"Η πρωτοβουλία της αυστριακής κυβέρνησης παραβιάζει τη Συμφωνία των Βρυξελλών της 19ης Φεβρουαρίου" αναφέρει η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή στην ερώτηση της προς τους Επιτρόπους Αβραμόπουλο και Τίμμερμανς.

Η πρωτοβουλία της αυστριακής κυβέρνησης παραβιάζει τη Συμφωνία των Βρυξελλών και αποτελεί κίνηση απομόνωσης της Ελλάδας, αφήνοντάς τη μόνη της στη διαδικασία αποτροπής της λαθρομετανάστευσης κατά παράβαση του ενωσιακού κεκτημένου. Επιπλέον, δημιουργεί τον άμεσο κίνδυνο να εγκλωβιστούν στην ελληνική επικράτεια δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης πάνω τους. Αποτελεί μια σχεδόν εχθρική κίνηση από ένα κράτος μέλος της ΕΕ, που αφήνει εκτός των διαπραγματεύσεων ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ και της Συνθήκης Σένγκεν, ενώ διαπραγματεύται με κράτη που δεν αποτελούν μέλη της Ζώνης Σένγκεν ή της ΕΕ.

"Μία τέτοια κίνηση δημιουργεί άσχημο προηγούμενο στην Ένωση και δεν συνδράμει στην αντιμετωπίσει μιας κατ'εξοχην ευρωπαϊκής κρίσης αδιαφορώντας για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και για την τύχη των χιλιάδων προσφύγων", δήλωσε η ευρωβουλευτής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εύα Καϊλή ζητάει διευκρινήσεις για την πρωτοβουλία της Αυστρίας και κατά πόσο αυτή είναι σύμφωνη με τις αρχές αλληλεγγύης που διέπουν τις σχέσεις των κρατών μελών και το ενωσιακό κεκτημένο ενώ με δεύτερο και τρίτο επερώτημα, θίγει το ζήτημα της παραβίασης της Συμφωνίας των Βρυξελλών, προϊόν διαπραγμάτευσης πολλών ωρών μεταξύ των αρχηγών κρατών.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης προς την Επιτροπή:

Η Αυστρία προσκάλεσε σε συνάντηση την 24-2-2016 τους υπουργούς Εξωτερικών και Εσωτερικών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.

Η πρωτοβουλία της αυστριακής κυβέρνησης παραβιάζει τη Συμφωνία των Βρυξελλών. Επίσης, αφενός απομονώνει την Ελλάδα και την αφήνει μόνη της στη διαδικασία αποτροπής της λαθρομετανάστευσης κατά παράβαση του κοινοτικού κεκτημένου και της Συμφωνίας των Βρυξελλών, αφετέρου, δημιουργεί τον άμεσο κίνδυνο να εγκλωβιστούν στην ελληνικής επικράτεια δεκάδες χιλιάδες προσφύγων και μεταναστών.

Ερωτάται η Επιτροπή:

α) Η πρωτοβουλία της Αυστρίας για συνάντηση των κρατών των Βαλκανίων δημιουργεί ζητήματα σε σχέση με την αλληλεγγύη των ΚΜ και το ενωσιακό κεκτημένο;

β) Παραβιάζει τη Συμφωνία των Βρυξελλών για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών;

γ) Η απόφαση να κλείσουν τα σύνορα των κρατών βόρεια της Ελλάδας και τα σύνορα της Αυστρίας είναι σύμφωνη με τη Συμφωνία των Βρυξελλών και ποια η θέση της Επιτροπής;