Αγνοώντας επιδεικτικά το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, η Λαγκάρντ απαντάει στην πρωτοβουλία της Εύας Καϊλή με δραστικά, τολμηρά και πρωτόγνωρα μέτρα ύψους 3 τρις € με αρνητικό επιτόκιο -1% για 3 χρόνια, για άμεση στήριξη των επιχειρήσεων και κυρίως των αυτοαπασχολούμενων, και σωσίβιο σωτηρίας για την ΕΕ.

Στην Ελληνίδα Ευρωβουλευτή απάντησε με αποφασιστικότητα η Christine Lagarde, Προέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιμένοντας πως «η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι χρειαστεί, και είναι στην υπηρεσία των Ευρωπαίων πολιτών για να αντιμετωπιστεί αυτή η πρωτοφανής οικονομική κρίση». Με δραστικά μέτρα για τα επόμενα 3 χρόνια, χωρίς να περιμένει τις νέες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συμπεριλαμβάνοντας πλέον σχεδόν τους πάντες, αναφέρει πως «Συνεχίζουμε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΡΕΡΡ των 120 δις € εντός του υπάρχοντος ΑΡΡ ύψους 1 τρις €».
Όταν το Γερμανικό Δικαστήριο αποπειράθηκε να κουνήσει το δάχτυλο στην Λαγκάρντ, μόλις μερικές μέρες μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας για το πρόγραμμα παροχής ρευστότητας, η Christine Lagarde αντεπιτίθεται αποδεχόμενη παράλληλα την πρωτοβουλία της Εύας Καϊλή, την οποία υποστήριξαν Ευρωβουλευτές από τα περισσότερα κράτη μέλη και κόμματα, καθώς συμμερίζεται και υιοθετεί την πρόταση για επέκταση των εγγυήσεων σε γραμμές δανεισμού των μικρών επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων.
Στόχος, όπως υπογραμμίζει η Πρόεδρος της ΕΚΤ, είναι να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων μπροστά στο ισχυρό χρηματοοικονομικό σοκ, παρέχοντας πρόσβαση, μέσω των τραπεζών, σε ρευστό ύψους 3 τρις € με αρνητικό επιτόκιο -1% για πρώτη φορά, και να αποφευχθούν οι απολύσεις!
Επιπλέον, «προκειμένου οι τράπεζες να κάνουν πλήρη χρήση αυτής της παροχής, η ΕΚΤ εισήγαγε ένα πλαίσιο στοχευμένων μέτρων δανειακής εγγύησης – που περιγράφεται ως εγγυητική χαλάρωση (collateral easing), με ειδική έμφαση στις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους που θα μπορούν να έχουν πρόσβαση παρά την πτώση της δανειοληπτικής τους θέσης». Αυτό το μέτρο, σε συνάρτηση με το επερχόμενο «Πακέτο Ανάκαμψης» που είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθεί ‪στις 27 Μαϊου, θα έχει ζωτική σημασία για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, την προστασία των θέσεων εργασίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη, υπογράμμισε η Εύα Καϊλή.
Ακόμη μεγαλύτερη πολιτική σημασία όμως έχει η αποφασιστική απάντηση της Lagarde, καθώς έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας που αποφάνθηκε ότι το πρόγραμμα εξαγοράς ομολόγων PEPP, δεν είναι σύννομο με την αρμοδιότητα της ΕΚΤ. Στην απάντησή της στην Εύα Καϊλή, η Πρόεδρος της ΕΚΤ υπογραμμίζει: «Θα συνεχίσουμε την αγορά ιδιωτικών και δημοσίων ομολόγων ύψους 120 δις €, (πρόγραμμα ΡΕΡΡ), στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πρωτοφανούς οικονομικής ύφεσης, που υιοθετήθηκε για την ενίσχυση του ήδη υπάρχοντος Προγράμματος Εξαγοράς Ομολόγων ύψους 1 τρις € το οποίο επεκτείνεται σε “commercial paper”, ζωτικό για τη ρευστότητα των εταιριών σε συνθήκες ύφεσης».
Τέλος, μήνυμα προς πολλούς αποδέκτες αποτελεί η καταληκτική παράγραφος της απάντησης της Lagarde στην οποία τονίζει: «Όλα τα μέτρα που υιοθετήθηκαν κατά τις προηγούμενες εβδομάδες υπογραμμίζουν τη δέσμευση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ να παίξει ρόλο στην υποστήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών κατά την ιδιαίτερα δύσκολη αυτή περίοδο. Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο εντός της αρμοδιότητάς μας να βοηθήσουμε την Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ είναι στην υπηρεσία των Ευρωπαίων πολιτών».
Επισυνάπτεται η απάντηση της Προέδρου της ΕΚΤ εδώ.