Συνέντευξη στην Πέγκυ Ντόκου

Η κα Εύα Καϊλή εκλέχθηκε ευρωβουλευτής τον Ιούλιο του 2014 με την «Ελιά» και είναι επικεφαλής της Ελληνικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών. Σε συνέντευξή της στην «δημοκρατική» μιλάει για την πρότασή της, που φέρνει πιο κοντά την Ελλάδα σε επενδύσεις του Σχεδίου Γιούνκερ, την συμφωνία και την ψήφιση του 4ου Μνημονίου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη που εκφράζει για την Κεντροαριστερά ενόψει και των προκλήσεων, που βρίσκονται μπροστά, καθώς την ιδια ώρα, στην Ευρώπη τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα φαίνεται να χάνουν δυνάμεις.
Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κυρία Καϊλή, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από μία μεγάλη επιτυχία σας για την Ελλάδα, τη Δευτέρα, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πετύχατε να φέρετε πιο κοντά την Ελλάδα στο μισό τρις ευρώ σε επενδύσεις του Σχεδίου Γιούνγκερ. Πείτε μας γι’ αυτό.
Πράγματι, ήμουν η εισηγήτρια του νομοσχεδίου του Ευρωπαίου Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων, γνωστού και ως σχεδίου Γιούνγκερ, εκ μέρους της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στην πρώτη φάση του το Σχέδιο προέβλεπε την κατανομή 315 δις ευρώ σε στρατηγικές επενδύσεις που θα μείωναν τις επενδυτικές ανισότητες στην ΕΕ. Ωστόσο το κείμενο ήταν έτσι φτιαγμένο ώστε μετά από σχεδόν δύο χρόνια, οι 15 πλουσιότερες χώρες είχαν πάρει το 91% των εγγυήσεων, ενώ οι 13 φτωχότερες το 9%. Μάλιστα, η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία, είχαν πάρει μόνες τους το 65% των χρημάτων. Σε ένα πολύ δύσκολο διαπραγματευτικό πλαίσιο, κατάφερα να σπάσω τις γραμμές των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών και των συμμάχων τους (Αυστριακών, Ολλανδών κλπ) και να δημιουργήσω μία μεγάλη διακομματική συμφωνία που ξεκλειδώνει μισό τρις φρέσκου χρήματος για χώρες σαν τη δική μας. Καταλαβαίνετε τι αντιδράσεις αντιμετώπισα με τους συνεργάτες μου, σε ένα παιχνίδι γεμάτο από παγίδες των ισχυρότερων χωρών, μέχρι και μία ώρα πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ομως τα καταφέραμε.

• Πρακτικά τι σημαίνει αυτό για την πραγματική οικονομία;
Πλέον, είναι παρελθόν  όλες οι θεσμικές τριβές και επιτρέπεται σε όλους τους επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα αλλά και των περιφερειών, από τον Τουρισμό και την αλιεία μέχρι την ψηφιακή τεχνολογία και τις στρατηγικές υποδομές των μεγάλων έργων, να καταθέτουν επενδυτικές προτάσεις και να χρηματοδοτούνται από την ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο επενδύσεων, χωρίς να περνάνε μέσα από τα πολύπλοκα τερτίπια του δημοσίου. Μία νέα επενδυτική πραγματικότητα ανοίγεται για την Ελλάδα, με συγκριτικά φτηνό χρήμα που θα μπορεί να αναμειγνύεται με ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, σε επενδυτικές πλατφόρμες που θα δημιουργούν από μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέχρι συντονισμένες κοινοπραξίες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα. Εχω δημιουργήσει όλο εκείνο το δίκτυο που απαιτείται για να γνωρίσει ο κόσμος πώς θα χρησιμοποιεί τα νέα επενδυτικά εργαλεία τα οποία θα φτάνουν στον πολίτη με διαδικασίες ανάλογες με εκείνες που ακολουθούμε όταν πάμε να πάρουμε ένα δάνειο από την τράπεζα. Ελπίζω και θα προσπαθήσω, σύντομα να έρθω και στη Ρόδο για να εξηγήσω στους παραγωγικούς φορείς της πραγματικής οικονομίας πώς δουλεύει αυτό. Πρέπει όμως να μάθει ο κόσμος πως η παράταξη που συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς είναι ιδεοληπτική εναντίον των ιδιωτικών επενδύσεων, καταψήφισε το σχέδιο, που θα έφερνε φρέσκο χρήμα στην Ελλάδα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

