Πολυμελής αντιπροσωπεία των απανταχού Ποντίων επισκέφτηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά από κοινή πρόσκληση των Ευρωβουλευτών, Εύας Καϊλή, Κώστα Χρυσόγονου, Μανώλη Κεφαλογιάννη, Μαρίας Σπυράκη και Σοφίας Σακοράφα. Συμμετείχαν 80 εκπρόσωποι Ποντίων από όλο τον κόσμο, 10 εκπρόσωποι περιφερειακού τύπου και ακαδημαϊκοί.

Συντονιστής της αποστολής που οργανώθηκε από την Εύξεινο Λέσχη Ευρωπαίων Πολιτών (ΕΛΕΠ) ήταν ο επίτιμος Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντίων, κ. Στέφανος Τανιμανίδης.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση ημερίδας με θέμα "Το Ποντιακό Ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο" και εισηγητές τον κ. Σαΐτ Τσετίνογλου, Τούρκο ιστορικό και ακαδημαϊκό, τον κ. Joel Kotek εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρμενίων, το Δρ. Mardean Isaac, Καθηγητή Ιστορίας, Ασσυριολόγο, τους κ.κ. Ιάκωβο Μιχαηλίδη και Σπυρίδωνα Σφέτα, Καθηγητές Ιστορίας του Α.Π.Θ., και την κα Κασιανή Τανιμανίδου, Θεολόγο.

Η πρωτοβουλία και η συνεργασία των Ελλήνων ευρωβουλευτών με στόχο τη στήριξη των θέσεων και την υιοθέτηση των αιτημάτων των απανταχού Ποντίων, απηχεί την ενιαία εθνική στάση για τα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο Ποντιακός Ελληνισμός, για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους και τελικά για τις πιέσεις που πρέπει να ασκηθούν, κυρίως στην Τουρκία, ώστε να επέλθει η ιστορική τους δικαίωση.