H Επιτροπή, μέσω της κ. Gabriel, απαντά στην Εύα Καϊλή και στον Ανδρέα Λοβέρδο στο πλαίσιο ερώτησης που κατέθεσαν με αφορμή την φίμωση του Τύπου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), έχει κινήσει διαδικασία έρευνας η οποία είναι σε εξέλιξη, για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ για το μεταναστευτικό και την τραγική κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου, χωρίς να μπορεί μέχρι στιγμής να παρέχει περισσότερες πληροφορίες, επικαλούμενη λόγους προστασίας της εμπιστευτικότητας της εν λόγω διαδικασίας. Η κ. Gabriel μάλιστα τονίζει στην απάντησή της, ότι στην περίπτωση που βρεθούν παρατυπίες κινείται διαδικασία ανάκτησης των σχετικών ποσών.
Η Εύα Καϊλή διαπιστώνοντας για μια ακόμη φορά, τη δυσμένη θέση στην οποία έχει βρεθεί η Ελλάδα, δήλωσε σχετικά: «Είναι λυπηρό να βρίσκεται η χώρα μας σε διαδικασία ελέγχου από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παρατυπίες στη διαχείριση της χρηματοδότησης για την παροχή τροφίμων στους πρόσφυγες, τη στιγμή που οι συνθήκες διαβίωσής τους στα κέντρα είναι θλιβερές. Δυστυχώς το "αριστερό" μόρφωμα Τσίπρα – Καμμένου δείχνει για ακόμα μια φορά τόσο την παντελή ανικανότητα ελέγχου της διαφάνειας των MKO όσο και την κατασταλτική αντίληψη που έχουν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέναντι στην ελεύθερη δημοσιογραφία που ξεσκεπάζει τέτοια φαινόμενα».

Ακολουθούν τα κείμενα της ερώτησης και της απάντησης:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-004896/2018
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Eva Kaili (S&D)
Θέμα: Η καθ' έξιν προσπάθεια φίμωσης του Τύπου από την κυβέρνηση στην Ελλάδα
Η Ελληνική Κυβέρνηση, διά του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κ. Παναγιώτη Καμμένου, στρέφεται ξανά εναντίον των δημοσιογράφων και της ελευθερίας του Τύπου στη χώρα, μηνύοντας για συκοφαντική δυσφήμιση τον εκδότη, τον διευθυντή και την αρχισυντάκτρια του πολιτικού ρεπορτάζ εφημερίδας, με αφορμή δημοσίευμά της σχετικά με έρευνα που διεξήχθη για την κακοδιαχείριση των κονδυλίων της ΕΕ για το μεταναστευτικό και την τραγική κατάσταση στη Μόρια της Λέσβου. Ο Έλληνας Υπουργός ισχυρίζεται πως συκοφαντείται, ενώ η απαρχαιωμένη, αντισυνταγματική και αντίθετη με τη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ελληνική νομοθεσία επιβάλλει την αυτόφωρη σύλληψη των δημοσιογράφων, πριν καν ερευνηθεί δικαστικά αν υπάρχει υποψία αδικήματος! Η κυβέρνηση μάλιστα μόλις σήμερα αρνήθηκε να δεχτεί στη Βουλή τροπολογία του βουλευτή Ανδρέα Λοβέρδου για την κατάργηση αυτής της τυποκτόνου διάταξης νόμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διεθνής και ευρωπαϊκός Τύπος βρίθει σχετικών με τη Μόρια αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα.
1. Ποια η θέση της Επιτροπής, ως θεματοφύλακα των Συνθηκών, έναντι των ενεργειών της κυβέρνησης για τον Τύπο και την ελευθερία του στην Ελλάδα;
2. Θα συνεχίσει η ΕΕ να κωφεύει στο θέμα της κακοδιαχείρισης των κονδυλίων με αποτέλεσμα την κατάσταση στην Μόρια;

EL
E-004896/2018
Απάντηση της κας Gabriel
εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
(7.1.2019)

Σύμφωνα με το άρθρο 11 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι σεβαστές.

Ο Χάρτης απευθύνεται στα κράτη μέλη μόνον όταν αυτά εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης, ενώ τα κράτη μέλη δεσμεύονται επίσης από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από διεθνείς πράξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Επιτροπή θα ήθελε να επιστήσει την προσοχή στα αποτελέσματα του παρατηρητηρίου για την πολυφωνία στα μέσα ενημέρωσης (MPM), που εντοπίζει τις απειλές για την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης. Αυτά περιλαμβάνουν, κατά περίπτωση, ανάλυση της εφαρμογής των νόμων περί δυσφήμισης και συκοφαντίας (http://cmpf.eui.eu/media-pluralism-monitor/mpm-2016-results/greece/). Τα αποτελέσματα του MPM για το έτος 2017 αναμένεται να δημοσιευθούν εντός των προσεχών εβδομάδων.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) ενημέρωσε την Επιτροπή ότι έχει κινήσει διαδικασία έρευνας για εικαζόμενες παρατυπίες σχετικά με την παροχή τροφίμων στους πρόσφυγες στην Ελλάδα, χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ. Δεδομένου ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, η OLAF δεν μπορεί να προβεί σε περαιτέρω σχόλια στο στάδιο αυτό, για λόγους προστασίας του εμπιστευτικού χαρακτήρα της εν εξελίξει έρευνας, καθώς και ενδεχόμενων επακόλουθων ερευνών, των μεταγενέστερων δικαστικών διαδικασιών, των προσωπικών δεδομένων και των δικονομικών δικαιωμάτων (Το γεγονός ότι το θέμα εξετάζεται από την OLAF δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε εμπλεκόμενα φυσικά ή νομικά πρόσωπα έχουν διαπράξει παρατυπία ή απάτη. Η OLAF σέβεται πλήρως το τεκμήριο αθωότητας και τα δικαιώματα υπεράσπισης των φυσικών/νομικών προσώπων που αφορά η έρευνα.).

Ως προς τη Μόρια, η Επιτροπή είναι ενήμερη για την κατάσταση και στηρίζει τις ελληνικές αρχές, οι οποίες είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών υποδοχής. Βάσει των επισκέψεων παρακολούθησης των σχετικών έργων, η Επιτροπή δεν έχει βρει μέχρι σήμερα αποδεικτικά στοιχεία περί κατάχρησης κονδυλίων της ΕΕ. Εάν εντοπιστούν τυχόν σφάλματα, παρατυπίες ή απάτη, η Επιτροπή προβαίνει σε ανάκτηση των σχετικών ποσών.