• Και η συμφωνία που έκλεισε πρόσφατα; Δεν μπορεί να λειτουργήσει ως βάση για επιστροφή στην ανάπτυξη; Η κυβέρνηση ποντάρει ιδιαίτερα στα «αντίμετρα» και στην επιστροφή στις αγορές.
Ένα πρώτο σχόλιο βλέποντας τη συμφωνία είναι ότι έχουμε μία προ – δέσμευση της Ελλάδας και της επόμενης κυβέρνησης από τον κ. Τσίπρα σε ένα τέταρτο μνημόνιο χωρίς όμως οικονομική διευκόλυνση άλλη πέραν από μία προληπτική πιστοληπτική γραμμή και κάποιες αόριστες υποσχέσεις για αναθεώρηση του χρέους. Στην πράξη βρισκόμαστε στο 2014 όταν είχαμε ήδη βγει στις αγορές και υπήρχε ήδη μία τέτοια προληπτική γραμμή ρευστότητας. Δεν ξέρω γιατί ενθουσιάζεται η κυβέρνηση και ποιον προσπαθεί να κοροϊδέψει. Πριν ένα χρόνο, σε ερώτησή μου ο Επίτροπος Μοσκοβισί μου απάντησε ότι κόστισε ήδη 20 δις ευρώ το πρώτο εξάμηνο του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα φαίνεται ότι το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο. Τα αντίμετρα είναι για να «χρυσώσουν» το μπουκαλάκι με το βιτριόλι. 4,5 δις πραγματικά δημοσιονομικά μέτρα για 6,5 δις υποτιθέμενα αντίμετρα. Μα, αν τα αντίμετρα ήταν πραγματικά, γιατί να μην μας έδιναν 2 δις αντίμετρα και να μην παίρναμε καθόλου μέτρα; Ορίστε, με το σχέδιο Γιούνγκερ, έχουμε πρόσβαση σε φρέσκο χρήμα για την ανάπτυξη και σε Βρυξέλλες και Λουξεμβούργο θέλουν να μας βοηθήσουν να τα πάρουμε. Γιατί δεν κάνει τίποτα η Κυβέρνηση; Ο αρμόδιος Επίτροπος μού είπε δημόσια ότι στο πλαίσιο του Σχεδίου Επενδύσεων δημιούργησε Επενδυτική Πλατφόρμα για τον Τουρισμό, και η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα. Κάποιος πρέπει να μας εξηγήσει γιατί παρατείνουν τη φτωχοποίηση της χώρας.

• Πράγματι, η κατάσταση στο εσωτερικό δεν λέει να βελτιωθεί – ειδικά και με τα νέα μέτρα που έρχονται. Εκτιμάτε πως πρέπει να έχουμε σύντομα εκλογές στην Ελλάδα;
Σε συζητήσεις μου με την Κομισιόν με διαβεβαιώνουν ότι η σκληρή στάση που κρατούν οι Θεσμοί είναι σε συνάρτηση με την «σιγουριά» που τους δίνει η κυβέρνηση, ότι η αγάπη της για την εξουσία είναι μεγαλύτερη από τη διάθεσή της να επιτύχει λύσεις. «Γιατί να κάνουμε πίσω αν ξέρουμε ότι η κυβέρνησή σας θα τα περάσει σίγουρα όλα, και γιατί να μη τους στηρίξουμε αφού ξέρουμε ότι με αυτούς δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα;». Αυτό είναι το κλίμα που λαμβάνω από παντού. Σε αυτό το πλαίσιο ποια είναι η πρόβλεψή μου για τις εκλογές; Μα θα γίνουν στην ώρα τους στο τέλος της τετραετίας. Κανείς δεν θα παραιτηθεί για να ρίξει την κυβέρνηση. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι υπομονή και να προσπαθήσουμε να είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε μαζί για την Ελλάδα, μόλις μας το επιτρέψει η νέα πολιτική σύνθεση μιας κυβέρνησης που δεν θα είναι εχθρική στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

