8 Μαρτίου 2016
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΑΣ ΚΑΪΛΗ, ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΕΛΙΑΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η ανοιχτή συζήτηση που διοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη η Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ-Δημοκρατικής Παράταξης, ως επικεφαλής της Ελληνικής Εκπροσώπησης των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και μέλος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου για την Έρευνα, την Βιομηχανία και την Ενέργεια, είχε θέμα «Ψηφιακή Ευρώπη: η έρευνα και η καινοτομία ως κίνητρα για επιχειρηματικότητα – οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ως προτεραιότητα της ΕΕ για ανάπτυξη».

Στην εκδήλωση φιλοξενήθηκαν 27 ομιλητές , εκπρόσωποι επίσημων φορέων και ιδιωτικών πρωτοβουλιών, όλοι σχετικοί με την θεματική. Ο κάθε ομιλητής ενημέρωσε με συντομία για τις δράσεις που έχει αναλάβει και σχετίζονται με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα ενώ στο τέλος κάθε κύκλου συζήτησης ακολούθησε ζωηρός διάλογος με το ακροατήριο, που παρέμεινε στην αίθουσα καθ’ όλη την διάρκεια της πολύωρης διοργάνωσης.

Συγκεκριμένα, η Εύα Καϊλή στον εναρκτήριο χαιρετισμό της σημείωσε την σημασία που έχουν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας: « Στόχος της ΕΕ είναι να συνδεθούν τα αποτελέσματα της έρευνας και της καινοτομίας με την αγορά, η μετατροπή της ιδέας σε επιχειρηματικό σχέδιο και οντότητα. Υπάρχουν προγράμματα για την ενίσχυση του κάθε τομέα της οικονομίας: τον αγροτικό, τον πρωτογενή, τον τομέα υπηρεσίων, τις νέες τεχνολογίες. Στόχος επίσης της ΕΕ είναι η ενθάρρυνση των διευρωπαϊκών συνεργειών. Η αλήθεια είναι ότι η Ελλάδα λείπει από τις Βρυξέλλες και από τα ευρωπαϊκά κονσόρτια. Και είναι αναμενόμενο. Το πολιτικό κλίμα στην χώρα μας είναι αποθαρρυντικό και το επιχειρηματικό περιβάλλον γεμάτο αγωνίες και ρίσκα. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε, ότι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, εργαζόμαστε εντατικά για να κρατάμε τις διόδους επικοινωνίας και συνεργασιών με την ΕΕ, ανοιχτές για τους Έλληνες πολίτες. »

Χαιρετισμό απέστειλε η Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία υπογραμμίζει την «καταλυτική επίδραση της ψηφιακής επικοινωνίας που έχει εκμηδενίσει τις παγκόσμιες αποστάσεις, και την ανάγκη για τη συνεχή καινοτομική δράση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, από τις μικρές αυτόνομες ομάδες πολιτών που επιχειρούν, ως τα ψηλότερα κλιμάκια των κρατικών δομών , την ανάγκη για εγρήγορση των Ελλήνων ώστε να κατακτήσουμε την πρωτοπορία ,με ηθικό και κοινωνικό μέτρο».

