ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ανδρέα Λοβέρδο

ΘΕΜΑ: Φιλοξενία σπουδαστών με προβλήματα όρασης από το οικοτροφείο της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΤ), από την ίδρυσή του ως «Ίδρυμα Προστασίας Τυφλών – Σχολή Τυφλών «Ο Ήλιος»» μέχρι και σήμερα, καλύπτει τις ανάγκες εκπαίδευσης, φιλοξενίας και σίτισης ατόμων με προβλήματα όρασης, αλλά και ατόμων με πρόσθετες αναπηρίες ανεξαρτήτως ηλικίας. Είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα του οποίου οι υπηρεσίες προσφέρονται και σε άτομα άνω των 18 ετών, με την φιλοξενία τους στο οικοτροφείο του ιδρύματος και την ένταξή τους στα εκπαιδευτικά του προγράμματα.
Τον Οκτώβριο του 2011 ξεκίνησε η λειτουργία του ΙΕΚ Τειρεσίας – Χειριστές τηλεφωνικού κέντρου και εξυπηρέτησης πελατών, τα μαθήματα του οποίου διεξάγονται στο ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης και απευθύνονται σε άτομα με προβλήματα όρασης. Το ΚΕΑΤ προσφέρει υπηρεσίες φιλοξενίας και σίτισης στους σπουδαστές οι οποίοι προέρχονται από την επαρχία και οι οποίοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο τμήμα. Εντούτοις, με την έναρξη του τμήματος τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, δεν υπήρξε καμία ενημέρωση προς τους σπουδαστές οι οποίοι προέρχονται από την επαρχία για τη δυνατότητα φιλοξενίας τους στο οικοτροφείο του Ιδρύματος, παρόλο που οι αιτήσεις για τη συμμετοχή τους στα μαθήματα του τμήματος είχαν κατατεθεί εδώ και μήνες στην ίδια πρώην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης. Μάλιστα σπουδαστές οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία τους για φιλοξενία στο οικοτροφείο εισέπραξαν αρνητική απάντηση. Η απάντηση της διεύθυνσης του ΚΕΑΤ ήταν πως πλέον δεν έχουν δικαίωμα φιλοξενίας άτομα άνω των 18 ετών. Η έλλειψη δυνατότητας φιλοξενίας ατόμων άνω των 18 ετών δημιουργεί πολλά προβλήματα στη δυνατότητα σωστής εκπαίδευσης των ατόμων με προβλήματα όρασης, καθώς τα άτομα αυτά αναγκάζονται χωρίς να έχουν την κατάλληλή εκπαίδευση μέσα σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον, να καταφύγουν στην αυτόνομη διαβίωση, με ό,τι συνεπάγεται αυτό και από οικονομικής πλευράς για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Ενόψει των παραπάνω και δεδομένου ότι η συγχνώνευση της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης με το ΚΕΑΤ με τον πρόσφατο νόμο 3918/2011 έγινε με σκοπό να επιλυθούν τα όποια προβλήματα λειτουργίας του ιδρύματος, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Με ποιο τρόπο θα διασφαλιστεί η δυνατότητα εκπαίδευσης νεοτυφλωθέντων ατόμων άνω των 18 ετών και η διατήρηση του προνοιακού χαρακτήρα του ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης ανεξαρτήτως ηλικίας των ατόμων με προβλήματα όρασης;