• Την ίδια ώρα, η Ευρώπη αλλάζει. Πώς είδατε την εκλογή Μακρόν και τις επικείμενες εκλογές στην Μεγάλη Βρετανία –ενόψει Brexit;
Η νίκη Μακρόν, ήταν πράγματι πολύ σημαντικό νέο καθώς ήταν η πρώτη νίκη της κοινής λογικής έναντι του λαϊκισμού και της ευρωφοβικής απάτης μετά από πολύ καιρό. Πρέπει όμως να σταθεροποιήσουμε την δυναμική που δίνει το αποτέλεσμα στη Γαλλία και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με καλές πολιτικές που θα φτάνουν στον άνθρωπο και τη καθημερινότητά του. Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους πολίτες που ψηφίζουν Λε Πεν, Φάρατζ, Τσίπρα, Καμμένο κλπ. Εμείς φταίμε που δεν πήγαμε σε κάθε σπίτι, σε κάθε άνθρωπο, σε κάθε δουλειά, σε κάθε σχολείο να εξηγήσουμε και να καταλάβουμε. Η πολιτική της υπευθυνότητας έχει κόψει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με την πραγματικότητα που ζει ο κάθε άνθρωπος. Όσον αφορά στο Brexit, το κακό έγινε. Τώρα πρέπει να πάμε σε ένα πολιτισμένο διαζύγιο και όχι σε μία γενική ρήξη. Ελπίζω αυτό να είναι το μήνυμα που θα στείλουν οι Βρετανοί πολίτες στις εκλογές τους.

• Τι γίνεται στον δικό σας χώρο; Μπορεί να υπάρξει ενότητα στην Κεντροαριστερά ενόψει και των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά ενώ στην Ευρώπη τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα φαίνεται να χάνουν δυνάμεις;
Έχετε απόλυτο δίκιο ότι χάνουμε δυνάμεις. Αυτό έχει να κάνει με αυτό που σας απάντησα στην προηγούμενη ερώτηση. Έχει ανατραπεί η σχέση μεταξύ Σοσιαλδημοκρατίας και πραγματικότητας και αυτό το βλέπουμε στην ρητορική των περισσότερων ηγεσιών των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη. Αρέσκονται σε μία ανέξοδη αριστερίστικη ρητορική δεύτερης διαλογής λες και στο σημείο που βρισκόμαστε το ζήτημά μας είναι πρώτα η ανακατανομή του πλούτου. Έχουμε ξεχάσει ότι κάποιος πρέπει να παράγει. Φοβόμαστε την οικονομία της αγοράς και ενοχοποιούμε τον επιχειρηματία και τον αυτοαπασχολούμενο, ενώ την ίδια στιγμή είμαστε ανήμποροι να πείσουμε τα παραδοσιακά μας ακροατήρια ότι μπορούμε να τους εξασφαλίσουμε όσα παλιότερα τους δίναμε. Ο φόβος περιθωριοποίησης του κάθε πολίτη και το βάρος που του επέβαλαν να πληρώσει οι κυβερνήσεις από το πάρτυ των τραπεζών, τον κάνει ριζοσπάστη των άκρων. Αυτό νοιώθω ότι είναι το τέλος της μεταπολίτευσης. Η στιγμή που το ψέμα της καταρρέει. Μάθαμε πως ο πατριωτισμός και η ισχυρή ασφάλεια είναι «δουλειά» της Δεξιάς, ενώ η κοινωνική ευαισθησία και η υπεύθυνη πρόνοια είναι «δουλειά» της Αριστεράς. Και πού καταλήξαμε; Η ασφάλεια του πολίτη να γίνει «μπίζνα» των συμμοριών της ακροδεξιάς και η κοινωνική ευθύνη, να γίνει το εμπόριο μεταφυσικών ελπίδων του παραμάγαζου της εξαπάτησης και της προπαγάνδας ΣΥΡΙΖΑ. Κι όμως μπορείς να είσαι κοινωνικά ευαίσθητος χωρίς να είσαι τέτοιος Αριστερός. Μπορείς επίσης, να είσαι πατριώτης και αποφασισμένος να εξασφαλίσεις την ασφάλεια του πολίτη χωρίς να είσαι τέτοιος Δεξιός. Το στοίχημα του χώρου μας είναι διορθώσει αυτό το λάθος. Να προχωρήσουμε μπροστά και πατριωτικά και μεταρρυθμιστικά και ανοιχτόμυαλα και προοδευτικά και σύγχρονα. Όσο δεν το κάνουμε, τόσο δεν θα βγαίνουμε από την εσωστρέφειά μας τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα.

Πηγή:www.dimokratiki.gr