Αναλυτικά, οι ομιλητές που συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο συζήτησης με υπο-τιτλο «Θεσμικοί Φορείς και Πανεπιστήμια :πώς μας διασυνδέουν με την ΕΕ, με ποια εργαλεία ενθαρρύνουν την ανάπτυξη Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων & πώς υιοθετούν την ατζέντα της ΕΕ για την Καινοτομία», ήταν οι : Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος ΣΒΒΕ – Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος ΣΕΒΕ – Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Κωστής Καγγελίδης, Πρόεδρος ΣΕΠΒΕ- Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος , Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σοφία Οικονομάκου, Πρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών, Γεώργιος Ηλιάδης, Αντιπρόεδρος Α’ ΕΠΕΠΘ - Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος ΒΕΠΘ - Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Άγγελος Τσατσούλης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας, Θωμάς Φωκίων Αλγιαννάκογλου, Πρόεδρος ΕΦΕΠΑΕ – Ενδιάμεσος Φορέας Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα», Νικόλαος Μουσιόπουλος, Αντιπρόεδρος Διεθνούς Παν/μιου της Ελλάδος, Γρηγόρης Τσόκας, Γραφείο Διασύνδεσης , Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Έλσα Παυλίδου, Γραφείο Διασύνδεσης , Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος Εθνικoύ Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Κετικίδης, Μέλος ΔΣ Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας, Παναγιώτης Δεμέστιχας, Καθηγητής Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων,Πανεπιστήμιο Πειραιά, Νικόλαος Μαγκλαβέρας, Καθηγητής Βιοιατρικής , Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ιωάννης Χαραλαμπίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Νικόλαος Μουρούτσος, νομικός, επιστημονικός σύμβουλος κατάρτισης ΕΣΠΑ.

Μέσα από τις τοποθετήσεις και τον σχολιασμό τους, αναδείχτηκε η ανάγκη για την υιοθέτηση από την Πολιτεία ενός ασφαλούς πλαισίου για την επιχειρηματικότητα και την φορολόγηση, την ανάγκη για angels-investors και μικροπιστώσεις, την καλλιέργεια του επιχειρηματικού πνεύματος και της αυτοπεποίθησης για την ανάληψη ρίσκου.

Στον δεύτερο κύκλο ομιλητών, για την θεματική: «Η Πρωτοβουλία, οι Καλές Πρακτικές & τα Συμπεράσματα», μίλησαν οι: Διονύσιος Κολοκοτσάς, Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων GOOGLE Ελλάδας , Βασίλειος Παπάς, Πρόεδρος Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, Θωμάς Παπαλιάγκας, Πρόεδρος ΕΒΕΤΑΜ - Εταιρία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας A.E., Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Λίνα Τσαλταμπάση, Διευθύνουσα Σύμβουλος OECΟN.gr - Εταιρία Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων , Εύη Σαχίνη, Διευθύντρια ΕΚΤ - Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, Matthias Hoffmann, Διευθυντής Παραρτήματος Βορείου Ελλάδος Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, Λίτσα Παναγιωτοπούλου, ΓΓ Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, Άλκης Κίσσας, Υποψήφιος Διδάκτωρ Αγρο-οικονομίας- PES ACTIVISTS Ξάνθη.

Ο κάθε ομιλητής του δεύτερου κύκλου, μοιράστηκε μια ιστορία καλής πρακτικής, όπου η στρατηγική και η διαχείριση επέφεραν άρτια αποτελέσματα. Βασικοί όροι κάθε παραδείγματος, ήταν η ομοψυχία, η εργατικότητα, ο κοινωνικός αντίκτυπος και η διαφάνεια που αντιπαρήλθαν ένα πλήθος δυσκολιών με κύρια την γραφειοκρατία και την διαφθορά.

Στο ακροατήριο, που αποτελείτο κυρίως από φοιτητές και επαγγελματίες ιδιώτες, δόθηκε η ευκαιρία να ενημερωθούν, να ζητήσουν για διευκρινίσεις, να συναντήσουν ανθρώπους που με την αρμοδιότητά τους μπορούν να τους κατευθύνουν ή να προχωρήσουν σε συνέργειες.

Κατά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, η Εύα Καϊλή, αφού ευχαρίστησε τους παριστάμενους και τους ομιλητές, εξέφρασε την αισιοδοξία της για την Ελλάδα που παρά τις αμφιθυμίες και τις αβεβαιότητες, συνεχίζει να καινοτομεί και να διαπρέπει, να μας κάνει υπερήφανους σε διεθνές επίπεδο και να μας επιτρέπει να πιστεύουμε ότι σε ένα άκρως ανταγωνιστικό διεθνοποιημένο περιβάλλον, έχουμε θέση και ποικίλες προοπτικές.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις ομιλίες εδώ.

????????????????????????????????????