Βρυξέλλες , 14 Ιανουαρίου 2016

«Επιστολή των Ευρωβουλευτών της Ελιάς - ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή και Νίκου Ανδρουλάκη στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz σχετικά με την πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού από την Κροατία, Marijana Petir, να δημιουργήσει ανεπίσημης ομάδα φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το όνομα "Φίλοι της "Μακεδονίας" . »

" Άμεση ήταν η αντίδραση των Ευρωβουλευτών της Ελιάς - ΠΑΣΟΚ στην δημιουργία ανεπίσημης Ομάδας Φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το όνομα "Φίλοι της "Μακεδονίας".

Με επιστολή τους, οι Ευρωβουλευτές της Ελιάς - ΠΑΣΟΚ , επισήμαναν την πάγια στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να αναφέρεται στα Σκόπια με τον όνομα "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας" (πΓΔΜ), την προσωρινή ονομασία με την οποία έγινε δεκτή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993 κατόπιν σχετικής σύστασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Σημειώνουν τέλος ότι τέτοιες κινήσεις στέλνουν λάθος μήνυμα, ειδικά όταν γίνονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους , υπενθυμίζοντας ότι οι κανόνες πρέπει να ισχύουν για όλους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής στα Ελληνικά:

Ίδρυση Ανεπίσημης Ομάδας Φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το όνομα "Φίλοι της "Μακεδονίας"

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε Martin Schulz,

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να τονίσουμε την αντίθεση μας με την πρωτοβουλία της Ευρωβουλευτού από την Κροατία, Marijana Petir, να δημιουργήσει ανεπίσημο ομάδα φιλίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το όνομα "Φίλοι της "Μακεδονίας" .

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζουν την γείτονα χώρα με την προσωρινή ονομασία με την οποία έγινε δεκτή στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 1993 κατόπιν σχετικής σύστασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Υπογραμμίζουμε ότι με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 που συνομολόγησαν τα δυο μέρη διεξάγονται διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος. Υπό το πρίσμα του διεθνούς δικαίου τα Ηνωμένα Έθνη είναι το μόνο διεθνές φόρουμ αρμόδιο για την επίλυση του ζητήματος αυτού.

Η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ευρωπαϊκή οικογένεια προϋποθέτει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος, του δικαστικού συστήματος, και της οικονομίας. Προϋποθέτει επίσης σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμό στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αυτής.

Και συνεπώς τίθεται το ερώτημα για το αν επιτρέπεται να διατίθεται αίθουσα εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για συναντήσεις της ανεπίσημης αυτής ομάδας με ονομασία που δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση σε συναδέλφους.

Τέτοιες κινήσεις στέλνουν λάθος μήνυμα, ειδικά όταν γίνονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους και οφείλουμε να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών κανόνων που πρέπει ισχύουν για όλους.

Με εκτίμηση,

Εύα ΚΑΪΛΗ Νίκος ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