Με διαρροή εσωτερικής επιστολής φαίνεται πως ο Διευθυντή της REGIO, Walter Deffaa, προτείνει το πάγωμα των πληρωμών για έργα υποδομής που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής¨2014-2020, εξαιτίας ενός δελτίου τύπου της Ελληνικής Αρχής Ανταγωνισμού! "Ένα αδικαιολόγητο ενδεχόμενο παγώματος θα μπορούσε να είναι καταστροφικό" υπογραμμίζει σε επείγουσα ερώτησή της στην Επιτροπή η επικεφαλής της Ελιάς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Εύα Καϊλή.

Η συζήτηση και μόνο για διακοπή των χρηματοδοτήσεων ενέχει τεράστιους κινδύνους για την εκτέλεση αναπτυξιακών έργων του Ταμείου Συνοχής και των θέσεων εργασίας που αυτά συνεπάγονται. Η διακοπή των κανονικών πληρωμών φαίνεται ότι στηρίζεται σε μη επιβεβαιωμένες καταγγελίες και το ζήτημα που προκύπτει είναι πως ο αξιωματούχος της Επιτροπής προχωράει σε επικίνδυνες προτάσεις, που θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία των, έτσι κι αλλιώς, ελάχιστων αναπτυξιακών έργων που τρέχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
«Ενώ τα αναπτυξιακά έργα βρίσκονται στο μηδέν και η ανεργία στο κόκκινο, η κυβέρνηση όφειλε να αντιδράσει άμεσα, την στιγμή μάλιστα που ο Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ, βρίσκεται σε επίσκεψη στην χώρα μας, και να ζητήσει την δέσμευση του για συνέχιση των έργων. Από τη μια, δεν είναι δυνατόν η Επιτροπή να εισηγείται τη παύση πληρωμών των έργων του Ταμείου Συνοχής εξαιτίας ενός δελτίου τύπου της Ελληνικής Αρχής Ανταγωνισμού που περιγράφει ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες. Και από την άλλη, δεν είναι δυνατόν να εγείρονται από το πουθενά, τόσο επικίνδυνα σενάρια εξαιτίας καθυστερήσεων των ελέγχων μιας καταγγελίας. Οφείλει άμεσα το αρμόδιο υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα αναστείλουν τον κίνδυνο του παγώματος των πληρωμών και να διαμαρτυρηθεί στην Επιτροπή για τον «υπερβάλλοντα ζήλο της» που μόνο ερωτηματικά προκαλεί».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

Σε επιστολή εσωτερικής επικοινωνίας του Γενικού Διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης της Επιτροπής (Walter Deffaa, 17/06/2016), που αναφέρεται σε ισχυρισμό λειτουργίας καρτέλ στον χώρο των κατασκευαστικών εταιριών που συμμετέχουν σε έργα υποδομής στην Ελλάδα, τίθεται ζήτημα στην Επιτροπή ενδεχόμενης διακοπής των πληρωμών του Ταμείου Συνοχής για την περίοδο 2014-2020, με αφορμή ενός δελτίου τύπου της Ελληνικής Αρχής Ανταγωνισμού (17/05/2016).
Η διακοπή πληρωμών που προτείνεται από τον Walter Deffaa εγείρει ερωτηματικά αφού βασίζεται σε καταγραφή ανεπιβεβαίωτων και αναπόδεικτων ισχυρισμών ενός καταγγέλλοντος, καθώς εκκρεμεί η ακροαματική διαδικασία. Η πιθανότητα αναστολής πληρωμών εκ μέρους της Επιτροπής επιφέρει σημαντικούς κινδύνους στη λειτουργία εκτέλεσης των έργων που συμμετέχουν ελληνικές και ξένες εταιρίες και κινδυνεύουν επίσης οι εγγυητικές των τραπεζών.

Ερωτάται η επιτροπή:
1. Τίθεται ζήτημα «παγώματος» των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου συνοχής για την περίοδο 2014-2020;
2. Επιτρέπεται ο κύριος Deffaa να θέτει σε κίνδυνο την ομαλή εκτέλεση έργων στηριζόμενος σε μη αποδεδειγμένες εισηγήσεις;