Με κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή φέρνει για τρίτη φορά στην επικαιρότητα το θέμα της προστασίας των προσφύγων και των αστέγων στην Ελλάδα από το δριμύ ψύχος του χειμώνα.

“Σχετικά με την απαράδεκτη και πολύ επικίνδυνη κατάσταση στους καταυλισμούς των προσφύγων, στους οποίους βλέπουμε καλοκαιρινές σκηνές θαμμένες στο χιόνι, δεν έχουμε ανθρώπινα το δικαίωμα να σιωπούμε”, σχολίασε η Ελληνίδα ευρωβουλευτής.

Ανέδειξε μάλιστα τις πολιτικές ευθύνες στο θέμα αυτό, αποδίδοντας εμμέσως πλην σαφώς πλημμέλειες τόσο στην επιτήρηση της εφαρμογής του προγράμματος όσο και στην αξιολόγηση της αποδοτικότητας και της διαφάνειας των κονδυλίων. “Δύο φορές με σχετικές επίκαιρες ερωτήσεις μου είχα επισημάνει μεγάλα ελλείμματα στη διαχείριση του θέματος της σίτισης και της στέγασης των προσφύγων αλλά και της διαφάνειας στη χρήση των κονδυλίων. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα λίγα έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή, με τα αποτελέσματα να είναι σήμερα ορατά και, δυστυχώς, πολύ επικίνδυνα για τις ζωές των ανθρώπων”, δήλωσε η κ. Καϊλή προσθέτοντας “Βεβαίως κάτω από το ίδιο κρύο και τον ίδιο βαρύ χειμώνα ζουν και χιλιάδες άλλοι άστεγοι συμπολίτες μας, για τους οποίους το μόρφωμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έχει πράξει το παραμικρό ως προς τη στέγασή τους αλλά ούτε μία λέξη παρηγοριάς δεν βρήκε να τους πει...”.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

“Σχετικά με την απαράδεκτη κατάσταση των προσφύγων στους καταυλισμούς στην Ελλάδα και ιδίως στα νησιά, όπου κινδυνεύουν από το δριμύ ψύχος, η Ν. Μπερτό δήλωσε ότι η κατάσταση είναι ανεπαρκής και υπενθύμισε ότι η διασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών υποδοχής, καθώς και η διαχείριση των προσφυγικών κέντρων στην Ελλάδα, είναι πρώτα απ’ όλα ευθύνη των ελληνικών αρχών. Παράλληλα τόνισε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση, έχει ήδη επισημάνει την ανάγκη δημιουργίας πρόσθετων χώρων υποδοχής για τους πρόσφυγες στα νησιά και κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις ελληνικές αρχές και είναι έτοιμη να παράσχει «οικονομική και τεχνική στήριξη».

Ερωτάται η Επιτροπή:

α) Ποια βήματα ακολούθησε μέχρι σήμερα, για να εγκαλέσει τις ελληνικές αρχές στο θέμα της διαβίωσης των προσφύγων;

β) Με ποιον τρόπο “παρακολουθεί στενά την κατάσταση”, όπως δήλωσε η Ν. Μπερτό, και ιδίως όσον αφορά στη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της χρήσης των κονδυλίων;

γ) Τι προτίθεται να κάνει από εδώ και στο εξής, ενόψει και του κατεπείγοντος της κατάστασης, δεδομένου ότι κινδυνεύουν πολλές ζωές προσφύγων, που ζουν σε σκηνές μέσα στο βαρύ χειμώνα;