H περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης αποτελεί τον πιο δύσκολο κρίκο στην αλυσίδα που επιδιώκει να δημιουργήσει η Ένωση στο πλαίσιο της ενεργειακής ένωσης, ώστε να ενισχυθεί η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση των πηγών και να δημιουργηθούν «ενεργειακά νησιά». Πριν μερικές ημέρες στη Σόφια, στην πρώτη συνάντηση εκπροσώπων χωρών της περιοχής, υπό την υψηλή εποπτεία της Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος της Βουλγαρίας Μάρκος Σέφκοβιτς ανέφερε ότι κάθε χώρα της περιοχής, όπως η Βουλγαρία και η Ελλάδα, πρέπει να έχει πρόσβαση σε τρεις πηγές φυσικού αερίου με τη δημιουργία ενεργειακού κόμβου, στον οποίο θα διασταυρώνονται τρεις αγωγοί (South Stream, Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος και TANAP/TAP).

Ερωτάται η Αντιπρόεδρος και Ύπατη Εκπρόσωπος:

Α) Στηρίζει η ΕΕ τη δημιουργία αυτού του ενεργειακού κόμβου και ποιος ο ρόλος της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Κύπρου σ' αυτόν;

Β) Μπορεί συνολικά η ΕΕ και πως ακριβώς να προωθήσει μια τέτοια ιδέα στις παραγωγούς χώρες;

Γ) Πώς μπορεί βραχυπρόθεσμα να επιδράσει η κρίση στην Ουκρανία σ' αυτή την ιδέα;

Απάντηση του Αντιπροέδρου Šefčovič εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Επιτροπή υποστηρίζει τη δημιουργία κόμβων φυσικού αερίου, οι οποίοι μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των περιφερειακών αγορών φυσικού αερίου. Για να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία ενός περιφερειακού κόμβου φυσικού αερίου, πρέπει να υπάρχει η κατάλληλη διασύνδεση μεταξύ των εθνικών αγορών και δικτύων ώστε να καθίσταται δυνατή η ελεύθερη ροή αερίου εντός της περιοχής, πράγμα που ισχύει και για τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό, η ανάπτυξη έργων κοινού ενδιαφέροντος συμβάλλει στην επίτευξη αυτών των στόχων της ολοκλήρωσης και της διαφοροποίησης. Μπορούν μάλιστα να επεκταθούν και σε έργα που βοηθούν τη σύνδεση της ΕΕ με τις εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Επιπλέον, τον Φεβρουάριο του συστάθηκε η Ομάδα CESEC(1) από τα κράτη μέλη της περιοχής και την Επιτροπή, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για τη διευκόλυνση των διασυνοριακών και διευρωπαϊκών σχεδίων τα οποία διαφοροποιούν τον εφοδιασμό της περιοχής με φυσικό αέριο, καθώς και την εφαρμογή εναρμονισμένων κανόνων.

Επιπλέον, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι νέες πηγές φυσικού αερίου, για παράδειγμα από την Κύπρο, θα μπορούν να φθάσουν στην περιοχή και να αποτελούν αντικείμενο εμπορίας στον κόμβο για τη στήριξη της ρευστότητας και τη διαμόρφωση των τιμών με διαφάνεια.

Όσον αφορά την τρέχουσα κρίση μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, μέχρι σήμερα δεν είχε επιπτώσεις στις ροές διέλευσης προς την ΕΕ, περιλαμβανομένης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

(1) Ομάδα Υψηλού Επιπέδου για τη συνδεσιμότητα της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης όσον αφορά το φυσικό αέριο.