Βρυξέλλες, 27 Μαΐου 2015

«Ιστορική συμφωνία ΕΕ-Ελβετίας ενάντια στη φοροδιαφυγή»

"Είναι σπουδαία και ιστορική η σημερινή συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών όσων έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς σε Ελβετικές Τράπεζες. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι μόνο καθοριστική για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, αλλά και ένα σημαντικό βήμα προς μία Ευρώπη δικαιοσύνης και οικονομικής διαφάνειας. Είναι εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη καθώς έρχεται ως επιστέγασμα της μεγάλης προσπάθειας που ξεκίνησε το S&D στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

Αυτό δήλωσε η Ευρωβουλευτής της Ελιάς, Εύα Καϊλή, εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για θέματα φορολογικής πολιτικής και εισηγήτρια της Ετήσιας Έκθεσης Φορολόγησης γα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

"Είναι σημαντική η προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον Οκτώβριο με την συγγραφή της Έκθεσης Φορολόγησης, απέκτησε τέτοια δυναμική και έφερε αποτελέσματα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη και να μειωθούν τα βάρη που σηκώνουν οι εργαζόμενοι και οι χαμηλόμισθοι επειδή κάποιοι μπορούν να ελίσσονται σε σκοτεινούς τραπεζικούς διαδρόμους φορολογικών παραδείσων. Η συμφωνία αυτή μας επιτρέπει πλέον να ρίξουμε φως όπου υπάρχει οικονομική παρατυπία και φορολογική απάτη".

Η Εύα Καϊλή, εισηγήτρια της Ετήσιας Έκθεσης Φορολόγησης, έδωσε, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τις κεντρικές κατευθυντήριες γραμμές για την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας και των κρυφών φορολογικών διευθετήσεων στην Ένωση που αναπαράγουν την φορολογική απάτη, τον επιθετικό φορολογικό σχεδιασμό και την φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιριών.

"Ελπίζω ότι η συμφωνία με την Ελβετία θα είναι η αρχή και θα επιταχύνει τις διαδικασίες και στα άλλα ζητήματα φορολογικής αδικίας που επιτρέπουν, σε όσους μπορούν, να αποκομίζουν μεγάλα κέρδη σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και να υποχρεώνουν του αδύναμους πολίτες σε εξαθλίωση με άδικες φοροεπιδρομές στα εισοδήματά τους και στην ακίνητη περιουσία τους", κατέληξε η Ευρωβουλευτής της Ελιάς.