ανήκει στην Αριστερά, όπως δηλώνει ο κ. Μελανσόν, να μην παίρνει ξεκάθαρα θέση υπέρ του κ. Μακρόν καθώς η αποχή, και το λευκό ή το άκυρο δεν αποτελούν πραγματικές επιλογές όταν ο αντίπαλος είναι η κα Λεπέν. Σημείωσαν μάλιστα την έκκληση από  το γνωστό οικονομολόγο Τομά Πικετί προς τους ψηφοφόρους της Αριστεράς να ψηφίσουν τον κ. Μακρόν, για να χάσει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διαφορά η υποψήφια του Εθνικού Μετώπου.

Τέλος, ενώ εξέφρασαν τη συμφωνία τους με την πρωτοβουλία του κ. Πιτέλα για συνεργασία «με κάθε ομάδα που μοιράζεται τις προοδευτικές μας αξίες», βρίσκουν δύσκολο να καταλάβουν πως γίνεται να συνεργαστείς με κάποιους που εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν νιώθουν την ανάγκη να καλέσουν σε ενότητα απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς. Για το λόγο αυτό κάλεσαν τον κ. Πιτέλα να καταστήσει σαφές, ότι οι συζητήσεις για την όποια συνεργασία μεταξύ Σοσιαλιστικής Ομάδας και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πρέπει να εξαρτάται από την υποστήριξη της υποψηφιότητας του κ. Μακρόν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επιστολής

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Αγαπητέ Gianni,

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Ομάδας μας στο Στρασβούργο, μας ενημέρωσες για τις ανανεωμένες προσπάθειες που έχεις κάνει με τις άλλες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ώστε να διαμορφώσουμε μία προοδευτική πλειοψηφία.

Συμφωνούμε απόλυτα με την πρωτοβουλία σου να συνεργαστούμε με κάθε ομάδα που μοιράζεται τις προοδευτικές μας αξίες, ιδιαίτερα όσον αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ανάγκη ανάπτυξης μία κοινωνικής Ευρώπης, τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου και την ανάγκη να πολεμήσουμε τον λαϊκισμό, τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά.

Στο πλαίσιο αυτό θα θέλαμε να σε συγχαρούμε για τη δήλωσή σου σχετικά με τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των Γαλλικών Προεδρικών Εκλογών όπου υπογράμμισες ότι "όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις πρέπει να ενωθούν για να εμποδίσουν το Εθνικό Μέτωπο στο δεύτερο γύρο".

Παρόλα αυτά σοκαριστήκαμε από την άρνηση του κ. Μελανσόν να προσφέρει την πλήρη υποστήριξή του και να καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν υπέρ του κ. Μακρόν στο δεύτερο γύρο. Μας ενόχλησε επίσης η ανακοίνωση της GUE, όπου δεν αναφερόντουσαν καθόλου στην ανάγκη να εμποδιστεί μία ενδεχόμενη νίκη του Εθνικού Μετώπου στις εκλογές. Θεωρώ πως είναι απαράδεκτο για οποιονδήποτε ανήκει στην αριστερά να μη στηρίζει ξεκάθαρα τον κ. Μακρόν. Υπό τις παρούσες συνθήκες η αποχή και το λευκό ή άκυρο ψηφοδέλτιο δεν μπορούν να θεωρηθούν ως πιθανές επιλογές.

Όπως ο κ. Πικεττί το έθεσε πολύ σωστά στην τελευταία του συνέντευξη στη Liberation, όπου ζήτησε από τους ψηφοφόρους της Αριστεράς να ψηφίσουν τον κ. Μακρόν, «πρέπει να κάνουμε οτιδήποτε χρειάζεται για να ηττηθεί η κα Λεπέν με μεγάλη διαφορά».

Πρέπει να είμαστε απόλυτοι και αποφασισμένοι. Η απλή έκκληση να μην ψηφίσουν την κα Λεπέν είναι ασαφής και ανεπαρκής.

Πρέπει να καταστήσουμε σαφές στους συνομιλητές μας στη GUE, ότι η συνεργασία μεταξύ των πολιτικών μας ομάδων εξαρτάται από την ξεκάθαρη υποστήριξη του κ. Μακρόν. Αν δεν πιστεύουν στην ανάγκη να ενωθούμε όλοι μαζί ενάντια στην ακροδεξιά, δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί τους σε νομοθετικά κείμενα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με τιμή,

Εύα Καϊλή

Νίκος Ανδρουλάκης.